PoradyDlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Poznaj sposób, który rozwiąże ten problem

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Poznaj sposób, który rozwiąże ten problem

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa
18.04.2023 16:03, aktualizacja: 18.09.2023 08:31

Co zrobić, żeby ogórki kiszone i małosolne nie były puste w środku? Dzięki tym patentom unikniesz rozczarowania po otworzeniu słoika.

Sezon na ogórki powoli się zbliża, więc coraz poważniej myślimy już o domowych przetworach. Kiszonki to prawdziwa bomba zdrowia i smaku, której nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zdarza się jednak, że po ugryzieniu trafiamy na puste w środku ogórki. Jest jednak sposób na to, aby tego uniknąć.

Puste ogórki kiszone

Do kiszenia wybieraj tylko ogórki z zaufanych źródeł, najlepiej prosto od rolnika. Najlepsze do kiszenia są ogórki młode, bez ciemnej i twardej skórki, która może wskazywać na intensywne nawożenie lub kwasowość gleby i sprawić, że ogórki będą niesmaczne i gorzkie. Duże i stare ogórki, które leżały na ziemi przez jakiś czas tracą dużą część wody, przez co miąższ staje się mniej elastyczny. To właśnie w takich ogórkach może pojawić się pusta przestrzeń w środku.

Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Przy wyborze ogórków do kiszenia warto również zwrócić uwagę na rodzaj skórki - im więcej jest na niej kolców, tym lepiej. Po zakupie przetwory przygotuj od razu, a nie po kilku dniach. Dodatkowo warto też przed kiszeniem namoczyć ogórki w zimnej wodzie, aby pozostały jędrne i kruche. Dokładnie je umyj i wyszoruj, a w słoiku układaj ogórki ciasno, jeden przy drugim. Dzięki temu unikniesz przykrego rozczarowania po przegryzieniu zakiszonego ogórka.

Złota proporcja zalewy

Odpowiednia zalewa do kiszonych to absolutna podstawa przygotowywania ogórków. Zbyt słaba solanka spowoduje, że ogórki nie ukiszą się odpowiednio i będą narażone na zepsucie, natomiast zbyt mocna zalewa sprawi, że przetwory będą niejadalne. Jak zatem przygotować idealną proporcję? Zgodnie ze starą, babciną zasadą, na każdy litr wody warto dodać dużą, czubatą łyżkę soli. Dzięki temu możemy przygotować dowolną ilość ogórków, a za każdym razem wyjdą po prostu idealne.

Dlaczego ogórki kiszone się zepsuły?

Chociaż fermentacja jest jak najbardziej pożądana, to czasem nasza produkcja idzie w złą stronę i ogórki się psują. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest niedostatecznie dokładne mycie warzyw. Jeśli ogórki są brudne lub źle umyte, mogą zawierać bakterie, grzyby i pleśnie, które wprowadzają do słoika organizmy gnilne. Kolejnym powodem może być zbyt mała ilość zalewy - ogórki powinny być w niej całkowicie zanurzone i żadna część nie powinna wystawać. Woda powinna przykrywać ogórki o około 2 cm ponad ich poziom, ale nie powinna dotykać wieczka słoika, ponieważ w trakcie kiszenia powstaje gaz, który musi mieć miejsce do ulotnienia się.

Przepis na idealne ogórki kiszone znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także