Deser na zimno to jedna z tych rzeczy, którym nie potrafimy powiedzieć stanowcze nie. I tak się składa, że mamy kolejną ciekawą propozycję, którą chcemy się podzielić. A jest to czekoladowy wulkan, który smakuje i wygląda obłędnie ?
Pyszności
Składniki:
1 opakowanie biszkopty
1 l śmietanka 30%
400 g serek mascarpone
120 g cukier puder
1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
300 ml kawa
200 g czekolada gorzka roztopiona
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. W większej misce umieść małą miseczkę (dnem do góry).
2. Biszkopty umieść na chwilę w ostudzonej kawie.
3. Następnie ułóż je w misce (jeden obok drugiego). Kiedy miska będzie już pełna, odstaw ją na bok.
4. Czas na krem. W tym celu ubij śmietankę. Następnie dodaj do niej: serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
5. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
6. Umieść ciasto na blacie i powoli usuń dużą i małą miskę. W powstałym wgłębieniu umieść roztopioną czekoladę.