Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych

Naleśniki często podaje się z dżemem lub twarogiem. Jednak wersja z sosem pomarańczowym również zasługuje na uznanie. Dzięki wilgotnej konsystencji i harmonijnemu połączeniu słodyczy z kwaskowatością stanowią wyjątkowy deser.

Naleśniki z sosem pomarańczowym zaskakują swoim smakiemNaleśniki z sosem pomarańczowym zaskakują swoim smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Crêpes Suzette to klasyczne francuskie naleśniki, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Ich wyjątkowość tkwi w oryginalnych dodatkach oraz pysznym pomarańczowym sosie. Dowiedz się, jak przygotować je samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Francuski klasyk na polskich stołach

Według najpopularniejszej wersji ten deser powstał w 1895 roku w Monte Carlo. Tamtejszy szef kuchni Henri Charpentier przygotowywał naleśniki dla księcia Walii, który nazwał je imieniem towarzyszącej mu damy – Suzette.

Ta wersja wyróżnia się przede wszystkim tym, że sos – będący główną gwiazdą dania – znajduje się na wierzchu naleśników, zamiast być ukryty w środku. Dodatek pomarańczy również jest ciekawym i niecodziennym elementem. Połączenie kwaskowatości i słodyczy tego owocu dostarcza zupełnie nowych doznań smakowych.

Prostsza domowa wersja

Naleśniki Suzette zazwyczaj są flambirowane. Oznacza to, że pod koniec przygotowania, gdy są już zanurzone w sosie, dodaje się likier, który następnie podpala się na patelni. Płomień spala alkohol, pozostawiając intensywny aromat i robiąc ogromne wrażenie wizualne. To zdecydowanie imponujący efekt, ale jednocześnie dość niebezpieczny dla początkujących. W poniższym przepisie przedstawiam prostszą wersję – bez flambirowania i bez dodatku alkoholu.

Przepis na naleśniki i sos pomarańczowy

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 170 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowywania ciasta na naleśniki. W tym celu roztop 1 łyżkę masła, a potem wymieszaj je z jajkami, mlekiem, sokiem pomarańczowym, cukrem oraz solą.
  2. Dosyp mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw ciasto na 15 minut do odpoczęcia.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła, a gdy się rozpuści, smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  4. Przejdź do przygotowania sosu. Na patelni podgrzewaj cukier - tak długo, aż się rozpuści i zacznie karmelizować.
  5. Dodaj na patelnię 2 łyżki masła i wymieszaj z cukrem.
  6. Po 2-3 minutach wlej sok pomarańczowy i znowu wymieszaj.
  7. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
  8. Na sam koniec złóż naleśniki w kształt trójkątów lub rulonów i ułóż na talerzu. Następnie polej je ciepłym sosem pomarańczowym.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!