Ta potrawa jest po prostu przepyszna i jestem pewna, że zasmakuje nie tylko tobie, ale również twojej rodzinie i znajomym. A więc do dzieła!
Składniki:
- 240 g mąka kukurydziana
- 120 g mąka pszenna
- 1 łyżka olej
- 1 szt. cebula posiekana
- 3 ząbki czosnek wyciśnięty
- 1 łyżka przyprawa taco
- 480 g pierś z kurczaka upieczona i rozdrobniona
- 180 g sos meksykański
- 240 g żółty ser straty
- 2 łyżki cukier
- sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 120 g śmietana 18%
- 120 g kukurydza
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka masło roztopione
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, 1 łyżeczkę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, śmietanę, kukurydzę, jajko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Następnie przygotowaną masę równomiernie rozłóż na okrągłej blaszce do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, a następnie wrzuć czosnek. Podsmażaj przez 1 minutę, po czym dodaj przyprawę taco i sól. Wymieszaj, a następnie dodaj kurczaka i 120 g sosu meksykańskiego. Dobrze wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
3. Po 15 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i za pomocą końcówki drewnianej łyżki ponakłuwaj je.
4. Na upieczonym "cieście" równomiernie rozsmaruj 60 g pozostałego sosu meksykańskiego, a następnie równomiernie rozłóż przygotowaną wcześniej mieszankę z kurczaka i sosu.
5. Wierzch posyp startym żółtym serem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut.
6. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
7. Smacznego!