NewsyCiała obce w soku dla małych dzieci. Sanepid w trybie pilnym wstrzymał sprzedaż produktu

Ciała obce w soku dla małych dzieci. Sanepid w trybie pilnym wstrzymał sprzedaż produktu

Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

03.08.2022 15:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Państwowa Inspekcja Sanitarna potwierdziła obecność ciał obcych w soku dla małych dzieci. W konsekwencji produkt nie nadaje się do spożycia. W związku z tym wydawanie felernego soku zostało wstrzymane. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

Ciała obce w soku

Na skutek skargi konsumenta, sanepid dokładnie sprawdził popularny sok jabłkowy. Okazało się, że są w nim obecne drobne cząstki odznaczające się właściwościami magnetycznymi. W konsekwencji produkt nie powinien być spożywany przez ludzi. Sytuacja ta dotyczy towaru o nazwie HIPP 100 % słodkie jabłka po 4 miesiącu. Okazuje się, że jest on przeznaczony dla dzieci.

Informacje dotyczące produktu

Poniżej podajemy najważniejsze informacje dotyczące produktu zawierającego ciała obce. Zostały one podane przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Nazwa produktu: Hipp 100% słodkie jabłka po 4 miesiącu

Numer partii: LA98967

Data minimalnej trwałości: 31.10.2023

Wyprodukowano w UE dla: HIPP Polska sp. z o. o., ul. Giełdowa 1, 01-211 Warszawa

Sok - Pyszności; Foto: Gov.pl
Sok - Pyszności; Foto: Gov.pl
Sok - Pyszności; Foto: Gov.pl
Sok - Pyszności; Foto: Gov.pl

W związku z zaistniałą sytuacją firma HIPP wstrzymała wydawaniem felernego soku. Poza tym poinformowała również kontrahentów, aby zablokowali sprzedaż towaru. Niestety nie wiadomo, dlaczego cząstki znalazły się w produkcie. Należy jednak zaznaczyć, że firma Hipp podjęła działania w celu wyjaśnienia sprawy.

Zanieczyszczony produkt

Produkcja - Pyszności; Foto: Canva.com
Produkcja - Pyszności; Foto: Canva.com

Gdy kupujemy produkt spożywczy, oczekujemy, że producent wyprodukował go z zachowaniem higieny oraz czystości. Niestety nie wiemy dokładnie, w jakich warunkach powstał. W związku z tym niekiedy trafimy na zanieczyszczoną żywność. Do skażenia produktu może zajść zarówno podczas jego produkcji, jak i transportu, magazynowania, czy pakowania. Zachodzi to zazwyczaj na skutek czynników mikrobiologicznych, fizycznych lub chemicznych.

W konsekwencji produkt nie nadaje się do spożycia. Stanowi on nie tylko zagrożenie dla zdrowia, ale i życia człowieka. W takiej sytuacji należy niezwłocznie poinformować Państwową Inspekcję Sanitarną. Dzięki temu zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również zdrowie innych osób.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cztery hitowe przepisy z młodą kapustą krok po kroku.

newsnewsyinformacje