Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto aniołek zaskoczy każdego
Śmietankowy przekładaniec z wiórkami kokosowymi to pyszny przepis na deser. Ciasto aniołek rozpływa się w ustach. Zaskocz nim swoich bliskich.
25.07.2023 08:16
Domowe ciasta zdecydowanie biją na głowę gotowce z cukierni lub supermarketu. Uwielbiam zaskakiwać moją rodzinę pysznymi wypiekami, a pomysłów na nie wciąż mi nie brakuje. Jednym z najnowszych odkryć jest kremowe, rozpływające się w ustach ciasto aniołek. Niebiański smak wiórków kokosowych, delikatne i mięciutkie ciasto w połączeniu ze śmietankowym kremem od pierwszego kęsa zabierają do słodkiego raju. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne lub po prostu pyszny podwieczorek. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet cukiernik amator.
Ciasto aniołek
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki śmietany (temperatura pokojowa),
- 3/4 szklanki cukru,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 łyżka amoniaku.
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- 250 g masła,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 50 g wiórków kokosowych do posypania.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijam do miski, dodaję do nich śmietanę, cukier i miksuję na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Dodaję przesianą mąkę i łączę składniki łyżką lub na niskich obrotach, żeby nie było grudek.
- Ciasto przekładam na stolnicę lub wyrabiam robotem kuchennym z zamontowanymi hakami. Dodaję pozostałą część mąki, pokrojone w kosteczkę masło oraz amoniak. Jego smak po upieczeniu nie będzie tak wyczuwalny, nada za to lekkości ciastu.
- Zagniecione ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na wielkość foremki 25 cm x 36 cm. Piekę każdą część w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotowuję budyń. Trzy szklanki mleka zagotowuję w garnku wraz z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu miksuję jajka z mąką ziemniaczaną, pszenną i pozostałą porcją mleka. Gdy zawartość garnka zagotuje się, wlewam zmiksowane składniki. Gotuję całość, aż budyń zgęstnieje.
- Gorącą masą przekładam upieczone ciasto, najlepiej w foremce, w której piekły się blaty. Na wierzchu rozprowadzam budyń i posypuję podprażonymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wsadzam do lodówki, aby dobrze zastygło. Najlepiej będzie, jeśli spędzi w niej całą noc.