Chwycił za nożyczki i przygotował wyjątkowe kluseczki. Po obiedzie nie został nawet ślad
Brokułowe kluseczki w prostym sosie to świetny przepis na rodzinny obiad. Do ich przygotowania z pewnością przydadzą się kuchenne nożyczki. Gdy tylko zobaczysz wideo, wszystko stanie się jasne.
03.09.2024 12:33
Te kluski to sprawa bardzo prosta — wystarczą zaledwie trzy proste składniki. Nie ma w nich jajek ani mleka, więc świetnie sprawdzą się również u osób, które ograniczają produkty odzwierzęce. Efektowne cięcie nożyczkami jest bardzo satysfakcjonujące, ale to efekt końcowy sprawia, że ma się ochotę na więcej. Skąpane w pysznym sosie kluseczki to strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluseczki brokułowe cięte nożyczkami
Co wspólnego ma brokuł i nożyczki? Brzmi jak jedno z pytań, które uwielbiają zadawać znienacka dzieci, ale w tym daniu okazuje się, że to duet niezastąpiony. Brokułowe kluseczki to świetny patent na przemycenie do codziennego jadłospisu dodatkowej porcji warzyw.
Jeśli chcesz, aby danie było w pełni wegańskie, możesz zastąpić parmezan np. płatkami drożdżowymi.
Składniki:
Kluski:
- 160 g mąki pszennej,
- 150 g brokuła,
- 1 łyżeczka soli.
Reszta składników:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 sosu pomidorowego.
Dodatki:
- czarne oliwki w oleju,
- tarty parmezan,
- orzeszki pini - podprażone.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Gotuj przez ok. 15 minut. Gdy zmięknie, wyciągnij z wrzątku i przełóż do miski.
Krok 2. Do brokułów dodaj sól i rozgnieć je, aby zamieniły się w purée. Dodaj mąkę, wymieszaj, przełóż na blat i wyrób ciasto.
Krok 3. W garnku zagotuj wodę i posól ją. Nożyczkami odcinaj kawałki klusek i wrzucaj je do wrzątku. Gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Krok 4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ugotowane kluski. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos pomidorowy. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 5. Przełóż kluski brokułowe z sosem na talerz. Dodaj oliwki, podprażone orzeszki piniowe i posyp startym parmezanem. Podawaj na ciepło. Smacznego!