Dodaj 2 łyżeczki do kawy. Będzie pyszna i wesprze serce oraz ustabilizuje cukier w organizmie

Kawa z pastą pistacjową to modne połączenie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami odżywczymi. Dzięki zdrowym tłuszczom, witaminom i minerałom z pistacji, taki napój może wspierać koncentrację, serce i stabilny poziom cukru we krwi. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą połączyć codzienny rytuał z dawką wartości odżywczych.

Kawa z pastą pistacjowąKawa z pastą pistacjową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Kawa z pastą pistacjową to nie tylko hit ostatnich miesięcy w kawiarniach, ale także zaskakująco wartościowe połączenie. Aromatyczna kawa łączy się z kremową, lekko słodką pastą z pistacji, tworząc napój, który nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale też może pozytywnie wpłynąć na organizm – jeśli sięgamy po nią z umiarem i wybieramy dobrej jakości składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Kawa z pastą pistacjową – właściwości odżywcze

Pistacje to prawdziwa bomba odżywcza: zawierają zdrowe tłuszcze (głównie jednonienasycone), białko, błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor i potas. Dodatek pasty pistacjowej sprawia, że klasyczna kawa nabiera kremowości i wartości odżywczej – dostarczając energii, wspierając pracę mózgu, układu nerwowego i serca. Taka kawa może być świetnym wyborem dla osób aktywnych, przemęczonych lub zestresowanych – pistacje łagodzą napięcie, a kawa pobudza koncentrację.

Co ważne, pistacje mają niski indeks glikemiczny i pomagają stabilizować poziom cukru we krwi, dlatego taka kawa – zwłaszcza bez dodatku cukru – może być dobrym wyborem dla osób dbających o gospodarkę glukozową lub zagrożonych insulinoopornością. Odpowiednio przygotowana, może być również sycącą alternatywą dla słodszych napojów kawowych, wspierając uczucie sytości i ograniczając nagłe skoki cukru po posiłku.

Dla kogo kawa z pastą pistacjową?

Ten aromatyczny napój sprawdzi się szczególnie u osób, które szukają alternatywy dla słodkich syropów smakowych czy ciężkich dodatków do kawy. Wersja z niesłodzoną pastą pistacjową (lub delikatnie dosłodzoną miodem) może być idealna dla tych, którzy dbają o linię, poziom cukru we krwi i szukają zdrowszych rytuałów. Z kolei osoby starsze, które nie mają przeciwwskazań do picia kawy, mogą korzystać z dobroczynnego wpływu pistacji na układ krążenia i funkcje poznawcze.

Kto powinien unikać kawy z pastą pistacjową?

Warto jednak pamiętać, że nie każdy powinien sięgać po pistacjową kawę bez ograniczeń. Unikać jej powinny osoby z alergią na orzechy (w tym pistacje), a także ci, którzy zmagają się z refluksem, nadciśnieniem lub bezsennością – szczególnie jeśli kawa pojawia się w późnych godzinach. Osoby na diecie niskokalorycznej powinny uważać na dodatek słodzonej pasty, która może zawierać sporo cukru.

Domowa kawa z pastą pistacjową

Składniki:

  • 1 porcja espresso lub 100 ml mocnej kawy,
  • 1–2 łyżeczki dobrej jakości pasty pistacjowej (najlepiej 100 proc. pistacji lub lekko słodzona),
  • 150–200 ml mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego, owsianego, kokosowego),
  • opcjonalnie: odrobina miodu lub syropu klonowego (jeśli pasta jest niesłodzona),
  • do podania: posiekane pistacje, szczypta kakao lub cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i w międzyczasie podgrzej mleko. Możesz je również spienić, jeśli chcesz uzyskać efekt latte.
  2. Do kubka dodaj pastę pistacjową oraz, jeśli chcesz, miód lub syrop.
  3. Wlej gorącą kawę i dokładnie wymieszaj z pastą, aż się całkowicie rozpuści. Najlepiej zrobić to małą trzepaczką lub spieniaczem.
  4. Dolej ciepłe mleko lub mleczną piankę i lekko zamieszaj.
  5. Podawaj od razu, opcjonalnie posypując wierzch kakao, cynamonem lub posiekanymi pistacjami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?