Przepyszny deser z bananów, który możesz przyrządzić ze swoimi dziećmi. Będą zachwycone!

Jeżeli twoje dzieci ciągle proszą cię, abyś przyrządziła im jakiś deser, mam świetny pomysł.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Przygotuj tę przekąskę razem z nimi!

Jest bardzo prosta w wykonaniu, na pewno zasmakuje tobie i dzieciom, a ponadto będą miały ciekawe i kreatywne zajęcie. Kto wie? Może nawet zarazisz je pasją do gotowania?

Deser, o którym mówię to lody z bananów pokryte czekoladą. Jeżeli lód z połowy banana jest dla ciebie za duży, możesz wykonać go z mniejszej części.

Oto przepis:

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 patyczki
  • papier woskowany
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

1. Obierz 2 banany, przetnij każdego z nich na pół. Na każdej końcówce umieść patyczek.

2. Umieść banany na blaszce pokrytej papierem woskowanym. Włóż do zamrażarki na 30 minut.

3. Połam czekoladę na kostki, umieść w miseczce i wymieszaj z olejem roślinnym. Włóż do mikrofali na 30 sekund, aż czekolada się rozpuści.

4. Zanurz każdy kawałek banana w czekoladzie, a następnie posyp kolorową posypką. Umieść banany z powrotem na blaszce.

5. Ponownie zamrażaj przez 30 minut.

Dla zwiększenia zabawy możesz także użyć innych owców, np. truskawek czy też kiwi.

mrozone_banany_w_czekoladzie_popup_watermark
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej