Domowe paluszki rybne – przepis krok po kroku. Ulubiony obiad wszystkich dzieci

Jak zrobić paluszki rybne w domu? Przepis na domowe paluszki rybne – ukochaną potrawę wielu dzieci. Zadbaj o dobry skład.

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić paluszki rybne? Domowy przepis

Paluszki rybne to coś, czego nie odmówi żaden maluch. Niestety, żadne paluszki rybne z marketów nie mają idealnego składu. Można oczywiście wybrać "mniejsze zło" lub spędzić chwilę w kuchni i samodzielnie przygotować chrupiącą rybę w panierce. Jak zrobić domowe paluszki rybne? Przepis, który przygotowaliśmy, zachwyci nie tylko najmłodszych smakoszy.

Pomysł na paluszki rybne, ulubiony obiad dla dzieci

Nasza dzisiejsza propozycja to gotowy przepis na paluszki rybne w domu. Pyszne i łatwe domowe paluszki rybne w delikatnej, chrupiącej panierce pokochają nie tylko dzieci!

Dodatkowo przygotowaliśmy je w piekarniku, dzięki temu są zdrową alternatywą dla smażonej ryby. Z czym podawać paluszki rybne? Podaliśmy je z domowymi frytkami, ale możesz zamienić je z powodzeniem na ryż czy purée.

Ryby są cennych źródłem kwasów omega-3 i omega-6, których rolą jest między innymi stymulowanie wzrostu u dzieci i rozwój mózgu. Podanie ich w formie paluszków może zachęcić dzieci do jedzenia. To prosty przepis na zdrowy fast food.

Składniki

Domowe frytki

  1. 6 ziemniaków
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Paluszki rybne – składniki

  1. 2 filety dorsza
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 3/4 łyżeczki pieprzu
  7. 3-4 jajka
  8. 1 szklanka bułki tartej

Jak zrobić domowe frytki?

Pracę nad przepisem na domowe paluszki rybne z frytkami rozpocznij od przygotowania domowych frytek.

W tym celu obierz i umyj ziemniaki, po czym pokrój je w cienkie słupki. Następnie przełóż warzywa do dużej miski.

paluszki rybne z frytkami domowej roboty

Kiedy ziemniaki będą w misce, dodaj do nich oliwę lub olej roślinny i przyprawy: suszony czosnek, słodka papryka, cebula granulowana, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, żeby mieszanka przypraw równomiernie pokryła kawałki ziemniaków.

paluszki rybne z frytkami domowej roboty

Przepis na paluszki rybne. Jak zrobić w domu?

Z jakiej ryby zrobić paluszki rybne w domu? Czas przygotować filety z dorsza.

Na blacie kuchennym umieść deskę do krojenia. Bezpośrednio na niej ułóż filety dorsza, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Osusz rybę przy pomocy ręcznika papierowego. Upewnij się, czy na pewno nie ma ości.

Zamiast dorsza możesz tutaj użyć dowolnej innej białej ryby. Najlepiej sprawdzi się tutaj jednak polędwica z dorsza.

paluszki rybne z frytkami domowej roboty

Czas przygotować panierkę do naszych paluszków rybnych. Tym razem ustaw na blacie kuchennym 3 miseczki. W pierwszym naczyniu połącz mąkę pszenną, słodką paprykę, sól oraz pieprz. W drugiej misce umieść jajka i rozkłóć je przy pomocy widelca lub trzepaczki. Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą. Obtocz po kolei każdy kawałek ryby w mące, jajkach i bułce.

paluszki rybne z frytkami domowej roboty

Pieczenie i podanie paluszków rybnych

Paluszki rybne z frytkami. Składniki naszego obiadu są już gotowe, teraz wystarczy je upiec.

Przygotowane wcześniej frytki przesyp do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż paluszki rybne w panierce i polej je delikatnie oliwą z oliwek, po czym wstaw wypełnione naczynie do nagrzanego piekarnika.

paluszki rybne z frytkami domowej roboty

Paluszki rybne domowe – czas pieczenia. Urządzenie ma pracować przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystaj program "góra-dół".

Gotowe danie możesz serwować solo lub z dodatkiem lekkiej sałatki. Oczywiście możesz dodać tu również ulubiony sos. Przed serwowaniem pysznego posiłku, możesz udekorować go dodatkowo posiekaną pietruszką.

paluszki rybne z frytkami domowej roboty

Więcej pomysłów na ciekawe i smaczne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Koniecznie daj nam znać, które receptury najbardziej Ci się spodobały. Do usłyszenia!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"