Co roku smażę na Wielki Czwartek. Cała góra znika w kilka minut
Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad na Wielki Czwartek, to serdecznie polecam ci przepis na ziemniaczane krokiety z farszem z mięsa mielonego i kapusty kiszonej. Pozwól też, że od razu podzielę się z tobą pewną radą: przygotuj duży zapas tych pysznych krokietów, bo znikają w mgnieniu oka!
26.03.2024 10:08
Podczas wielkanocnego zamieszania każdy gospodarz i gospodyni nadchodzących zjazdów rodzinnych skupia się przede wszystkim na niedzielnej uczcie, zupełnie zapominając o tym, że Wielkanoc to również inne dni, w tym Wielki Czwartek. Jeśli i tobie się to przytrafiło, to przybywam z odsieczą i proponuję przygotować na ten dzień pewne niezwykłe krokiety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrawa, którą za moment ci zaprezentuje, jest nietypowa pod dwoma względami. Po pierwsze: ciasto. Wykonujemy je z ziemniaków i sera, a jego smak jest nie do podrobienia. Po drugie: farsz. Połączenie mięsa mielonego i kiszonej kapusty okazuje się tu niezwykle trafnym zabiegiem. Prawda, że brzmi to świetnie? Jeśli się z tym zgadzasz, to zapraszam do przepisu!
Wielkanocne krokiety ziemniaczane
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia, a następnie przepuść przez praskę.
- Dodaj do kartofli starty ser, jajko, sól i mąkę. Wyrób ciasto.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pamiętaj, nie płucz jej, to jej tylko zaszkodzi. Możesz ją natomiast przesiekać.
- Teraz połącz w misce kapustę i podsmażone mięso. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 12 części. Delikatnie uformuj z nich placki. Na środek nakładaj farsz, zawijaj.
- Tak przyrządzone krokiety maczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!