Drobiowe faworki w panierce. Szybka przekąska na każdą okazję
12.03.2022 16:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z tym sprawdzonym przepisem dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić faworki z kurczaka. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
Drobiowe faworki - przepis na udaną przekąskę
Faworki z karpia skradły serca naszych fanów, dlatego przygotowaliśmy kolejną ciekawą alternatywę. Tym razem w roli głównej wystąpi kurczak. Oczywiście nie zabraknie również przepisu na chrupiącą panierkę, którą możesz wykorzystać w przyszłości do innych posiłków.
Jeśli więc szukasz pomysłu na ciekawą, a jednocześnie przepyszną przekąskę na ciepło nasze faworki z kurczaka sprawdzą się w tej roli idealnie. Będzie to ciekawa alternatywa zarówno na domówkę ze znajomymi, wieczorny seans filmowy, jak i niezawodna przekąska podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół.
Genialne faworki z kurczaka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (pokruszone)
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie kurczaka
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania filetów z kurczaka.
Na początek dokładnie umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przełóż filety na deskę do krojenia i pokrój je na mniejsze - podłużne kawałki. To jednak nie koniec. W każdym elemencie zrób teraz nacięcie na 2 cm.
Jeśli nie chcesz, aby deska przemieszczała się po blacie podczas pracy z mięsem, pomiędzy nią a blatem umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.
Teraz wykręć końcówki kurczaka do środka w taki sposób, aby uzyskać kształt faworków.
Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Panierka do faworków
Faworki z kurczaka są już gotowe, czas przygotować odpowiednią panierkę.
W tym celu przygotuj 3 głębokie naczynia - miseczki. W pierwszej umieść mąkę pszenną, w drugiej roztrzepane jajka, zaś w trzeciej pokruszone płatki kukurydziane. Do pierwszej miski dodaj również przyprawy, a mianowicie: słodką paprykę, suszony czosnek, curry, sól oraz pieprz.
Teraz obtocz każdy kawałek kurczaka najpierw w mieszance mąki i przypraw, jajkach i płatkach kukurydzianych.
Pieczenie i podanie
Jesteśmy już prawie na mecie. Wystarczy, że upieczemy nasze faworki z kurczaka i pyszna przekąska jest gotowa.
W tym celu obtoczone w panierce faworki z kurczaka umieść w Ovi Smart marki Philips na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby lekko polać faworki olejem.
Gotowe faworki z kurczaka serwuj z posiekaną pietruszką i ulubionym sosem. Oczywiście możesz podać je również w formie obiadu, łącząc pyszne kęski drobiowe z frytkami, ryżem lub lekką sałatką.
Więcej pomysłów na pyszne i sprawdzone posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Ciekawych inspiracji z pewnością nie zabraknie, o czym przekonasz się już za moment!