Czosnkowa bagietka ma mocną konkurencję. Tą przekąską wszyscy się zachwycą

Drożdżowe paluchy z boczkiem, serm i oliwkami to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Paluchy świetnie pasować do kremowych zup oraz sałatek. Raz ich spróbujecie i będziecie powtarzać ten przepis bez końca.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Można je chrupać na imprezie, w pracy i szkole albo w czasie oglądania telewizji. Świetnie pasują jako dodatek do zup-kremów, dań z grilla, sosów, past warzywnych czy sałatek. Zaletą paluchów drożdżowych jest nie tylko smak, ale również łatwość wykonania i dowolność w modyfikowaniu przepisu. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na paluchy drożdżowe. To przekąska, którą można przyrządzać na różne sposoby, używając swoich ulubionych dodatków. Monika, autorka bloga Moniki smakołyki proponuje paluchy z serem, boczkiem i oliwkami. Na blogu znajdziecie również przepis na chlebki sodowe na jogurcie.

Drożdżowe paluchy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
  • łyżeczka soli i mielonego czarnego pieprzu

Ponadto:

  • 15 szt. zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 100 g startego żółtego sera mozzarella
  • 200 g chudego boczku wędzonego (drobna kostka)
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić drożdżowe paluchy? Przygotuj dwie blach z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do wystygnięcia.
  2. W dużej misce dokładnie wymieszaj wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodaj 150 g przesianej mąki i połącz wszystkie składniki. Przykryj woreczkiem foliowym i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Dodaj 100 g mąki z solą, pieprzem i za pomocą dużej drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Następnie dodaj ser, boczek, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć ciasto na kulę, zagarniając jak najwięcej powietrza do środka, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość mąki. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Przykryj workiem foliowym i pozostawi do wyrośnięcia na 1 godz.
  4. Blat wyłóż papierem do pieczenia o dł. ok. 50 cm, a następnie podsyp mąką. Przełóż na nią ciasto. Uformuj z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 20 cm x 35 cm. Na całą powierzchnię nałóż boczek. Złóż boki ciasta do środka. Ciasto oprósz mąką i za pomocą dłoni spłaszcz ciasto na prostokąt ok. 15 cm x 45 cm (wymiary nie muszą być idealne).
  5. Ciasto przełóż na deskę podsypaną mąką. Ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Przytrzymaj za jeden koniec paska, pozostałą część skręć 2 razy, ułóż na blasze w odstępach. Odstaw na około 15 min do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik ustaw na 200 st. C, piecz przez ok. 10-12 min, aż ciasto będzie rumiane.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀