Do kremu z pora dorzuć ten składnik. Zupa będzie aksamitna jak nigdy dotąd
Jeśli zupa krem, to z pora. Jeśli krem z pora — to tylko z tym dodatkiem. Stosowanie się do tych zasad to gwarancja pysznego efektu, który zaskoczy twoją rodzinę. Tak aksamitnej potrawy prawdopodobnie jeszcze nie jadła.
Zupy krem to rewelacyjne rozwiązanie na każdą porę roku. Są proste w przygotowaniu, bajecznie smaczne, a przy okazji dostarczają nam niemało właściwości odżywczych. Jedną z naszych ulubionych pozycji w tym kontekście jest krem z pora. Tajemnicą jego smaku jest jeden ważny dodatek, który zapewnia zupie efekt nadzwyczajnej "kremowości".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na imprezy serwuję deskę frytek z sosami. Znikają szybciej niż chipsy
Jaki sprytny trik mamy tu na myśli? Chodzi o wykorzystanie produktu, który do tej pory mógł ci się kojarzyć tylko z kolacją i smarowidłem na kanapki. Patent ten polega bowiem na dodaniu do naszej zupy niewielkiej ilości... serka topionego. Oczywiście zalecamy wybranie takiego, który ma dobry skład — w końcu chodzi również o to, by było zdrowo. A jak się zabrać do przygotowania kremu? To pokazujemy poniżej. Spokojnie, to nic trudnego i każdy przebrnie przez tę instrukcję bez najmniejszego problemu!
Zupa krem z pora z serkiem topionym
Składniki:
- 3 mniejsze pory,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 100 g serka topionego dobrej jakości,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatołowa,
- dodatkowo: groszek ptysiowy,
- opcjonalnie: ok. 100 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Pora dokładnie umyj, zdarza się, że znajduje się w nim trochę piachu. Następnie pokrój go w cienkie krążki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Oba warzywa zeszklij na odrobinie rozgrzanego masła.
- Zacznij podgrzewać bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Dorzuć też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pół godziny.
- Po tym czasie dodaj do zupy serek topiony. Gotuj do momentu, w którym się rozpuści, a następnie zdejmij garnek z ognia.
- Całość zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Możesz wlać również trochę słodkiej śmietanki i raz jeszcze zmiksować.
- Zupę krem z pora podawaj na ciepło z groszkiem ptysiowym. Smacznego!