Dodaj mąkę do majonezu. Piecz w piekarniku 20 minut, a efekt cię zachwyci

Majonez i mąka... nie brzmi to dobrze, prawda? Choć opis dania może nie zachęcać, gwarantujemy, że tą kolacją będziesz zajadać się tygodniami. Poznaj przepis na tarteletki majonezowe. Przygotujesz je ze składników, które już masz w domu.

Majonez na łyżeczceMajonez na łyżeczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Majonez składa się z jajek i oleju, czyli składników, które wykorzystuje się do przygotowania kruchego ciasta. W połączeniu z mąką tworzy jedwabistą masę, z której to wychodzi fantastyczny, wytrawny spód do tarteletek. Wypróbuj ten przepis, a zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Tarteletki można przygotować na drugie śniadanie bądź kolacje. Przyrządzisz je w 20 minut i możesz wykorzystać do nich to, co akurat masz w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Tarteletki z majonezem — przepis na prostą kolację

Składniki:

  • szklanka majonezu,
  • dwie szklanki mąki,
  • 1 cebula,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • mała puszka kukurydzy,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szklanka startego sera,
  • opcjonalnie: świeże zioła, fasola, ulubione przyprawy, warzywa, które akurat masz w lodówce.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę umyj i również posiekaj w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią pokrojone wcześniej warzywa oraz mięso. Smaż tak długo, aż zmiękną i staną się złociste.
  3. Pod koniec smażenia, wrzuć na patelnie kukurydzę oraz resztę warzyw, które chcesz zużyć. Całość dopraw do smaku.
  4. Po usmażeniu farszu zabierz się za przygotowanie ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj do niej majonezu. Całość zagnieć na gładką masę.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  6. Wyciągnij foremki do muffinek. Dno wypełnij farszem, a do środka wrzuć farsz. Wypełnione formy posyp startym serem.
  7. Blaszkę włóż do piekarnika. Tarteletki je przez 20-25 minut.

Porady:

  1. Nie jesz mięsa? Możesz zastąpić je kostką sojową, roślinnym mielonym czy pokruszonym tofu. Tarteletki będą równie smaczne i pożywne.
  2. Tarteletki mogą być w pełni wegańskie, jeśli mięso i majonez zastąpisz jego roślinnymi odpowiednikami.
  3. To jeden z tych przepisów, który doskonale sprawdza się na przyjęciach. Podaj je z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego, a zachwycisz wszystkich gości.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem