Ciasto drewno pod śniegiem z wiśniami i bitą śmietaną. Smakuje jeszcze piękniej niż wygląda
Zachwycające ciasto drewno pod śniegiem to połączenie lekko cierpkich wiśni z bitą śmietaną i półkruchym ciastem. Prezentuje się i smakuje po prostu obłędnie!
17.11.2022 | aktual.: 10.10.2023 09:49
Półkruche ciasto z wiśniami
Ten deser zachwyci Cię od razu po nałożeniu na talerzyk. Ciasto od razu wyląduje w Twoim przepiśniku, a Twoi bliscy nieustannie będą prosili o to, by je upiec. Bazą jest półkruche ciasto. Różni się ono od kruchego tym, że w masie ląduje całe jajko, nie tylko żółtko, śmietana oraz proszek do pieczenia, który pełni rolę spulchniacza. Dzięki temu jest nieco bardziej puszyste niż kruche. W jego wnętrzu skrywają się wiśnie, a całość otula kołderka z bitej śmietany. Nie tylko prezentuje się znakomicie, ale również smakuje obłędnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto drewno po śniegiem
Składniki:
Półkruche ciasto
- 400 g mąki
- 180 g masła
- 180 g śmietany 12%
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 60 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 700 g wiśni ze słoika
Dodatkowo
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- gorzka czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania półkruchego ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia. Przemieszaj je ze sobą i zrób wgłębienie. Włóż w nie miękkie masło oraz jajko i posiekaj całość.
Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do chłodzenia na 30 minut. Podczas chłodzenia przestaje tworzyć się gluten a otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt oraz nie skurczy się w czasie pieczenia.
Po tym czasie podsyp ciasto mąką i podziel na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt. Na środku ułóż wiśnie i zlep nad nimi ciasto. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane rulony umieść "szwem" do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem. Na kuchennej desce ułóż piramidę z upieczonych kawałków ciasta, każdą warstwę przekładając bitą śmietaną. Pokryj nią również boki naszego deseru.
Następnie udekoruj całość startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto możesz delikatnie owinąć folią, aby nie przeszło zapachem lodówki. Schłodzony deser podziel na kawałki i podaj swoim bliskim. Przekrojone ciasto wygląda jak kawałki drewna, które pokryła śnieżna kołderka.
Smacznego!