Chwycił za nożyczki i przygotował wyjątkowe kluseczki. Po obiedzie nie został nawet ślad

Brokułowe kluseczki w prostym sosie to świetny przepis na rodzinny obiad. Do ich przygotowania z pewnością przydadzą się kuchenne nożyczki. Gdy tylko zobaczysz wideo, wszystko stanie się jasne.

Kluseczki brokułowe - PysznościKluseczki brokułowe robione przy użyciu nożyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Te kluski to sprawa bardzo prosta — wystarczą zaledwie trzy proste składniki. Nie ma w nich jajek ani mleka, więc świetnie sprawdzą się również u osób, które ograniczają produkty odzwierzęce. Efektowne cięcie nożyczkami jest bardzo satysfakcjonujące, ale to efekt końcowy sprawia, że ma się ochotę na więcej. Skąpane w pysznym sosie kluseczki to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluseczki brokułowe robione nożyczkami. Prawdziwy hit wśród obiadów

Kluseczki brokułowe cięte nożyczkami

Co wspólnego ma brokuł i nożyczki? Brzmi jak jedno z pytań, które uwielbiają zadawać znienacka dzieci, ale w tym daniu okazuje się, że to duet niezastąpiony. Brokułowe kluseczki to świetny patent na przemycenie do codziennego jadłospisu dodatkowej porcji warzyw.

Jeśli chcesz, aby danie było w pełni wegańskie, możesz zastąpić parmezan np. płatkami drożdżowymi.

Składniki:

Kluski:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 150 g brokuła,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 sosu pomidorowego.

Dodatki:

  • czarne oliwki w oleju,
  • tarty parmezan,
  • orzeszki pini - podprażone.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Gotuj przez ok. 15 minut. Gdy zmięknie, wyciągnij z wrzątku i przełóż do miski.

Gotowany brokuł
Gotowany brokuł © Pyszności

Krok 2. Do brokułów dodaj sól i rozgnieć je, aby zamieniły się w purée. Dodaj mąkę, wymieszaj, przełóż na blat i wyrób ciasto.

Masa na kluseczki
Masa na kluseczki © Pyszności

Krok 3. W garnku zagotuj wodę i posól ją. Nożyczkami odcinaj kawałki klusek i wrzucaj je do wrzątku. Gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kluseczki cięte nożyczkami
Kluseczki cięte nożyczkami © Pyszności

Krok 4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ugotowane kluski. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos pomidorowy. Dopraw solą oraz pieprzem.

Kluski z sosem
Kluski z sosem pomidorowym © Pyszności

Krok 5. Przełóż kluski brokułowe z sosem na talerz. Dodaj oliwki, podprażone orzeszki piniowe i posyp startym parmezanem. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Kluseczki brokułowe w sosie pomidorowym
Kluseczki brokułowe w sosie pomidorowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej