Dietetycy radzą, by nie zalewać owsianki mlekiem. Inny produkt świetnie oczyści jelita i wzmocni serce

Owsianka to jeden z dietetycznych posiłków, którym zajadamy się podczas odchudzania. Najczęściej zalewamy ją mlekiem. Okazuje się, że to ogromny błąd. Zamiast tego płynu powinniśmy używać innego składnika. Dzięki niemu wzmocnimy serce i oczyścimy jelita.

Owsianka w białej miseczceOwsianka w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Paulina Hermann

Czy trzeba jeść śniadania? Według wielu osób jest ono konieczne do prawidłowego funkcjonowania. Pierwszy posiłek stanowi 25 procent całego zapotrzebowania organizmu. Dzięki niemu dostarczymy sobie dawkę energii i zmniejszamy ryzyko rozwinięcia się otyłości brzusznej. Jeśli zjemy śniadanie, nie będziemy mieli ochoty na podjadanie później i nie przekroczymy naszego zapotrzebowania kalorycznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Idealnym pomysłem na śniadanie jest właśnie owsianka. Pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Chroni organizm przed schorzeniami układu krwionośnego. Zastanawialiście się jednak, z czym ją łączyć? Każdy dodatek wzbogaci ją w kolejne właściwości.

Idealna owsianka nie ma w sobie mleka. Jak ją przygotować?

Najczęściej łączymy ją z wodą, mlekiem lub napojami roślinnymi. Dzięki temu owsianka zaczyna smakować dobrze i jest zjadliwa. Jest jeszcze jeden produkt, który warto dodać do płatków owsianych. Kefir ma mnóstwo pozytywnych właściwości, które wspomogą funkcjonowanie naszego organizmu.

Ten fermentowany napój zawiera liczne probiotyki i bakterie mlekowe, które wspierają przemianę materii. Regularne jedzenie poprawia perystaltykę jelit, a także zwiększa wchłanianie witamin i innych składników odżywczych. Oprócz tego zawiera łatwo przyswajalne białko, witaminę K oraz witaminy z grupy B. Wykazuje działanie przeciwzapalne i wspiera pracę układu krwionośnego.

Kefir i owsianka to dobre połączenie
Kefir i owsianka to dobre połączenie © Adobe Stock

Taką owsiankę możemy spożywać po treningu, gdyż wspomaga regenerację organizmu. Zanim jednak ją zjemy, po zalaniu płatków owsianych kefirem odczekajmy 30 minut. Możemy też dodać owoce, na przykład maliny i borówki. Świetnym dodatkiem będą nasiona chia, cynamon i siemię lniane. Te składniki sprawią, że szybko pozbędziemy się nadmiernych kilogramów i poprawimy przemianę materii.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat