Dodaj kilka gałązek do lemoniady. Odświeża i łagodzi objawy stresu

Latem wiele osób decyduje się na dłuższy odpoczynek od pracy. Jednak nawet podczas urlopu natłok różnych codziennych spraw i duża ilość bodźców sprawiają, że trudno jest efektywnie odpocząć. Lemoniada z dodatkiem tych ziół pomoże ci się zrelaksować.

Ziołowa lemoniada jest idealna na relaksujący letni wieczórZiołowa lemoniada jest idealna na relaksujący letni wieczór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lemoniada z cytryną i miodem to świetny sposób na ugaszenie pragnienia latem. Restauracje i bary prześcigają się w kolorowych kompozycjach z dodatkiem owoców i słodkich syropów. Jeśli jednak szukasz napoju, który nie tylko orzeźwia, ale także przynosi odprężenie, sięgnij po ziołowe dodatki, najlepiej z własnego ogrodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Mięta, melisa i werbena – przepis na redukcję stresu

Tak dobrane zioła pomogą ci zredukować objawy stresu. Melisa jest znana z łagodnego, cytrusowego smaku i właściwości uspokajających. Łagodzi stany napięcia nerwowego, a także pomaga w problemach z zasypianiem. Równie kojące działanie ma werbena, która jest pełna olejków eterycznych o orzeźwiającym, cytrynowym aromacie. Nikomu nie trzeba przedstawiać mięty, która obok orzeźwienia przynosi ulgę w napięciu mięśniowym i bólach głowy.

Zioła wpływają korzystnie nie tylko na komfort psychiczny, ale także na układ trawienny – działają rozkurczowo, łagodzą wzdęcia i przeciwdziałają nudnościom. Napój dba o odpowiednie nawodnienie organizmu i uzupełnia ubytek witamin, co sprzyja budowaniu naturalnej odporności organizmu.

Przepis na ziołową lemoniadę

Do lemoniady możesz dodać wiele różnych ziół – nie tylko werbenę, melisę czy miętę, ale także rozmaryn, tymianek, lawendę, a nawet bazylię. Zachęcam do eksperymentów i poszukania smaku, który najlepiej podziała na twoje zmysły.

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 100 ml miodu,
  • 1 gałązka werbeny,
  • 2 gałązki mięty,
  • 2 gałązki melisy.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryn.
  2. Miód rozpuść w letniej wodzie. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Tak przygotowanym syropem zalej świeże zioła. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie rozcieńcz zimną wodą, podawaj z gałązką melisy lub mięty na kostkach lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik