PoradyDodaj pół łyżeczki, a uratujesz zwarzony majonez. To najlepszy sposób

Dodaj pół łyżeczki, a uratujesz zwarzony majonez. To najlepszy sposób

Domowy majonez.
Domowy majonez.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | welcomeinside

06.03.2024 18:25

Wielkanoc już za niespełna miesiąc. Majonez stanie się towarem deficytowym, bowiem dodajemy go do wielu świątecznych dań. Część z nas ukręci go samodzielnie. Niestety, domowy sos lubi płatać figle. Jak uratować zwarzony majonez?

Majonez to gęsty, kremowy sos, który przygotowuje się z zaledwie trzech składników. Używamy go głównie do kanapek, gotowanych jajek i sałatek. Choć większość z nas kupuje gotowe majonezy, trzeba przyznać, że ten domowy jest po prostu najlepszy.

Niestety domowy majonez ma to do siebie, że lubi się rozwarstwiać. Zwarzony majonez jest zwyczajnie niesmaczny, a taki dodatek tylko zepsuje świąteczną sałatkę jarzynową. Jak więc uratować zwarzony majonez?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia majonezu w pigułce

Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, sałatek czy mięs. To prosty, aksamitny sos o delikatnym smaku, który przygotowuje się z trzech składników — żółtek, oleju oraz odrobiny soli. Żółtka ukręca się razem z hojną ilością oleju, najczęściej rzepakowego.

Sos jest bardzo kaloryczny, bowiem łyżka majonezu to aż 100 kalorii. Nie zmienia to jednak faktu, że cieszy się uznaniem na całym świecie. Czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd w ogóle wziął się majonez? Istnieje wiele legend dotyczących majonezu, jednak najprawdopodobniej wymyślono go w Hiszpanii, a to wszystko dzięki… Francuzom.

Mahón to niewielkie, portowe miasteczko w Hiszpanii, które w drugiej połowie XVIII w. zostało przejęte przez mieszkańców Sekwany. W trakcie jednego z festynów na część Francuzów mieszkańcy wymyślili salsa mahonesa, który był pierwowzorem znanego nam dzisiaj majonezu. Sos przypadł do gustu Francuzom, którzy przywieźli go do swojego kraju, gdzie szybko zyskał popularność. W krótkim czasie przepis na majonez rozprzestrzenił się po reszcie Europy i od tamtego czasu jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw.

Czy można uratować zwarzony majonez?

Choć fani majonezu od lat spierają się, jaka firma produkuje najlepszy sos, nikt nie ma wątpliwości co do tego, że najlepszy jest ten domowy. Niestety sos domowej produkcji ma tendencję do warzenia i rozwarstwiania już w trakcie przygotowywania.

Czy można uratować zwarzony majonez? Tak. Jeśli podczas miksowania zauważysz, że sos zaczyna się rozwarstwiać, zagotuj wodę i dodaj do masy pół łyżeczki wrzątku. Wrzątek szybko zwiąże rozwarstwione składniki, a majonez po chwili zyska kremową konsystencję. Ten sam patent można wykorzystać, kiedy sos wychodzi zbyt gęsty. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać zbyt dużo wody naraz, bowiem taki majonez szybko stanie się wodnisty.

Jest jeszcze jeden sposób na uratowanie sosu. Zwarzony majonez wystarczy włożyć do zamrażarki na ok. 10 minut, a po tym czasie trzeba utrzeć go ponownie. "Przymrożony" sos powinien szybko zyskać aksamitną konsystencję.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także