PrzepisDeseryDomowe lody z KitKat'em w rożku z ciasta francuskiego
Domowe lody z KitKat'em w rożku z ciasta francuskiego
Czas na ochłodę!
Pyszności
11.07.2018 | aktual.: 20.08.2018 08:11
A skoro ochłoda to wiadomo... lody! ;)
Składniki:
150 g batoniki Kit Kat
160 g mleko skondensowane
300 ml śmietana 30%
1 szt. ciasto francuskie
50 ml polewa do lodów
20 g posypka do deserów
Sposób przygotowania:
1. W malakserze rozdrobnij batoniki KitKat
2. Pokruszone batoniki wymieszaj z mlekiem skondensowanym aby uzyskać jednolitą masę
3. Ubij śmietanę 30% i dodawaj do KitKat'owej masy delikatnie mieszając
4. Przełóż masę lodową do pojemnika i włóż do zamrażarki na noc
5. Ciasto francuskie pokrój na 2-centymetrowe paski
6. Z papieru stwórz rożki, na które następnie nawiń folie aluminiową. W ten sposób otrzymasz formę na rożki z ciasta francuskiego. Nawijaj wycięte paski na foremki tak aby otrzymać około 10-centymetrowe rożki
7. Gdy będą gotowe, włóż je do piekarnika na 10 minut i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza
8. Gdy rożki będą gotowe, poczekaj aż ostygną i wypełnij je lodami
9. Możesz wykończyć je ulubioną polewą oraz posypką. Gotowe!