Ciasto Kopciuszek krok po kroku, wprost z przepisu siostry Anastazji
Kultowy już przepis na ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji. Pyszne, warstwowe ciasto z biszkoptem, masą śmietankową i masą budyniową znika błyskawicznie z talerzy. Jeśli brakuje Ci już pomysłów na efektowne ciasto- Kopciuszek przychodzi z pomocą. Ten słodki przekładaniec może zastąpić nawet tort!
14.06.2022 | aktual.: 10.10.2023 10:01
Przepisy siostry Anastazji
Chyba każdy kojarzy książki z przepisami, które znajdzie się praktycznie w każdym okienku na poczcie. Siostra Anastazja wydała już ich 17! Od ciast, przez mięsa, po pierogi właśnie. Jej przepisy są proste i domowe- nic dziwnego, że uwielbiają je tysiące osób. Siostra Anastazja bazuje na dostępnych składnikach, które kupisz w każdym supermarkecie.
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiego przekładańca jest skomplikowane. Jedyne utrudnienie to upieczenie dwóch biszkoptów (jeden jest z makiem). Jest to jednak bardzo proste, a przepis tak intuicyjny, że poradzi sobie nawet początkujący, domowy cukiernik.
Przepis na kultowe ciasto Kopciuszek znajdziesz na naszym kanale YouTube;
Ciasto Kopciuszek - składniki
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku
Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
1/3 szklanki cukru
200 g masła
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
150 g herbatników
200 g gorzkiej czekolady
Przepis krok po kroku
Zacznij od przygotowania biszkoptów. Oddziel żółta od białek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie wlej żółta, cały czas miksując masę.
Następnie dodaj partiami do masy mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przelej do kwadratowej formy i rozprowadź równomiernie, wygładzając jej górę łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Masa budyniowa
Z mleka odlej pół szklanki i rozprowadź w niej proszek budyniowy. Pozostałą część mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i wlej mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje- zdejmij go z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.
W misce rozetrzyj miękkie masło i dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
Biszkopt z makiem
Następnie przejdź do przygotowania biszkoptu z makiem. Mąkę wymieszaj z nasionami maku. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodaj partiami mąkę z makiem oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przelej do kwadratowej formy i rozprowadź równomiernie, wygładzając jej górę łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Jak pewnie zauważyłeś- przygotowanie tego biszkoptu nie różni się od tradycyjnego przepisu, poza dodatkiem maku ;)
Przekładamy warstwy
Na jasnym biszkopcie (przestudzonym) rozprowadź masę budyniową. W misce ubij śmietankę i dodaj cukier puder. Śmietankową masę (niewielką część) rozprowadź na budyniowej i połóż biszkopt z makiem (również przestudzony). Na makowym biszkopcie rozprowadź pozostałą masę śmietankową.
Na górze ułóż herbatniki i polej całość roztopioną czekoladą. Herbatniki możesz również namoczyć wcześniej w rumie. Jest to jednak wersja dla dorosłych :)
Ciasto jest niemal gotowe
Ciasto schłódź w lodówce. Smacznego!