PrzepisDania główneFaszerowana cukinia z papryką, kurczakiem, sosem enchilada i serem topionym
Faszerowana cukinia z papryką, kurczakiem, sosem enchilada i serem topionym
Pyszności
26.09.2016 17:00, aktual.: 23.05.2017 15:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia to bardzo zdrowe i wszechstronne warzywo. Można ją przyrządzać na wiele ciekawych sposobów.
W tym artykule zaprezentuję ci, jak wykonać pieczoną cukinię z papryką, kurczakiem, sosem enchilada i serem topionym.
To danie jest bardzo smaczne i jestem pewna, że zasmakuje tobie i twojej rodzinie. Koniecznie go wypróbuj!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 3 szt. cukinia
- 1 łyżka olej
- 3 łyżki bulion
- 280 g sos enchilada
- 2 łyżki kolendra
- 115 g ser topiony starty
- 115 g cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnek wycisnięty
- 115 g zielona paparyka pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kminek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki sól
- 2 szt. pierś z kurczaka ugotowana i pokrojona na małe kawałki
Sposób przygotowania:
1. Umyj cukinie. Każdą z nich przekrój na pół oraz odetnij końcówki. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ w każdej połówce cukinii. Uzyskany miąższ odłóż na bok i dobrze go posiekaj.
2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj posiekany miąższ z cukinii, kminek, oregano, chilli, sól, pierś z kurczaka, bulion, 3 łyżki sosu enchilada i kolendrę. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego wylej resztę sosu enchilada, a następnie ułóż połówki wydrążonej cukinii. Do każdej cukinii nałóż przygotowany farsz, a następnie każdą z nich posyp z wierzchu startym topionym serem. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 205 stopni C i piecz przez 35 minut.
4. Po 35 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż cukinie na talerze. Smacznego!