Do kremu z pora dorzuć ten składnik. Zupa będzie aksamitna jak nigdy dotąd

Jeśli zupa krem, to z pora. Jeśli krem z pora — to tylko z tym dodatkiem. Stosowanie się do tych zasad to gwarancja pysznego efektu, który zaskoczy twoją rodzinę. Tak aksamitnej potrawy prawdopodobnie jeszcze nie jadła.

Zupa krem z pora. Przyda się jeden konkretny dodatekZupa krem z pora. Przyda się jeden konkretny dodatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan Mach

Zupy krem to rewelacyjne rozwiązanie na każdą porę roku. Są proste w przygotowaniu, bajecznie smaczne, a przy okazji dostarczają nam niemało właściwości odżywczych. Jedną z naszych ulubionych pozycji w tym kontekście jest krem z pora. Tajemnicą jego smaku jest jeden ważny dodatek, który zapewnia zupie efekt nadzwyczajnej "kremowości".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy serwuję deskę frytek z sosami. Znikają szybciej niż chipsy

Jaki sprytny trik mamy tu na myśli? Chodzi o wykorzystanie produktu, który do tej pory mógł ci się kojarzyć tylko z kolacją i smarowidłem na kanapki. Patent ten polega bowiem na dodaniu do naszej zupy niewielkiej ilości... serka topionego. Oczywiście zalecamy wybranie takiego, który ma dobry skład — w końcu chodzi również o to, by było zdrowo. A jak się zabrać do przygotowania kremu? To pokazujemy poniżej. Spokojnie, to nic trudnego i każdy przebrnie przez tę instrukcję bez najmniejszego problemu!

Zupa krem z pora z serkiem topionym

Składniki:

  • 3 mniejsze pory,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 g serka topionego dobrej jakości,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatołowa,
  • dodatkowo: groszek ptysiowy,
  • opcjonalnie: ok. 100 ml śmietanki 30 proc.
Serek topiony sprawi, że zupa krem z pora będzie aksamitna
Serek topiony sprawi, że zupa krem z pora będzie aksamitna © Canva | IsabelPoulin

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie umyj, zdarza się, że znajduje się w nim trochę piachu. Następnie pokrój go w cienkie krążki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Oba warzywa zeszklij na odrobinie rozgrzanego masła.
  2. Zacznij podgrzewać bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Dorzuć też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pół godziny.
  3. Po tym czasie dodaj do zupy serek topiony. Gotuj do momentu, w którym się rozpuści, a następnie zdejmij garnek z ognia.
  4. Całość zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Możesz wlać również trochę słodkiej śmietanki i raz jeszcze zmiksować.
  5. Zupę krem z pora podawaj na ciepło z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥