PrzepisPrzekąskiDrobiowe faworki w panierce. Szybka przekąska na każdą okazję

Drobiowe faworki w panierce. Szybka przekąska na każdą okazję

Drobiowe faworki w panierce. Szybka przekąska na każdą okazję
Pyszności

12.03.2022 16:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z tym sprawdzonym przepisem dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić faworki z kurczaka. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Drobiowe faworki - przepis na udaną przekąskę

Faworki z karpia skradły serca naszych fanów, dlatego przygotowaliśmy kolejną ciekawą alternatywę. Tym razem w roli głównej wystąpi kurczak. Oczywiście nie zabraknie również przepisu na chrupiącą panierkę, którą możesz wykorzystać w przyszłości do innych posiłków.

Jeśli więc szukasz pomysłu na ciekawą, a jednocześnie przepyszną przekąskę na ciepło nasze faworki z kurczaka sprawdzą się w tej roli idealnie. Będzie to ciekawa alternatywa zarówno na domówkę ze znajomymi, wieczorny seans filmowy, jak i niezawodna przekąska podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół.

Genialne faworki z kurczaka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 1 szklanki mąki pszennej
  3. 2 łyżki curry
  4. 2 łyżki słodkiej papryki
  5. 1 łyżka suszonego czosnku
  6. 1 łyżka soli
  7. 1,5 łyżeczki pieprzu
  8. 2 jajka
  9. 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (pokruszone)
  10. 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie kurczaka

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania filetów z kurczaka.

Na początek dokładnie umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przełóż filety na deskę do krojenia i pokrój je na mniejsze - podłużne kawałki. To jednak nie koniec. W każdym elemencie zrób teraz nacięcie na 2 cm.

Obraz

Jeśli nie chcesz, aby deska przemieszczała się po blacie podczas pracy z mięsem, pomiędzy nią a blatem umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.

Teraz wykręć końcówki kurczaka do środka w taki sposób, aby uzyskać kształt faworków.

Obraz

Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Panierka do faworków

Faworki z kurczaka są już gotowe, czas przygotować odpowiednią panierkę.

W tym celu przygotuj 3 głębokie naczynia - miseczki. W pierwszej umieść mąkę pszenną, w drugiej roztrzepane jajka, zaś w trzeciej pokruszone płatki kukurydziane. Do pierwszej miski dodaj również przyprawy, a mianowicie: słodką paprykę, suszony czosnek, curry, sól oraz pieprz.

Obraz

Teraz obtocz każdy kawałek kurczaka najpierw w mieszance mąki i przypraw, jajkach i płatkach kukurydzianych.

Obraz

Pieczenie i podanie

Jesteśmy już prawie na mecie. Wystarczy, że upieczemy nasze faworki z kurczaka i pyszna przekąska jest gotowa.

W tym celu obtoczone w panierce faworki z kurczaka umieść w Ovi Smart marki Philips na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby lekko polać faworki olejem.

Obraz

Gotowe faworki z kurczaka serwuj z posiekaną pietruszką i ulubionym sosem. Oczywiście możesz podać je również w formie obiadu, łącząc pyszne kęski drobiowe z frytkami, ryżem lub lekką sałatką.

Obraz

Więcej pomysłów na pyszne i sprawdzone posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Ciekawych inspiracji z pewnością nie zabraknie, o czym przekonasz się już za moment!