Jeżeli jesteś fanem pizzy to z pewnością pokochasz to danie. Efekt jest po prostu powalający!

Mmm, pizza... kto by jej nie lubił? To cudowne danie towarzyszy nam już od naprawdę długiego czasu. Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale już w starożytnej Grecji podawano potrawę z rodzaju pizzy. Pierwsza współczesna pizza powstała natomiast w 1889 roku we Włoszech. To już naprawdę sporo czasu! Pizza towarzyszy nam przy wielu okazjach. Śniadanie, obiad, kolacja, spotkanie z przyjaciółmi, impreza - pizza zawsze idealnie się wpasuje! Mamy naprawdę spory wybór, ponieważ praktycznie w każdym mieście znajdziemy wiele pizzerii, oferujące tę pyszną potrawę. Ponadto można ją także wykonać samemu w domu. Co może być lepsze od pizzy? Kilkuwarstwowa pizza czyli pizza w formie ciasta wykonana z wielu warstw pizzy!

Obrazek
Ala Krauzowicz

Oto ciasto-pizza pepperoni, wykonana z kilku warstw klasycznej pizzy pepperoni:

enhanced-2633-1411917140-4

Szał na pizzę w takiej formie zaczął się w Kanadzie. To właśnie tam została wykonana po raz pierwszy.

Możesz przygotować ciasto na pizzę samodzielnie lub dla ułatwienia skorzystać z gotowego, kupnego ciasta na pizzę. Zaoszczędzisz wtedy więcej czasu.

grid-cell-12229-1411918824-2

Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego 5 równych okręgów o tej samej średnicy. (jeden z nich będzie na samym dole ciasto-pizzy, jeden na samej górze, a pozostałe trzy po środku)

grid-cell-2666-1411918362-3
grid-cell-2666-1411918362-6

Teraz czas na warstwowanie. Nałóż pierwszą warstwę cista na blaszkę i posmaruj ją sosem pomidorowym, posyp mozarellą oraz nałóż pepperoni. Nakładaj kolejne warstwy i na każdą z nich włóż te same składniki co na pierwszą warstwę ciasto-pizzy.

enhanced-24317-1411917327-7

Piecz ciasto-pizzę przez 20-25 minut, wyjmij z piekarnika i ciesz się jej wspaniałym smakiem!

enhanced-23313-1411917309-8
Kiedy twoi przyjaciele zobaczą takie danie na pewno będą w szoku!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni