WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Ciasto rurociąg nawet teściowa pochwali. Totalny hit i to bez pieczenia

Ci, którzy uwielbiają słodkości, ale nie mają czasu na samodzielne pieczenie ich w domu, koniecznie muszą wypróbować ten przepis. Ciasto rurociąg to totalny hit, a na dodatek deser, którego wcale nie trzeba piec. Jak zrobić rurociąg i o jakich składnikach nie można zapomnieć? Podpowiadamy.

Totalny hit bez pieczenia. Ciasto rurociąg nawet teściowa pochwali. Fot. YouTube/Wystrzałowa KuchniaTotalny hit bez pieczenia. Ciasto rurociąg nawet teściowa pochwali. Fot. YouTube/Wystrzałowa Kuchnia

Aby ciasto było pyszne, wcale nie wymaga pieczenia. To doskonała opcja dla tych, którzy nie mają wiele czasu, a chcieliby przygotować deser samodzielnie. Ciasto rurociąg może wzbudzać wątpliwości ze względu na użyte składniki, jednak każdy, kto go spróbuje, szybko dołączy do grona jego fanów. Nie bez powodu rurociąg stał się totalnym hitem. Podpowiadamy, jak zrobić to ciasto.

Ciasto rurociąg - przepis. Smakuje obłędnie pysznie

Składniki:

  • 1 przezroczysta galaretka,
  • pół szklanki gorącej wody do galaretki,
  • paczka herbatników lub krakersów,
  • 600 ml zimnej śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 szklanki mleka do nasączenia herbatników,
  • 1 opakowanie rurek czekoladowych bądź kakaowych,
  • gorzka czekolada.

Przepis na ciasto z rurkami czekoladowymi. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepisów na ciasto rurociąg jest wiele. Warto modyfikować składniki tak, by smakowało nam jak najbardziej. Jeśli chcemy, by ciasto miało nieco słony posmak, to wybierzmy krakersy zamiast herbatników. Wtedy też rezygnujemy z mleka, ponieważ nie ma potrzeby, by je namaczać.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę zalewamy połową szklanki gorącej wody i odstawiamy, aż wystygnie.
  2. Blachę wykładamy herbatnikami bądź krakersami - wedle uznania.
  3. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone i miksujemy.
  4. Do masy wlewamy wcześniej przygotowaną, wystudzoną galaretkę i dokładnie łączymy ze śmietaną. Herbatniki nasączamy mlekiem. Jeśli używamy krakersów, pomijamy krok z namaczaniem. Wykładamy połowę masy śmietankowej, dokładnie ją rozsmarowujemy i wykładamy na nią rurki o wybranym smaku - ciasno, jedną przy drugiej. Na rurki nakładamy pozostałą część masy śmietankowej i rozsmarowujemy delikatnie. Przykrywamy herbatnikami bądź krakersami.
  5. Kolejny krok to przygotowanie polewy. W garnku mocno podgrzewamy śmietanę i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do momentu,aż się rozpuści. Powstałą masą polewamy wierzch ciasta i rozsmarowujemy.

Gwarantujemy, że takie ciasto zaskoczy twoich najbliższych. Prezentuje się wyjątkowo i smakuje obłędnie.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta