PrzepisWielkanocCo roku smażę na Wielki Czwartek. Cała góra znika w kilka minut

Co roku smażę na Wielki Czwartek. Cała góra znika w kilka minut

Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad na Wielki Czwartek, to serdecznie polecam ci przepis na ziemniaczane krokiety z farszem z mięsa mielonego i kapusty kiszonej. Pozwól też, że od razu podzielę się z tobą pewną radą: przygotuj duży zapas tych pysznych krokietów, bo znikają w mgnieniu oka!

Krokiety ziemniaczane na Wielkanoc. Pomysł na pyszny obiad
Krokiety ziemniaczane na Wielkanoc. Pomysł na pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Canva | john shepard

26.03.2024 10:08

Podczas wielkanocnego zamieszania każdy gospodarz i gospodyni nadchodzących zjazdów rodzinnych skupia się przede wszystkim na niedzielnej uczcie, zupełnie zapominając o tym, że Wielkanoc to również inne dni, w tym Wielki Czwartek. Jeśli i tobie się to przytrafiło, to przybywam z odsieczą i proponuję przygotować na ten dzień pewne niezwykłe krokiety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Potrawa, którą za moment ci zaprezentuje, jest nietypowa pod dwoma względami. Po pierwsze: ciasto. Wykonujemy je z ziemniaków i sera, a jego smak jest nie do podrobienia. Po drugie: farsz. Połączenie mięsa mielonego i kiszonej kapusty okazuje się tu niezwykle trafnym zabiegiem. Prawda, że brzmi to świetnie? Jeśli się z tym zgadzasz, to zapraszam do przepisu!

Wielkanocne krokiety ziemniaczane

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:


  • 2 jajka,
  • bułka tarta.
Krokiety z ziemniaków, kapusty i mięsa mielonego na pewno posmakują całej twojej rodzinie
Krokiety z ziemniaków, kapusty i mięsa mielonego na pewno posmakują całej twojej rodzinie© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia, a następnie przepuść przez praskę.
  2. Dodaj do kartofli starty ser, jajko, sól i mąkę. Wyrób ciasto.
  3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw.
  4. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pamiętaj, nie płucz jej, to jej tylko zaszkodzi. Możesz ją natomiast przesiekać.
  5. Teraz połącz w misce kapustę i podsmażone mięso. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  6. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 12 części. Delikatnie uformuj z nich placki. Na środek nakładaj farsz, zawijaj.
  7. Tak przyrządzone krokiety maczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie