PrzepisDeseryDomowe ciasto Kinder Pingui

Domowe ciasto Kinder Pingui

Domowe ciasto Kinder Pingui
Pyszności

09.05.2017 17:19, aktual.: 23.03.2018 10:38

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie domowego ciasta Kinder Pingui. Jest po prostu przepyszne!

Składniki:

  1. 5 szt. jajka
  2. 1/2 szklanki cukier
  3. 250 g serek mascarpone
  4. 2 łyżeczki żelatyna
  5. 50 g masło
  6. 200 g gorzka czekolada
  7. 2,5 łyżki olej
  8. 5 łyżki mleko
  9. 3/4 szklanki mąka tortowa
  10. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  11. 3 łyżki kakao
  12. 500 ml śmietanka kremówka 30%
  13. 4 łyżki cukier puder
  14. 50 g cukier waniliowy
Sposób przygotowania:

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy się rozpuści, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki mleka i wymieszaj za pomocą miksera. Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelej do tortownicy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. Upieczony biszkopt pozostaw w formie na 10 minut, a następnie przekrój go na pół.

Obraz

2. Śmietankę ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder i cukier wanilinowy mniej więcej w połowie ubijania. Zmiksuj serek mascarpone, aby zrobił się kremowy, po czym dodaj do niego ubitą śmietankę. Wymieszaj.Żelatynę zalej niewielką ilością przegotowanej wody w kubku lub małej miseczce. Wstaw do gorącej wody i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjmij z wody, dodaj 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połącz.

Obraz

3. W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z 1 łyżeczką oleju, czekoladą i 3 łyżkami mleka.

Obraz

4. Jedną z połówek biszkoptu nasmaruj połową ilości masy śmietankowej, a następnie wylej cienką warstwę polewy czekoladowej. Włóż do zamrażarki na 4 minuty.

Obraz

5. Po 4 minutach, nasmaruj ciasto pozostałą ilością masy śmietankowej. Połóż drugą połowę biszkoptu. Całość nasmaruj resztą polewy czekoladowej. Włóż blaszkę do lodówki na całą noc.

Obraz

6. Po całej nocy chłodzenia, wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.

Obraz
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także