Domowa zupka błyskawiczna w słoiku. Już nigdy nie sięgniesz po niezdrową wersję!

Zupki chińskie od wielu lat królują na sklepowych półkach. Niestety, nie należą do najzdrowszych. Mamy dla Ciebie równie smaczną i szybką alternatywę.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ugotowany, pokrojony w paski kurczak
  • makaron ryżowy
  • marchewka, cukinia, papryka, por pokrojone w drobne paseczki
  • kalafior
  • szpinak lub jarmuż

Przygotowanie:

Olej sezamowy, sos sojowy, mielony imbir, suszoną cebulę i czosnek wymieszaj. Dodaj do nich pokrojoną bardzo drobno papryczkę chilli.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kalafior podziel na bardzo drobne różyczki.
Na dno słoika włóż mieszankę przypraw i oleju. Dodaj ugotowany al dente makaron i warzywa (możesz je wcześniej poddusić na patelni z odrobiną oliwy). Włóż do tego posiekany szpinak i na samą górę kurczaka.

Przed podaniem gotową mieszankę zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty. Delikatnie wymieszaj i gotowe!

Obrazek

Dodatki do zupy możesz wybierać dowolnie

Eksperymentuj z warzywami! Sprawi się również zielony groszek, kapusta pak choy czy pieczarki. Jeśli lubisz ostre smaki- dodaj trochę pikantnego sosu. Zamiast makaronu ryżowego, użyj makaronu soba. Pozwól działać swojej wyobraźni :)

Świetny sposób na błyskawiczny obiad

Zupę w słoiku z łatwością zabierzesz do pracy. Przygotowany zestaw możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥