Dżem inny niż wszystkie. Jedz, jeśli grozi ci osteoporoza

Obłędnie pyszny i zaskakujący przepis na dżem kokosowy. Idealny do tostów, naleśników, owsianki i deserów. Azjatycka odsłona polskiego klasyka.

Dżem kokosowy- Pyszności, źródło: Adobe StockDżem kokosowy- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Polska dżemami stoi! Piwniczki naszych mam, babć, a nawet nasze własne wypełnione są słoikami z zamkniętymi w nich smakami lata. Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, konfitura wiśniowa- te smaki doskonale znamy i uwielbiamy od lat. Dżemy to nieodłączny składnik wielu ciast i deserów, chętnie sięgamy po nie, gdy szykujemy naleśniki, kanapki czy placuszki, a miłośnicy owsianki dorzucają je czasem do swojej porannej miseczki płatków. Mam dziś dla ciebie jednak zupełnie nową, zaskakującą odsłonę popularnego smarowidła.

Dżem z Dalekiego Wschodu

Chociaż z dżemami kojarzą nam się przede wszystkim owoce (czasem z dodatkiem kakao), to w Azji słodkie smarowidło występuje w zupełnie innej odsłonie. Kaya to kokosowy dżem, który swoimi korzeniami sięga Malezji, gdzie w XV wieku portugalscy osadnicy wpadli na pomysł połączenia mleka kokosowego z cukrem oraz jajkami, kurzymi lub kaczymi. Lokalsi nadali powstałej paście nazwę "kaya", co oznacza bogactwo, ponieważ smarowidło ma piękny, złocisty kolor. Słodka pasta wykorzystywana jest do przygotowania różnych deserów, takich jak pulut taitai lub pulut tekan, deseru z kleistego ryżu z dodatkiem niebieskich kwiatów. W Polsce dżem kokosowy znaleźć można tylko w wyspecjalizowanych sklepach z importowaną żywnością z Azji, jednak smarowidło możesz przygotować samodzielnie w domu.

Naleśniki z tapioki z dżemem kokosowym- Pyszności, źródło Canva
Naleśniki z tapioki z dżemem kokosowym- Pyszności, źródło Canva

Kokos dla osób z osteoporozą

Kaya, dżem kokosowy, to świetne smarowidło dla osób, które cierpią na osteoporozę. W mleczku kokosowym można znaleźć wysoką zawartość wapnia oraz fosforu, które wzmacniają kości i zęby. Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit, układu nerwowego i mięśni, a także wzmacnia system odpornościowy. Wewnątrz orzecha kokosowego znajduje się znaczna ilość witaminy E o silnym działaniu przeciwutleniającym, a także witaminy z grupy B, które są niezbędne dla naszego systemu nerwowego. Mleczko kokosowe zawdzięcza swoje zalety wysokiemu stężeniu oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas laurynowy, który jest ceniony za swoje działanie antybakteryjne. Kwas laurynowy hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori, które może powodować przewlekłe zapalenie żołądka. Dodatkowo mleczko kokosowe przyspiesza metabolizm po posiłku i wspomaga odchudzanie.

Dżem kokosowy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 3/4 szklanki dobrej jakości mleczka kokosowego,
  • pół szklanki śmietanki kokosowej,
  • 2-3 liście pandanu związane w supeł,
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, śmietankę i miksuję.
  2. Powstałą masę przelewam przez sitko do garnka lub nieprzywierającej, głębokiej patelni. Dodaję liście pandanu i gotuję przez 20-25 minut, często mieszając całość drewnianą łyżką lub szpatułką.
  3. Pod koniec zagęszczam mąką wymieszaną z wodą (w proporcji 1:1).
  4. w rondelku podgrzewamy 50 g cukru, aż do skarmelizowania. Dodaję go do kokosowej masy i dobrze mieszam.
  5. Krem zdejmuję z ognia, przekładam do słoiczka i odstawiam do schłodzenia.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników