Co roku smażę na Wielki Czwartek. Cała góra znika w kilka minut
26.03.2024 10:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad na Wielki Czwartek, to serdecznie polecam ci przepis na ziemniaczane krokiety z farszem z mięsa mielonego i kapusty kiszonej. Pozwól też, że od razu podzielę się z tobą pewną radą: przygotuj duży zapas tych pysznych krokietów, bo znikają w mgnieniu oka!
Podczas wielkanocnego zamieszania każdy gospodarz i gospodyni nadchodzących zjazdów rodzinnych skupia się przede wszystkim na niedzielnej uczcie, zupełnie zapominając o tym, że Wielkanoc to również inne dni, w tym Wielki Czwartek. Jeśli i tobie się to przytrafiło, to przybywam z odsieczą i proponuję przygotować na ten dzień pewne niezwykłe krokiety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrawa, którą za moment ci zaprezentuje, jest nietypowa pod dwoma względami. Po pierwsze: ciasto. Wykonujemy je z ziemniaków i sera, a jego smak jest nie do podrobienia. Po drugie: farsz. Połączenie mięsa mielonego i kiszonej kapusty okazuje się tu niezwykle trafnym zabiegiem. Prawda, że brzmi to świetnie? Jeśli się z tym zgadzasz, to zapraszam do przepisu!
Wielkanocne krokiety ziemniaczane
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia, a następnie przepuść przez praskę.
- Dodaj do kartofli starty ser, jajko, sól i mąkę. Wyrób ciasto.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pamiętaj, nie płucz jej, to jej tylko zaszkodzi. Możesz ją natomiast przesiekać.
- Teraz połącz w misce kapustę i podsmażone mięso. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 12 części. Delikatnie uformuj z nich placki. Na środek nakładaj farsz, zawijaj.
- Tak przyrządzone krokiety maczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!