Czosnkowa bagietka ma mocną konkurencję. Tą przekąską wszyscy się zachwycą

Drożdżowe paluchy z boczkiem, serm i oliwkami to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Paluchy świetnie pasować do kremowych zup oraz sałatek. Raz ich spróbujecie i będziecie powtarzać ten przepis bez końca.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Można je chrupać na imprezie, w pracy i szkole albo w czasie oglądania telewizji. Świetnie pasują jako dodatek do zup-kremów, dań z grilla, sosów, past warzywnych czy sałatek. Zaletą paluchów drożdżowych jest nie tylko smak, ale również łatwość wykonania i dowolność w modyfikowaniu przepisu. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na paluchy drożdżowe. To przekąska, którą można przyrządzać na różne sposoby, używając swoich ulubionych dodatków. Monika, autorka bloga Moniki smakołyki proponuje paluchy z serem, boczkiem i oliwkami. Na blogu znajdziecie również przepis na chlebki sodowe na jogurcie.

Drożdżowe paluchy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
  • łyżeczka soli i mielonego czarnego pieprzu

Ponadto:

  • 15 szt. zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 100 g startego żółtego sera mozzarella
  • 200 g chudego boczku wędzonego (drobna kostka)
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić drożdżowe paluchy? Przygotuj dwie blach z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do wystygnięcia.
  2. W dużej misce dokładnie wymieszaj wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodaj 150 g przesianej mąki i połącz wszystkie składniki. Przykryj woreczkiem foliowym i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Dodaj 100 g mąki z solą, pieprzem i za pomocą dużej drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Następnie dodaj ser, boczek, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć ciasto na kulę, zagarniając jak najwięcej powietrza do środka, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość mąki. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Przykryj workiem foliowym i pozostawi do wyrośnięcia na 1 godz.
  4. Blat wyłóż papierem do pieczenia o dł. ok. 50 cm, a następnie podsyp mąką. Przełóż na nią ciasto. Uformuj z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 20 cm x 35 cm. Na całą powierzchnię nałóż boczek. Złóż boki ciasta do środka. Ciasto oprósz mąką i za pomocą dłoni spłaszcz ciasto na prostokąt ok. 15 cm x 45 cm (wymiary nie muszą być idealne).
  5. Ciasto przełóż na deskę podsypaną mąką. Ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Przytrzymaj za jeden koniec paska, pozostałą część skręć 2 razy, ułóż na blasze w odstępach. Odstaw na około 15 min do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik ustaw na 200 st. C, piecz przez ok. 10-12 min, aż ciasto będzie rumiane.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat