Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto aniołek zaskoczy każdego

Śmietankowy przekładaniec z wiórkami kokosowymi to pyszny przepis na deser. Ciasto aniołek rozpływa się w ustach. Zaskocz nim swoich bliskich.

Ciasto aniołek- Pyszności, źródło: CanvaCiasto aniołek- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Domowe ciasta zdecydowanie biją na głowę gotowce z cukierni lub supermarketu. Uwielbiam zaskakiwać moją rodzinę pysznymi wypiekami, a pomysłów na nie wciąż mi nie brakuje. Jednym z najnowszych odkryć jest kremowe, rozpływające się w ustach ciasto aniołek. Niebiański smak wiórków kokosowych, delikatne i mięciutkie ciasto w połączeniu ze śmietankowym kremem od pierwszego kęsa zabierają do słodkiego raju. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne lub po prostu pyszny podwieczorek. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet cukiernik amator.

Ciasto aniołek

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki śmietany (temperatura pokojowa),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka amoniaku.

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka,
  • 250 g masła,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 50 g wiórków kokosowych do posypania.
Ciasto aniołek- Pyszności, źródło: Canva
Ciasto aniołek- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję do nich śmietanę, cukier i miksuję na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Dodaję przesianą mąkę i łączę składniki łyżką lub na niskich obrotach, żeby nie było grudek.
  2. Ciasto przekładam na stolnicę lub wyrabiam robotem kuchennym z zamontowanymi hakami. Dodaję pozostałą część mąki, pokrojone w kosteczkę masło oraz amoniak. Jego smak po upieczeniu nie będzie tak wyczuwalny, nada za to lekkości ciastu.
  3. Zagniecione ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na wielkość foremki 25 cm x 36 cm. Piekę każdą część w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotowuję budyń. Trzy szklanki mleka zagotowuję w garnku wraz z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu miksuję jajka z mąką ziemniaczaną, pszenną i pozostałą porcją mleka. Gdy zawartość garnka zagotuje się, wlewam zmiksowane składniki. Gotuję całość, aż budyń zgęstnieje.
  5. Gorącą masą przekładam upieczone ciasto, najlepiej w foremce, w której piekły się blaty. Na wierzchu rozprowadzam budyń i posypuję podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  6. Ciasto wsadzam do lodówki, aby dobrze zastygło. Najlepiej będzie, jeśli spędzi w niej całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser