Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Poznaj sposób, który rozwiąże ten problem

Co zrobić, żeby ogórki kiszone i małosolne nie były puste w środku? Dzięki tym patentom unikniesz rozczarowania po otworzeniu słoika.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Sezon na ogórki powoli się zbliża, więc coraz poważniej myślimy już o domowych przetworach. Kiszonki to prawdziwa bomba zdrowia i smaku, której nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zdarza się jednak, że po ugryzieniu trafiamy na puste w środku ogórki. Jest jednak sposób na to, aby tego uniknąć.

Puste ogórki kiszone

Do kiszenia wybieraj tylko ogórki z zaufanych źródeł, najlepiej prosto od rolnika. Najlepsze do kiszenia są ogórki młode, bez ciemnej i twardej skórki, która może wskazywać na intensywne nawożenie lub kwasowość gleby i sprawić, że ogórki będą niesmaczne i gorzkie. Duże i stare ogórki, które leżały na ziemi przez jakiś czas tracą dużą część wody, przez co miąższ staje się mniej elastyczny. To właśnie w takich ogórkach może pojawić się pusta przestrzeń w środku.

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Przy wyborze ogórków do kiszenia warto również zwrócić uwagę na rodzaj skórki - im więcej jest na niej kolców, tym lepiej. Po zakupie przetwory przygotuj od razu, a nie po kilku dniach. Dodatkowo warto też przed kiszeniem namoczyć ogórki w zimnej wodzie, aby pozostały jędrne i kruche. Dokładnie je umyj i wyszoruj, a w słoiku układaj ogórki ciasno, jeden przy drugim. Dzięki temu unikniesz przykrego rozczarowania po przegryzieniu zakiszonego ogórka.

Złota proporcja zalewy

Odpowiednia zalewa do kiszonych to absolutna podstawa przygotowywania ogórków. Zbyt słaba solanka spowoduje, że ogórki nie ukiszą się odpowiednio i będą narażone na zepsucie, natomiast zbyt mocna zalewa sprawi, że przetwory będą niejadalne. Jak zatem przygotować idealną proporcję? Zgodnie ze starą, babciną zasadą, na każdy litr wody warto dodać dużą, czubatą łyżkę soli. Dzięki temu możemy przygotować dowolną ilość ogórków, a za każdym razem wyjdą po prostu idealne.

Dlaczego ogórki kiszone się zepsuły?

Chociaż fermentacja jest jak najbardziej pożądana, to czasem nasza produkcja idzie w złą stronę i ogórki się psują. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest niedostatecznie dokładne mycie warzyw. Jeśli ogórki są brudne lub źle umyte, mogą zawierać bakterie, grzyby i pleśnie, które wprowadzają do słoika organizmy gnilne. Kolejnym powodem może być zbyt mała ilość zalewy - ogórki powinny być w niej całkowicie zanurzone i żadna część nie powinna wystawać. Woda powinna przykrywać ogórki o około 2 cm ponad ich poziom, ale nie powinna dotykać wieczka słoika, ponieważ w trakcie kiszenia powstaje gaz, który musi mieć miejsce do ulotnienia się.

Przepis na idealne ogórki kiszone znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟