Dodaj ten owoc do mięsa. Będzie miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej
Mięso bardzo często gości na polskich stołach. Wiele osób kocha jego smak i aromat. Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem go tak, by było miękkie, soczyste i rozpływało się w ustach. Okazuje się, że można sprawić, by było bardziej miękkie, używając do tego popularnego owocu.
31.07.2023 | aktual.: 31.07.2023 15:20
Twarde i suche mięso potrafi zepsuć każdy, nawet najlepszy obiad. Warto więc zadbać o to, by przygotować je jak najlepiej. Wiele osób już dzień wcześniej marynuje mięso, by je odpowiednio zmiękczyć. Okazuje się jednak, że można zrobić to również w inny, zdecydowanie niecodzienny sposób - wypróbuj patent z kiwi, a nieźle się zdziwisz.
Dodaj kiwi do mięsa. Obiad będzie obłędnie pyszny i wszyscy poproszą o dokładkę
Kiwi to wspaniały, kwaśno-słodki w smaku owoc. W Polsce jest bardzo popularny i znaleźć można go w każdym sklepie. Na palcach jednej dłoni można policzyć jednak osoby, które wiedzą, że doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa. Zmiękcza je i sprawia, że jest bardziej soczyste. Sok tego owocu zawiera enzym, który rozkłada białko. Radzi sobie z mięsem już w trzy godziny. Wystarczy, że plasterkami kiwi obłożymy mięso, które zamierzamy piec, smażyć lub dusić.
Zobacz także
Przepis na marynatę do karkówki i nie tylko. Świetnie zmiękcza mięso
Marynaty mają za zadanie nie tylko nasmączyć mięso, ale również je zmiękczyć. Jedną z najciekawszych marynat do mięsa jest ta, do której przygotowania potrzebujemy whisky.
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 50 ml whisky,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki dżemu śliwkowego,
- 5-6 ząbków czosnku,
- papryka wędzona,
- sól i pieprz,
- chilli.
Wszystkie wyżej wymienione składniki należy dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nimi mięso. W takiej marynacie powinno znajdować się w lodówce przez kilka godzin, jednak najlepiej przygotować je w ten sposób już dzień wcześniej.
Zobacz także