Curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, podawane z ryżem - pyszne i aromatyczne danie

Jeżeli jesteś miłośnikiem orientalnych smaków, dzisiaj mam coś specjalnie dla ciebie - curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, podawane z ryżem.

Obrazek
Ala Krauzowicz

To bardzo zdrowe i pyszne danie o wyrazistym smaku i..zapachu! Jestem pewna, że taką potrawą pozytywnie zaskoczysz swoją rodzinę oraz przyjaciół.

Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się do pracy!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. pomidor
  2. 1 łyżka olej kokosowy
  3. 1 garść szpinak w liściach
  4. 1 szt. sok z limonki
  5. ryż basmanti /ryż jaśminowy
  6. 4 ząbki czosnek wyciśnięty
  7. 1/2 łyżeczki imbir
  8. płatki chilii
  9. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  10. 300 g pierś z kurczaka pokrojona na spore kawałki
  11. 160 ml mleczko kokosowe
  12. 1 łyżka curry
  13. 1 łyżka sos sojowy
Sposób przygotowania:
1. Włóż pomidory do garnuszka i zalej je wrzącą wodą.
2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, a następnie wrzuć na nią czosnek, płatki chilli i imbir. Cały czas mieszaj, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Uważaj, aby nie przypalić czosnku!
3. Po chwili, dodaj cebulę i zeszklij ją.
4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną pierś z kurczaka. Smaż co jakiś czas mieszając.
5. W czasie smażenia obierz pomidory i pokrój je w kostkę.
6. Kiedy kurczak się podsmaży, dodaj pokrojone pomidory, mleczko kokosowe, curry i sos sojowy. Pomieszaj. Gotuj przez 10-15 minut.
7. Po 10-15 minutach dodaj garść szpinaku i sok z limonki. Dobrze wymieszaj. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, zdejmij patelnię z ognia. Podawaj z ugotowanym ryżem.
8. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek