PoradyDodaj szczyptę. Panierka z ryby nie będzie już przywierać do patelni

Dodaj szczyptę. Panierka z ryby nie będzie już przywierać do patelni

Rybkę można podać na dziesiątki różnych sposobów, jednak najsmaczniejsza jest ta smażona. Jeśli chcesz, żeby ryba nie przywierała do patelni, zastosuj ten prosty patent.

Jak usmażyć rybę bez panierki? Poznaj prosty sposób.
Jak usmażyć rybę bez panierki? Poznaj prosty sposób.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tom Baker

17.11.2024 12:18

Ryba to jedna z najlepszych propozycji na piątkowy obiad. Mięso ryby jest pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. To jedno z najzdrowszych źródeł kwasów omega, które wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Sposób podania nie jest aż tak istotny. Rybę można upiec, ugotować, udusić czy usmażyć. Smażona ryba to prawdziwy rarytas, jednak ta w panierce staje się wyjątkowo kaloryczna. A gdyby tak z niej zrezygnować? Jeśli chcesz przygotować smaczną rybę smażoną bez panierki, koniecznie zastosuj ten prosty patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać dobrą rybę?

Nie trzeba mieszkać nad morzem, żeby cieszyć się smaczną rybą. W sklepach i marketach można znaleźć wiele wartościowych ryb. Warto zwrócić uwagę na logotypy, które znajdują się na opakowaniu. Ryby, które posiadają certyfikaty MSC i AMS pochodzą ze zrównoważonych hodowli. Taka ryba jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Miłośnicy ryb słodkowodnych, takich jak karp, leszcz, sandacztarget="_blank"> czy sum znajdą je na lokalnych targach rybnych. Jak widać, jest w czym wybierać. Największym wyzwaniem okazuje się przygotowanie samej ryby. Można udusić ją w sosie własnym, ugotować na parze, upiec czy usmażyć. Większość z nas wybiera tę ostatnią opcję.

Jak usmażyć rybę bez panierki?

Jak usmażyć rybę? Można położyć ją na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem lub otoczyć ją w panierce. Smażenie panierowanej ryby jest znacznie łatwiejsze, jednak ma jedną, dużą wadę — danie staje się bardzo kaloryczne. Jeśli nie chcesz dokładać sobie kalorii, zrezygnuj z panierki i zastosuj prosty patent, który zapobiegnie przywieraniu ryby do patelni.

Jak to zrobić? Pozbądź się wnętrzności z ryby i umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz ją ręcznikiem papierowym i odłóż na bok. Wyciągnij patelnię i wlej na nią olej lub masło. Tłuszcz powinien w całości pokrywać dno patelni. Rozgrzewaj go przez 5 minut, na średnim ogniu. Dzięki temu mięso zetnie się wewnątrz i nie spali na zewnątrz.

Kiedy olej zacznie już bulgotać, wsyp na patelnię dużą szczyptę soli. Sól zapobiegnie przywieraniu skóry do patelni i nada jej naturalnie słonego posmaku. Tak przygotowaną rybę smaż ok. 3 do 5 minut po każdej ze stron. Zanim zdejmiesz rybę z patelni, upewnij się, że mięso jest ścięte.

Wybrane dla Ciebie