Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszne śniadanie, na które składają się drożdżowe różyczki. Po prostu palce lizać!
Pyszności
24.07.2019 | aktual.: 20.09.2023 15:12
Składniki:
Zaczyn
5 g drożdże suche
140 ml mleko ciepłe
1 łyżka cukier drobny
Ciasto
350 g mąka pszenna typ 550
2 łyżki cukier drobny
3 szt. żółtka
80 g masło
1 szczypta sól
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę, cukier oraz sól.
2. Następnie dodaj żółtka, rozczyn...
3. ...oraz kawałki masła. Uformuj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
4. Podziel gotowe ciasto na mniejsze kawałki, po czym je rozwałkuj. Wytnij kółka i ułóż trzy elementy (jak na zdjęciu poniżej). Zwiń w rulon i podziel na pół.
5. Ułóż różyczki w formie do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
6. Gotowe różyczki posyp cukrem pudrem. Podawaj m.in. z dżemem. Smacznego!