Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Poznaj sposób, który rozwiąże ten problem

Co zrobić, żeby ogórki kiszone i małosolne nie były puste w środku? Dzięki tym patentom unikniesz rozczarowania po otworzeniu słoika.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Sezon na ogórki powoli się zbliża, więc coraz poważniej myślimy już o domowych przetworach. Kiszonki to prawdziwa bomba zdrowia i smaku, której nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zdarza się jednak, że po ugryzieniu trafiamy na puste w środku ogórki. Jest jednak sposób na to, aby tego uniknąć.

Puste ogórki kiszone

Do kiszenia wybieraj tylko ogórki z zaufanych źródeł, najlepiej prosto od rolnika. Najlepsze do kiszenia są ogórki młode, bez ciemnej i twardej skórki, która może wskazywać na intensywne nawożenie lub kwasowość gleby i sprawić, że ogórki będą niesmaczne i gorzkie. Duże i stare ogórki, które leżały na ziemi przez jakiś czas tracą dużą część wody, przez co miąższ staje się mniej elastyczny. To właśnie w takich ogórkach może pojawić się pusta przestrzeń w środku.

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Przy wyborze ogórków do kiszenia warto również zwrócić uwagę na rodzaj skórki - im więcej jest na niej kolców, tym lepiej. Po zakupie przetwory przygotuj od razu, a nie po kilku dniach. Dodatkowo warto też przed kiszeniem namoczyć ogórki w zimnej wodzie, aby pozostały jędrne i kruche. Dokładnie je umyj i wyszoruj, a w słoiku układaj ogórki ciasno, jeden przy drugim. Dzięki temu unikniesz przykrego rozczarowania po przegryzieniu zakiszonego ogórka.

Złota proporcja zalewy

Odpowiednia zalewa do kiszonych to absolutna podstawa przygotowywania ogórków. Zbyt słaba solanka spowoduje, że ogórki nie ukiszą się odpowiednio i będą narażone na zepsucie, natomiast zbyt mocna zalewa sprawi, że przetwory będą niejadalne. Jak zatem przygotować idealną proporcję? Zgodnie ze starą, babciną zasadą, na każdy litr wody warto dodać dużą, czubatą łyżkę soli. Dzięki temu możemy przygotować dowolną ilość ogórków, a za każdym razem wyjdą po prostu idealne.

Dlaczego ogórki kiszone się zepsuły?

Chociaż fermentacja jest jak najbardziej pożądana, to czasem nasza produkcja idzie w złą stronę i ogórki się psują. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest niedostatecznie dokładne mycie warzyw. Jeśli ogórki są brudne lub źle umyte, mogą zawierać bakterie, grzyby i pleśnie, które wprowadzają do słoika organizmy gnilne. Kolejnym powodem może być zbyt mała ilość zalewy - ogórki powinny być w niej całkowicie zanurzone i żadna część nie powinna wystawać. Woda powinna przykrywać ogórki o około 2 cm ponad ich poziom, ale nie powinna dotykać wieczka słoika, ponieważ w trakcie kiszenia powstaje gaz, który musi mieć miejsce do ulotnienia się.

Przepis na idealne ogórki kiszone znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości