Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto aniołek zaskoczy każdego

Śmietankowy przekładaniec z wiórkami kokosowymi to pyszny przepis na deser. Ciasto aniołek rozpływa się w ustach. Zaskocz nim swoich bliskich.

Ciasto aniołek- Pyszności, źródło: CanvaCiasto aniołek- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Domowe ciasta zdecydowanie biją na głowę gotowce z cukierni lub supermarketu. Uwielbiam zaskakiwać moją rodzinę pysznymi wypiekami, a pomysłów na nie wciąż mi nie brakuje. Jednym z najnowszych odkryć jest kremowe, rozpływające się w ustach ciasto aniołek. Niebiański smak wiórków kokosowych, delikatne i mięciutkie ciasto w połączeniu ze śmietankowym kremem od pierwszego kęsa zabierają do słodkiego raju. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne lub po prostu pyszny podwieczorek. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet cukiernik amator.

Ciasto aniołek

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki śmietany (temperatura pokojowa),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka amoniaku.

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka,
  • 250 g masła,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 50 g wiórków kokosowych do posypania.
Ciasto aniołek- Pyszności, źródło: Canva
Ciasto aniołek- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję do nich śmietanę, cukier i miksuję na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Dodaję przesianą mąkę i łączę składniki łyżką lub na niskich obrotach, żeby nie było grudek.
  2. Ciasto przekładam na stolnicę lub wyrabiam robotem kuchennym z zamontowanymi hakami. Dodaję pozostałą część mąki, pokrojone w kosteczkę masło oraz amoniak. Jego smak po upieczeniu nie będzie tak wyczuwalny, nada za to lekkości ciastu.
  3. Zagniecione ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na wielkość foremki 25 cm x 36 cm. Piekę każdą część w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotowuję budyń. Trzy szklanki mleka zagotowuję w garnku wraz z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu miksuję jajka z mąką ziemniaczaną, pszenną i pozostałą porcją mleka. Gdy zawartość garnka zagotuje się, wlewam zmiksowane składniki. Gotuję całość, aż budyń zgęstnieje.
  5. Gorącą masą przekładam upieczone ciasto, najlepiej w foremce, w której piekły się blaty. Na wierzchu rozprowadzam budyń i posypuję podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  6. Ciasto wsadzam do lodówki, aby dobrze zastygło. Najlepiej będzie, jeśli spędzi w niej całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością