Ciasto drewno pod śniegiem z wiśniami i bitą śmietaną. Smakuje jeszcze piękniej niż wygląda

Zachwycające ciasto drewno pod śniegiem to połączenie lekko cierpkich wiśni z bitą śmietaną i półkruchym ciastem. Prezentuje się i smakuje po prostu obłędnie!

ObrazekCiasto drewno pod śniegiem - Pyszności
Ewa

Półkruche ciasto z wiśniami

Ten deser zachwyci Cię od razu po nałożeniu na talerzyk. Ciasto od razu wyląduje w Twoim przepiśniku, a Twoi bliscy nieustannie będą prosili o to, by je upiec. Bazą jest półkruche ciasto. Różni się ono od kruchego tym, że w masie ląduje całe jajko, nie tylko żółtko, śmietana oraz proszek do pieczenia, który pełni rolę spulchniacza. Dzięki temu jest nieco bardziej puszyste niż kruche. W jego wnętrzu skrywają się wiśnie, a całość otula kołderka z bitej śmietany. Nie tylko prezentuje się znakomicie, ale również smakuje obłędnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto drewno po śniegiem

Składniki:

Półkruche ciasto

          
  • 400 g mąki
  • 180 g masła
  • 180 g śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 700 g wiśni ze słoika

Dodatkowo

     
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania półkruchego ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia. Przemieszaj je ze sobą i zrób wgłębienie. Włóż w nie miękkie masło oraz jajko i posiekaj całość.

Obrazek
Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności

Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do chłodzenia na 30 minut. Podczas chłodzenia przestaje tworzyć się gluten a otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt oraz nie skurczy się w czasie pieczenia.

Obrazek
Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności

Po tym czasie podsyp ciasto mąką i podziel na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt. Na środku ułóż wiśnie i zlep nad nimi ciasto. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności

Tak przygotowane rulony umieść "szwem" do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Obrazek
Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności

W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem. Na kuchennej desce ułóż piramidę z upieczonych kawałków ciasta, każdą warstwę przekładając bitą śmietaną. Pokryj nią również boki naszego deseru.

Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności
Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności

Następnie udekoruj całość startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto możesz delikatnie owinąć folią, aby nie przeszło zapachem lodówki. Schłodzony deser podziel na kawałki i podaj swoim bliskim. Przekrojone ciasto wygląda jak kawałki drewna, które pokryła śnieżna kołderka.

Smacznego!

Obrazek
Ciasto drewno pod śniegiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej