Dodaj kilka gałązek do lemoniady. Odświeża i łagodzi objawy stresu

Latem wiele osób decyduje się na dłuższy odpoczynek od pracy. Jednak nawet podczas urlopu natłok różnych codziennych spraw i duża ilość bodźców sprawiają, że trudno jest efektywnie odpocząć. Lemoniada z dodatkiem tych ziół pomoże ci się zrelaksować.

Ziołowa lemoniada jest idealna na relaksujący letni wieczórZiołowa lemoniada jest idealna na relaksujący letni wieczór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lemoniada z cytryną i miodem to świetny sposób na ugaszenie pragnienia latem. Restauracje i bary prześcigają się w kolorowych kompozycjach z dodatkiem owoców i słodkich syropów. Jeśli jednak szukasz napoju, który nie tylko orzeźwia, ale także przynosi odprężenie, sięgnij po ziołowe dodatki, najlepiej z własnego ogrodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Mięta, melisa i werbena – przepis na redukcję stresu

Tak dobrane zioła pomogą ci zredukować objawy stresu. Melisa jest znana z łagodnego, cytrusowego smaku i właściwości uspokajających. Łagodzi stany napięcia nerwowego, a także pomaga w problemach z zasypianiem. Równie kojące działanie ma werbena, która jest pełna olejków eterycznych o orzeźwiającym, cytrynowym aromacie. Nikomu nie trzeba przedstawiać mięty, która obok orzeźwienia przynosi ulgę w napięciu mięśniowym i bólach głowy.

Zioła wpływają korzystnie nie tylko na komfort psychiczny, ale także na układ trawienny – działają rozkurczowo, łagodzą wzdęcia i przeciwdziałają nudnościom. Napój dba o odpowiednie nawodnienie organizmu i uzupełnia ubytek witamin, co sprzyja budowaniu naturalnej odporności organizmu.

Przepis na ziołową lemoniadę

Do lemoniady możesz dodać wiele różnych ziół – nie tylko werbenę, melisę czy miętę, ale także rozmaryn, tymianek, lawendę, a nawet bazylię. Zachęcam do eksperymentów i poszukania smaku, który najlepiej podziała na twoje zmysły.

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 100 ml miodu,
  • 1 gałązka werbeny,
  • 2 gałązki mięty,
  • 2 gałązki melisy.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryn.
  2. Miód rozpuść w letniej wodzie. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Tak przygotowanym syropem zalej świeże zioła. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie rozcieńcz zimną wodą, podawaj z gałązką melisy lub mięty na kostkach lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie