Ciasteczka, które przypomną ci dzieciństwo. Strzelczyk zdradza przepis

Nie masz pomysłu, jakie ciasteczka upiec na niedzielę? W takim razie warto wrócić do cukierniczych klasyków. Tomasz Strzelczyk dzieli się swoim patentem na kultowe ciasteczka z maszynki, które znikną z talerza w mgnieniu oka.

Tomasz Strzelczyk ma patent na ciasteczka z maszynkiTomasz Strzelczyk ma patent na ciasteczka z maszynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Smaki dzieciństwa potrafią przypomnieć najgłębiej zakopane wspomnienia z tego okresu i zabrać nas w nostalgiczną podróż do czasów minionych. Dla wielu takim przysmakiem z najmłodszych lat będą ciasteczka z maszynki. W dobie nowości cukierniczych stały się nieco zapomniane, choć całkiem niesłusznie. W końcu są proste w wykonaniu, a potrzebne do ich stworzenia składniki na pewno masz w swojej kuchni. Tomasz Strzelczyk proponuje sprawdzony przepis, który jest w jego rodzinie od pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Patent z masłem na kruche ciasteczka z maszynki

Tomasz Strzelczyk zaleca użycie zimnego masła, bo zapewni ono maksymalną kruchość ciasteczek. Masa może się przez nie trudniej łączyć i zagniatać, ale wysiłek będzie warty efektu końcowego. Do wyrobionego ciasta możesz dodać kakao lub mak, jeśli pragniesz intensywniejszego smaku. Marmolada też się świetnie sprawdzi, tylko trzeba ją wyłożyć na ciasteczka przez pieczeniem. Dobrze, jeśli twoja maszynka do mięsa ma różne nakładki. Dzięki nim można nadać ciasteczkom fantazyjne formy.

Przepis na ciasteczka z maszynki od Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka.

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę na blat. Za pomocą tarki o grubych oczkach zetrzyj zimne masło na rozsypaną mąkę. Dzięki tej metodzie składniki łatwiej się połączą.
  2. Następnie, do mąki i masła dodaj żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie zwartą, zagniecioną masą.
  3. Przykryj ciasto folią i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Urwij fragment schłodzonego ciasta, wsadź do maszynki i wyciśnij pierwsze ciasteczka. Od razu układaj je na blasze do pieczenia pokrytej papierem. Z podanych proporcji powinny wyjść 2 blachy ciasteczek.
  5. Wyciśnięte ciasteczka włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza na około 12 - 15 minut.
  6. Po wyjęciu zostaw ciastka do ostygnięcia. Możesz je udekorować polewą czekoladową.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu