Dodaj kilka gałązek do lemoniady. Odświeża i łagodzi objawy stresu
Latem wiele osób decyduje się na dłuższy odpoczynek od pracy. Jednak nawet podczas urlopu natłok różnych codziennych spraw i duża ilość bodźców sprawiają, że trudno jest efektywnie odpocząć. Lemoniada z dodatkiem tych ziół pomoże ci się zrelaksować.
Lemoniada z cytryną i miodem to świetny sposób na ugaszenie pragnienia latem. Restauracje i bary prześcigają się w kolorowych kompozycjach z dodatkiem owoców i słodkich syropów. Jeśli jednak szukasz napoju, który nie tylko orzeźwia, ale także przynosi odprężenie, sięgnij po ziołowe dodatki, najlepiej z własnego ogrodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały
Mięta, melisa i werbena – przepis na redukcję stresu
Tak dobrane zioła pomogą ci zredukować objawy stresu. Melisa jest znana z łagodnego, cytrusowego smaku i właściwości uspokajających. Łagodzi stany napięcia nerwowego, a także pomaga w problemach z zasypianiem. Równie kojące działanie ma werbena, która jest pełna olejków eterycznych o orzeźwiającym, cytrynowym aromacie. Nikomu nie trzeba przedstawiać mięty, która obok orzeźwienia przynosi ulgę w napięciu mięśniowym i bólach głowy.
Zioła wpływają korzystnie nie tylko na komfort psychiczny, ale także na układ trawienny – działają rozkurczowo, łagodzą wzdęcia i przeciwdziałają nudnościom. Napój dba o odpowiednie nawodnienie organizmu i uzupełnia ubytek witamin, co sprzyja budowaniu naturalnej odporności organizmu.
Przepis na ziołową lemoniadę
Do lemoniady możesz dodać wiele różnych ziół – nie tylko werbenę, melisę czy miętę, ale także rozmaryn, tymianek, lawendę, a nawet bazylię. Zachęcam do eksperymentów i poszukania smaku, który najlepiej podziała na twoje zmysły.
Składniki:
- 2 cytryny,
- 100 ml miodu,
- 1 gałązka werbeny,
- 2 gałązki mięty,
- 2 gałązki melisy.
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z cytryn.
- Miód rozpuść w letniej wodzie. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Tak przygotowanym syropem zalej świeże zioła. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie rozcieńcz zimną wodą, podawaj z gałązką melisy lub mięty na kostkach lodu.