Omlet z brokuła z boczkiem i cheddarem. W takim wydaniu smakuje lepiej niż klasyczny

Zaskakujący przepis na omlet z brokuła z dodatkiem warzyw, sera cheddar i podsmażonego boczku. Pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej.

Omlet z brokuła - PysznościOmlet z brokuła - Pyszności
Ewa

Kocham przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki dla moich bliskich, a jednym z ich ulubionych dań jest omlet z brokuła. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdza się jako szybki i pożywny posiłek na śniadanie, obiad lub kolację. Smak świetnie podkręca dodatek podsmażonego boczku oraz sera cheddar, który topi się pod wpływem ciepła patelni. W smaku przypomina nieco pizzę w jajecznym i zdrowszym wydaniu. Robi się go w mgnieniu oka, a z talerzy znika jeszcze szybciej. Ten omlet to mój patent na to, aby w codziennej diecie mojej rodziny pojawiła się dodatkowa porcja warzyw.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Omlet z brokuła

Składniki:

  • 1/2 brokułu,
  • 3 jaja,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki suszonych pomidorów,
  • 60 g tartego cheddara,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 100 g boczku - usmażonego,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

1. Brokuł ścieram na drobnych oczkach tarki lub siekam w malakserze. Dodaję jajka, suszone pomidory oraz sól i pieprz i mieszam.

Omlet z brokuła- Pyszności
Omlet z brokuła- Pyszności

2. Na patelni rozgrzewam olej roślinny lub masło klarowane i wykładam przygotowaną masę brokułową. Podsmażam kilka minut na niezbyt dużym ogniu, a następnie przy pomocy talerza lub drugiej patelni przekładam omlet na drugą stronę.

Przewracanie na patelni- Pyszności
Przewracanie na patelni- Pyszności

3. Posypuję placek na górze startym serem cheddar, pokrojoną w drobną kostkę papryką oraz kawałkami podsmażonego boczku. Dodaję również posiekaną natkę pietruszki i przykrywam patelnię dużą pokrywką. Smażę całość na małym ogniu, aż omlet od spodu się zetnie, a ser rozpuści.

Omlet z brokuła- Pyszności
Omlet z brokuła- Pyszności

4. Gotowy omlet przekładam na talerz. Świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz podać do niego również prosty sos pomidorowy lub jogurtowo-czosnkowy, który upodobni go do pizzy. Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż możesz pokroić go również na części i zabrać w pudełku na drugie śniadanie lub pożywny lunch.Smacznego!

Omlet z brokuła- Pyszności
Omlet z brokuła- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste