Do kremu z pora dorzuć ten składnik. Zupa będzie aksamitna jak nigdy dotąd
Jeśli zupa krem, to z pora. Jeśli krem z pora — to tylko z tym dodatkiem. Stosowanie się do tych zasad to gwarancja pysznego efektu, który zaskoczy twoją rodzinę. Tak aksamitnej potrawy prawdopodobnie jeszcze nie jadła.
11.07.2024 09:15
Zupy krem to rewelacyjne rozwiązanie na każdą porę roku. Są proste w przygotowaniu, bajecznie smaczne, a przy okazji dostarczają nam niemało właściwości odżywczych. Jedną z naszych ulubionych pozycji w tym kontekście jest krem z pora. Tajemnicą jego smaku jest jeden ważny dodatek, który zapewnia zupie efekt nadzwyczajnej "kremowości".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaki sprytny trik mamy tu na myśli? Chodzi o wykorzystanie produktu, który do tej pory mógł ci się kojarzyć tylko z kolacją i smarowidłem na kanapki. Patent ten polega bowiem na dodaniu do naszej zupy niewielkiej ilości... serka topionego. Oczywiście zalecamy wybranie takiego, który ma dobry skład — w końcu chodzi również o to, by było zdrowo. A jak się zabrać do przygotowania kremu? To pokazujemy poniżej. Spokojnie, to nic trudnego i każdy przebrnie przez tę instrukcję bez najmniejszego problemu!
Zupa krem z pora z serkiem topionym
Składniki:
- 3 mniejsze pory,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 100 g serka topionego dobrej jakości,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatołowa,
- dodatkowo: groszek ptysiowy,
- opcjonalnie: ok. 100 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Pora dokładnie umyj, zdarza się, że znajduje się w nim trochę piachu. Następnie pokrój go w cienkie krążki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Oba warzywa zeszklij na odrobinie rozgrzanego masła.
- Zacznij podgrzewać bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Dorzuć też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pół godziny.
- Po tym czasie dodaj do zupy serek topiony. Gotuj do momentu, w którym się rozpuści, a następnie zdejmij garnek z ognia.
- Całość zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Możesz wlać również trochę słodkiej śmietanki i raz jeszcze zmiksować.
- Zupę krem z pora podawaj na ciepło z groszkiem ptysiowym. Smacznego!