PrzepisDeseryCiasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach. Przepis na pyszny deser

Ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach. Przepis na pyszny deser

Ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach. Przepis na pyszny deser
Pyszności

14.01.2022 12:00, aktual.: 19.01.2022 23:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś mamy dla Ciebie genialny deser bez pieczenia z kultowymi pralinami ferrero rocher. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Oto przepis na ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach.

Jak zrobić ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach?

Kultowe pralinki zna i lubi chyba każdy. Nic więc dziwnego, że w wiadomościach często dostajemy prośby o przygotowanie pysznego ciasta ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach.

Deser bez pieczenia to idealny przepis na każdą okazję – wychodzi za każdym razem, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Na dodatek możesz go podać w naprawdę  efektowny sposób.

Przepis na ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach poniżej. Sprawdź składniki i wykonanie krok po kroku.

Dzisiejszy deser bez pieczenia przygotowaliśmy przy pomocy blendera ręcznego On the Go marki Philips.

Składniki

Orzechowa masa do ciasta ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach – składniki

  1. 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
  2. 150 g schłodzonego sera mascarpone
  3. 4 łyżki kremu orzechowego
  4. 50 g roztopionej białej czekolady

Pozostałe składniki

  1. 1/2 szklanki orzechów laskowych
  2. 100 g herbatników
  3. 200 g gorzkiej czekolady (roztopiona)
  4. 12 ferrero rocher
  5. bita śmietana do dekoracji

Jak zrobić ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach? Przygotowanie orzechowej masy

Pracę nad ciastem ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach bez pieczenia rozpocznij od przygotowania masy orzechowej.

W dużej misce przy pomocy robota kuchennego połącz śmietankę i mascarpone. Pamiętaj, że użyte składniki muszą być mocno schłodzone, aby dobrze się ubiły. Rozpocznij pracę na dużych obrotach, a kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, możesz je zmniejszyć.

Obraz

Pomocna wskazówka – jak ubijać śmietanę? Jeśli chcesz mieć pewność, że śmietanka dobrze się ubije, 15 minut przed rozpoczęciem pracy nad masą, wstaw pustą miskę do zamrażarki, aby ją schłodzić. To samo możesz zrobić z końcówkami do robota kuchennego, których użyjesz do ubicia mieszanki.

Kiedy śmietanka i mascarpone ładnie się połączą, dodaj do miski krem orzechowy i ponownie wymieszaj. Na koniec umieść w misce roztopioną i ostudzoną białą czekoladę. Pamiętaj, nie może być ona gorąca, ponieważ mieszanka może się zważyć przez różnicę temperatur.

Obraz

Gotową mieszankę odstaw do lodówki, po czym zblenduj orzechy laskowe. Możesz też wrzucić je do woreczka strunowego i przy pomocy kuchennego tłuczka pokruszyć na mniejsze kawałki.

Następnie zachowaj 1/4 szklanki powstałej mieszanki na potem, a resztę wsyp do wcześniej przygotowanej masy. Składniki połącz tym razem przy pomocy kuchennej łopatki.

Obraz

I krem orzechowy do naszego deseru jest już gotowy. Teraz przełóż go do ręka cukierniczego, po czym ponownie wstaw do lodówki. Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Spód i warstwa czekoladowa z ferrero rocher. Jak zrobić?

Nasze dzisiejsze ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach bez pieczenia składa się z 3 warstw, czas więc przygotować kolejne składniki.

Na początek ustaw na blacie deskę do krojenia. Bezpośrednio na niej ułóż czekoladki ferrero rocher i poszatkuj je nożem. Jeśli chcesz mieć pewność, że gadżet kuchenny nie będzie się przemieszczał, a co za tym idzie – utrudniał Ci pracy, pomiędzy deską i blatem ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.

Obraz

Jak zrobić spód z herbatników do ciasta? Tak przygotowane praliny połącz w małej miseczce z roztopioną gorzką czekoladą. Dokładnie wymieszaj, po czym przygotuj spód naszego deseru. Aby to zrobić, zblenduj w blenderze ręcznym herbatniki. Możesz użyć tu zarówno ciasteczek maślanych, jak i czekoladowych. My tym razem postawiliśmy na pierwszą opcję.

Obraz

Dekoracja i podanie ciasta ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach

Składniki na wszystkie warstwy mamy już gotowe, teraz wystarczy je połączyć.

Na początek przygotuj pucharki w których stworzyć genialny deser bez pieczenia. Możesz zrobić je zarówno w dużych szklankach, jak i mniejszych pucharkach. Na pewno powinny być one przezroczyste, ponieważ warstwowy deser świetnie się prezentuje w całości, dlatego nie powinnaś tego ukrywać.

Ustaw szklane pojemniczki na blacie kuchennym. Następnie zrób pierwszą warstwę z wcześniej przygotowanych ciasteczek. Bezpośrednio na nich rozprowadź orzechową masę, wypełniając pucharki do wysokości 4/5 szklanki.

Obraz

Tak przygotowane pucharki wstaw do lodówki na godzinę, aby masa stężała. Następnie zrób ostatnią warstwę z gorzkiej czekolady i kultowych czekoladek. Na wierzchu rozsyp zachowane wcześniej orzechy laskowe. Nie zapomnij również o bitej śmietanie. Na koniec umieść na każdym deserze po jednym ferrero rocher. I to wszystko!

Obraz

Desery bez pieczenia podawaj od razu lub schłodzić dodatkowo w lodówce. A jeśli szukasz więcej pomysłów na obłędne słodkości, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami.

Jak oceniasz nasz przepis na ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach?