WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Deser na zimno "czekoladowy wulkan"

Deser na zimno to jedna z tych rzeczy, którym nie potrafimy powiedzieć stanowcze nie. I tak się składa, że mamy kolejną ciekawą propozycję, którą chcemy się podzielić. A jest to czekoladowy wulkan, który smakuje i wygląda obłędnie ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 opakowanie biszkopty
  2. 1 l śmietanka 30%
  3. 400 g serek mascarpone
  4. 120 g cukier puder
  5. 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  6. 300 ml kawa
  7. 200 g czekolada gorzka roztopiona
  8. kakao do posypania

Sposób przygotowania:

1. W większej misce umieść małą miseczkę (dnem do góry).

Obrazek

2. Biszkopty umieść na chwilę w ostudzonej kawie.

Obrazek

3. Następnie ułóż je w misce (jeden obok drugiego). Kiedy miska będzie już pełna, odstaw ją na bok.

Obrazek

4. Czas na krem. W tym celu ubij śmietankę. Następnie dodaj do niej: serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

5. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Obrazek

6. Umieść ciasto na blacie i powoli usuń dużą i małą miskę. W powstałym wgłębieniu umieść roztopioną czekoladę.

Obrazek

7. Posyp deser kakao i gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka