Ciasto Kopciuszek krok po kroku, wprost z przepisu siostry Anastazji

Kultowy już przepis na ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji. Pyszne, warstwowe ciasto z biszkoptem, masą śmietankową i masą budyniową znika błyskawicznie z talerzy. Jeśli brakuje Ci już pomysłów na efektowne ciasto- Kopciuszek przychodzi z pomocą.  Ten słodki przekładaniec może zastąpić nawet tort!

Obrazek
Ewa

Przepisy siostry Anastazji

Chyba każdy kojarzy książki z przepisami, które znajdzie się praktycznie w każdym okienku na poczcie. Siostra Anastazja wydała już ich 17! Od ciast, przez mięsa, po pierogi właśnie. Jej przepisy są proste i domowe- nic dziwnego, że uwielbiają je tysiące osób. Siostra Anastazja bazuje na dostępnych składnikach, które kupisz w każdym supermarkecie.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiego przekładańca jest skomplikowane. Jedyne utrudnienie to upieczenie dwóch biszkoptów (jeden jest z makiem). Jest to jednak bardzo proste, a przepis tak intuicyjny, że poradzi sobie nawet początkujący, domowy cukiernik.

Przepis na kultowe ciasto Kopciuszek znajdziesz na naszym kanale YouTube;

Ciasto Kopciuszek - składniki

Biszkopt

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt z makiem

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki maku

Masa budyniowa:

500 ml mleka

2 budynie waniliowe

1/3 szklanki cukru

200 g masła

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

150 g herbatników

200 g gorzkiej czekolady

Przepis krok po kroku

Zacznij od przygotowania biszkoptów. Oddziel żółta od białek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie wlej żółta, cały czas miksując masę.

Obrazek

Następnie dodaj partiami do masy mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przelej do kwadratowej formy i rozprowadź równomiernie, wygładzając jej górę łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Obrazek

Masa budyniowa

Z mleka odlej pół szklanki i rozprowadź w niej proszek budyniowy. Pozostałą część mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i wlej mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje- zdejmij go z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.

Obrazek

W misce rozetrzyj miękkie masło i dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu.

Biszkopt z makiem

Następnie przejdź do przygotowania biszkoptu z makiem. Mąkę wymieszaj z nasionami maku. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodaj partiami mąkę z makiem oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przelej do kwadratowej formy i rozprowadź równomiernie, wygładzając jej górę łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Jak pewnie zauważyłeś- przygotowanie tego biszkoptu nie różni się od tradycyjnego przepisu, poza dodatkiem maku ;)

Obrazek
biszkopt z makiem pyszności

Przekładamy warstwy

Na jasnym biszkopcie (przestudzonym) rozprowadź masę budyniową. W misce ubij śmietankę i dodaj cukier puder. Śmietankową masę (niewielką część) rozprowadź na budyniowej i połóż biszkopt z makiem (również przestudzony). Na makowym biszkopcie rozprowadź pozostałą masę śmietankową.

Obrazek
przekładaniec pyszności

Na górze ułóż herbatniki i polej całość roztopioną czekoladą. Herbatniki możesz również namoczyć wcześniej w rumie. Jest to jednak wersja dla dorosłych :)

Obrazek
ciasto z herbatnikami pyszności

Ciasto jest niemal gotowe

Ciasto schłódź w lodówce. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat