PrzepisDodaj ten owoc do mięsa. Będzie miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej

Dodaj ten owoc do mięsa. Będzie miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej

Marynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. Pexels
Marynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. Pexels
31.07.2023 14:33, aktualizacja: 31.07.2023 15:20

Mięso bardzo często gości na polskich stołach. Wiele osób kocha jego smak i aromat. Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem go tak, by było miękkie, soczyste i rozpływało się w ustach. Okazuje się, że można sprawić, by było bardziej miękkie, używając do tego popularnego owocu.

Twarde i suche mięso potrafi zepsuć każdy, nawet najlepszy obiad. Warto więc zadbać o to, by przygotować je jak najlepiej. Wiele osób już dzień wcześniej marynuje mięso, by je odpowiednio zmiękczyć. Okazuje się jednak, że można zrobić to również w inny, zdecydowanie niecodzienny sposób - wypróbuj patent z kiwi, a nieźle się zdziwisz.

Dodaj kiwi do mięsa. Obiad będzie obłędnie pyszny i wszyscy poproszą o dokładkę

Kiwi to wspaniały, kwaśno-słodki w smaku owoc. W Polsce jest bardzo popularny i znaleźć można go w każdym sklepie. Na palcach jednej dłoni można policzyć jednak osoby, które wiedzą, że doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa. Zmiękcza je i sprawia, że jest bardziej soczyste. Sok tego owocu zawiera enzym, który rozkłada białko. Radzi sobie z mięsem już w trzy godziny. Wystarczy, że plasterkami kiwi obłożymy mięso, które zamierzamy piec, smażyć lub dusić.

Przepis na marynatę do karkówki i nie tylko. Świetnie zmiękcza mięso

Marynaty mają za zadanie nie tylko nasmączyć mięso, ale również je zmiękczyć. Jedną z najciekawszych marynat do mięsa jest ta, do której przygotowania potrzebujemy whisky.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 50 ml whisky,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • papryka wędzona,
  • sól i pieprz,
  • chilli.

Wszystkie wyżej wymienione składniki należy dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nimi mięso. W takiej marynacie powinno znajdować się w lodówce przez kilka godzin, jednak najlepiej przygotować je w ten sposób już dzień wcześniej.

Marynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. Pixabay
Marynata do mięs - użyj tego owocu. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także