Dodaj ten owoc do mięsa. Będzie miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej

Mięso bardzo często gości na polskich stołach. Wiele osób kocha jego smak i aromat. Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem go tak, by było miękkie, soczyste i rozpływało się w ustach. Okazuje się, że można sprawić, by było bardziej miękkie, używając do tego popularnego owocu.

Marynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. PexelsMarynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. Pexels

Twarde i suche mięso potrafi zepsuć każdy, nawet najlepszy obiad. Warto więc zadbać o to, by przygotować je jak najlepiej. Wiele osób już dzień wcześniej marynuje mięso, by je odpowiednio zmiękczyć. Okazuje się jednak, że można zrobić to również w inny, zdecydowanie niecodzienny sposób - wypróbuj patent z kiwi, a nieźle się zdziwisz.

Dodaj kiwi do mięsa. Obiad będzie obłędnie pyszny i wszyscy poproszą o dokładkę

Kiwi to wspaniały, kwaśno-słodki w smaku owoc. W Polsce jest bardzo popularny i znaleźć można go w każdym sklepie. Na palcach jednej dłoni można policzyć jednak osoby, które wiedzą, że doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa. Zmiękcza je i sprawia, że jest bardziej soczyste. Sok tego owocu zawiera enzym, który rozkłada białko. Radzi sobie z mięsem już w trzy godziny. Wystarczy, że plasterkami kiwi obłożymy mięso, które zamierzamy piec, smażyć lub dusić.

Przepis na marynatę do karkówki i nie tylko. Świetnie zmiękcza mięso

Marynaty mają za zadanie nie tylko nasmączyć mięso, ale również je zmiękczyć. Jedną z najciekawszych marynat do mięsa jest ta, do której przygotowania potrzebujemy whisky.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 50 ml whisky,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • papryka wędzona,
  • sól i pieprz,
  • chilli.

Wszystkie wyżej wymienione składniki należy dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nimi mięso. W takiej marynacie powinno znajdować się w lodówce przez kilka godzin, jednak najlepiej przygotować je w ten sposób już dzień wcześniej.

Obrazek
Marynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej