WideoChwycił za nożyczki i przygotował wyjątkowe kluseczki. Po obiedzie nie został nawet ślad

Chwycił za nożyczki i przygotował wyjątkowe kluseczki. Po obiedzie nie został nawet ślad

Kluseczki brokułowe robione przy użyciu nożyczek
Kluseczki brokułowe robione przy użyciu nożyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności

03.09.2024 12:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brokułowe kluseczki w prostym sosie to świetny przepis na rodzinny obiad. Do ich przygotowania z pewnością przydadzą się kuchenne nożyczki. Gdy tylko zobaczysz wideo, wszystko stanie się jasne.

Te kluski to sprawa bardzo prosta — wystarczą zaledwie trzy proste składniki. Nie ma w nich jajek ani mleka, więc świetnie sprawdzą się również u osób, które ograniczają produkty odzwierzęce. Efektowne cięcie nożyczkami jest bardzo satysfakcjonujące, ale to efekt końcowy sprawia, że ma się ochotę na więcej. Skąpane w pysznym sosie kluseczki to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluseczki brokułowe cięte nożyczkami

Co wspólnego ma brokuł i nożyczki? Brzmi jak jedno z pytań, które uwielbiają zadawać znienacka dzieci, ale w tym daniu okazuje się, że to duet niezastąpiony. Brokułowe kluseczki to świetny patent na przemycenie do codziennego jadłospisu dodatkowej porcji warzyw.

Jeśli chcesz, aby danie było w pełni wegańskie, możesz zastąpić parmezan np. płatkami drożdżowymi.

Składniki:

Kluski:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 150 g brokuła,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 sosu pomidorowego.

Dodatki:

  • czarne oliwki w oleju,
  • tarty parmezan,
  • orzeszki pini - podprażone.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Gotuj przez ok. 15 minut. Gdy zmięknie, wyciągnij z wrzątku i przełóż do miski.

Gotowany brokuł
Gotowany brokuł© Pyszności

Krok 2. Do brokułów dodaj sól i rozgnieć je, aby zamieniły się w purée. Dodaj mąkę, wymieszaj, przełóż na blat i wyrób ciasto.

Masa na kluseczki
Masa na kluseczki© Pyszności

Krok 3. W garnku zagotuj wodę i posól ją. Nożyczkami odcinaj kawałki klusek i wrzucaj je do wrzątku. Gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kluseczki cięte nożyczkami
Kluseczki cięte nożyczkami© Pyszności

Krok 4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ugotowane kluski. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos pomidorowy. Dopraw solą oraz pieprzem.

Kluski z sosem pomidorowym
Kluski z sosem pomidorowym© Pyszności

Krok 5. Przełóż kluski brokułowe z sosem na talerz. Dodaj oliwki, podprażone orzeszki piniowe i posyp startym parmezanem. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Kluseczki brokułowe w sosie pomidorowym
Kluseczki brokułowe w sosie pomidorowym© Pyszności
przepisobiad bez mięsakluseczki