Chwycił za nożyczki i przygotował wyjątkowe kluseczki. Po obiedzie nie został nawet ślad

Brokułowe kluseczki w prostym sosie to świetny przepis na rodzinny obiad. Do ich przygotowania z pewnością przydadzą się kuchenne nożyczki. Gdy tylko zobaczysz wideo, wszystko stanie się jasne.

Kluseczki brokułowe - PysznościKluseczki brokułowe robione przy użyciu nożyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Te kluski to sprawa bardzo prosta — wystarczą zaledwie trzy proste składniki. Nie ma w nich jajek ani mleka, więc świetnie sprawdzą się również u osób, które ograniczają produkty odzwierzęce. Efektowne cięcie nożyczkami jest bardzo satysfakcjonujące, ale to efekt końcowy sprawia, że ma się ochotę na więcej. Skąpane w pysznym sosie kluseczki to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluseczki brokułowe robione nożyczkami. Prawdziwy hit wśród obiadów

Kluseczki brokułowe cięte nożyczkami

Co wspólnego ma brokuł i nożyczki? Brzmi jak jedno z pytań, które uwielbiają zadawać znienacka dzieci, ale w tym daniu okazuje się, że to duet niezastąpiony. Brokułowe kluseczki to świetny patent na przemycenie do codziennego jadłospisu dodatkowej porcji warzyw.

Jeśli chcesz, aby danie było w pełni wegańskie, możesz zastąpić parmezan np. płatkami drożdżowymi.

Składniki:

Kluski:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 150 g brokuła,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 sosu pomidorowego.

Dodatki:

  • czarne oliwki w oleju,
  • tarty parmezan,
  • orzeszki pini - podprażone.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Gotuj przez ok. 15 minut. Gdy zmięknie, wyciągnij z wrzątku i przełóż do miski.

Gotowany brokuł
Gotowany brokuł © Pyszności

Krok 2. Do brokułów dodaj sól i rozgnieć je, aby zamieniły się w purée. Dodaj mąkę, wymieszaj, przełóż na blat i wyrób ciasto.

Masa na kluseczki
Masa na kluseczki © Pyszności

Krok 3. W garnku zagotuj wodę i posól ją. Nożyczkami odcinaj kawałki klusek i wrzucaj je do wrzątku. Gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kluseczki cięte nożyczkami
Kluseczki cięte nożyczkami © Pyszności

Krok 4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ugotowane kluski. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos pomidorowy. Dopraw solą oraz pieprzem.

Kluski z sosem
Kluski z sosem pomidorowym © Pyszności

Krok 5. Przełóż kluski brokułowe z sosem na talerz. Dodaj oliwki, podprażone orzeszki piniowe i posyp startym parmezanem. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Kluseczki brokułowe w sosie pomidorowym
Kluseczki brokułowe w sosie pomidorowym © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis