PrzepisDżem inny niż wszystkie. Jedz, jeśli grozi ci osteoporoza

Dżem inny niż wszystkie. Jedz, jeśli grozi ci osteoporoza

Dżem kokosowy- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Dżem kokosowy- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa
25.07.2023 09:33

Obłędnie pyszny i zaskakujący przepis na dżem kokosowy. Idealny do tostów, naleśników, owsianki i deserów. Azjatycka odsłona polskiego klasyka.

Polska dżemami stoi! Piwniczki naszych mam, babć, a nawet nasze własne wypełnione są słoikami z zamkniętymi w nich smakami lata. Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, konfitura wiśniowa- te smaki doskonale znamy i uwielbiamy od lat. Dżemy to nieodłączny składnik wielu ciast i deserów, chętnie sięgamy po nie, gdy szykujemy naleśniki, kanapki czy placuszki, a miłośnicy owsianki dorzucają je czasem do swojej porannej miseczki płatków. Mam dziś dla ciebie jednak zupełnie nową, zaskakującą odsłonę popularnego smarowidła.

Dżem z Dalekiego Wschodu

Chociaż z dżemami kojarzą nam się przede wszystkim owoce (czasem z dodatkiem kakao), to w Azji słodkie smarowidło występuje w zupełnie innej odsłonie. Kaya to kokosowy dżem, który swoimi korzeniami sięga Malezji, gdzie w XV wieku portugalscy osadnicy wpadli na pomysł połączenia mleka kokosowego z cukrem oraz jajkami, kurzymi lub kaczymi. Lokalsi nadali powstałej paście nazwę "kaya", co oznacza bogactwo, ponieważ smarowidło ma piękny, złocisty kolor. Słodka pasta wykorzystywana jest do przygotowania różnych deserów, takich jak pulut taitai lub pulut tekan, deseru z kleistego ryżu z dodatkiem niebieskich kwiatów. W Polsce dżem kokosowy znaleźć można tylko w wyspecjalizowanych sklepach z importowaną żywnością z Azji, jednak smarowidło możesz przygotować samodzielnie w domu.

Naleśniki z tapioki z dżemem kokosowym- Pyszności, źródło Canva
Naleśniki z tapioki z dżemem kokosowym- Pyszności, źródło Canva

Kokos dla osób z osteoporozą

Kaya, dżem kokosowy, to świetne smarowidło dla osób, które cierpią na osteoporozę. W mleczku kokosowym można znaleźć wysoką zawartość wapnia oraz fosforu, które wzmacniają kości i zęby. Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit, układu nerwowego i mięśni, a także wzmacnia system odpornościowy. Wewnątrz orzecha kokosowego znajduje się znaczna ilość witaminy E o silnym działaniu przeciwutleniającym, a także witaminy z grupy B, które są niezbędne dla naszego systemu nerwowego. Mleczko kokosowe zawdzięcza swoje zalety wysokiemu stężeniu oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas laurynowy, który jest ceniony za swoje działanie antybakteryjne. Kwas laurynowy hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori, które może powodować przewlekłe zapalenie żołądka. Dodatkowo mleczko kokosowe przyspiesza metabolizm po posiłku i wspomaga odchudzanie.

Dżem kokosowy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 3/4 szklanki dobrej jakości mleczka kokosowego,
  • pół szklanki śmietanki kokosowej,
  • 2-3 liście pandanu związane w supeł,
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, śmietankę i miksuję.
  2. Powstałą masę przelewam przez sitko do garnka lub nieprzywierającej, głębokiej patelni. Dodaję liście pandanu i gotuję przez 20-25 minut, często mieszając całość drewnianą łyżką lub szpatułką.
  3. Pod koniec zagęszczam mąką wymieszaną z wodą (w proporcji 1:1).
  4. w rondelku podgrzewamy 50 g cukru, aż do skarmelizowania. Dodaję go do kokosowej masy i dobrze mieszam.
  5. Krem zdejmuję z ognia, przekładam do słoiczka i odstawiam do schłodzenia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także