InspiracjeDodaj mąkę do majonezu. Piecz w piekarniku 20 minut, a efekt cię zachwyci

Dodaj mąkę do majonezu. Piecz w piekarniku 20 minut, a efekt cię zachwyci

Majonez na łyżeczce
Majonez na łyżeczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.09.2023 15:42, aktualizacja: 26.09.2023 16:22

Majonez i mąka... nie brzmi to dobrze, prawda? Choć opis dania może nie zachęcać, gwarantujemy, że tą kolacją będziesz zajadać się tygodniami. Poznaj przepis na tarteletki majonezowe. Przygotujesz je ze składników, które już masz w domu.

Majonez składa się z jajek i oleju, czyli składników, które wykorzystuje się do przygotowania kruchego ciasta. W połączeniu z mąką tworzy jedwabistą masę, z której to wychodzi fantastyczny, wytrawny spód do tarteletek. Wypróbuj ten przepis, a zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Tarteletki można przygotować na drugie śniadanie bądź kolacje. Przyrządzisz je w 20 minut i możesz wykorzystać do nich to, co akurat masz w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarteletki z majonezem — przepis na prostą kolację

Składniki:

  • szklanka majonezu,
  • dwie szklanki mąki,
  • 1 cebula,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • mała puszka kukurydzy,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szklanka startego sera,
  • opcjonalnie: świeże zioła, fasola, ulubione przyprawy, warzywa, które akurat masz w lodówce.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę umyj i również posiekaj w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią pokrojone wcześniej warzywa oraz mięso. Smaż tak długo, aż zmiękną i staną się złociste.
  3. Pod koniec smażenia, wrzuć na patelnie kukurydzę oraz resztę warzyw, które chcesz zużyć. Całość dopraw do smaku.
  4. Po usmażeniu farszu zabierz się za przygotowanie ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj do niej majonezu. Całość zagnieć na gładką masę.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  6. Wyciągnij foremki do muffinek. Dno wypełnij farszem, a do środka wrzuć farsz. Wypełnione formy posyp startym serem.
  7. Blaszkę włóż do piekarnika. Tarteletki je przez 20-25 minut.

Porady:

  1. Nie jesz mięsa? Możesz zastąpić je kostką sojową, roślinnym mielonym czy pokruszonym tofu. Tarteletki będą równie smaczne i pożywne.
  2. Tarteletki mogą być w pełni wegańskie, jeśli mięso i majonez zastąpisz jego roślinnymi odpowiednikami.
  3. To jeden z tych przepisów, który doskonale sprawdza się na przyjęciach. Podaj je z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego, a zachwycisz wszystkich gości.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także