Omlet z brokuła z boczkiem i cheddarem. W takim wydaniu smakuje lepiej niż klasyczny

Zaskakujący przepis na omlet z brokuła z dodatkiem warzyw, sera cheddar i podsmażonego boczku. Pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej.

Omlet z brokuła - PysznościOmlet z brokuła - Pyszności
Ewa

Kocham przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki dla moich bliskich, a jednym z ich ulubionych dań jest omlet z brokuła. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdza się jako szybki i pożywny posiłek na śniadanie, obiad lub kolację. Smak świetnie podkręca dodatek podsmażonego boczku oraz sera cheddar, który topi się pod wpływem ciepła patelni. W smaku przypomina nieco pizzę w jajecznym i zdrowszym wydaniu. Robi się go w mgnieniu oka, a z talerzy znika jeszcze szybciej. Ten omlet to mój patent na to, aby w codziennej diecie mojej rodziny pojawiła się dodatkowa porcja warzyw.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Omlet z brokuła

Składniki:

  • 1/2 brokułu,
  • 3 jaja,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki suszonych pomidorów,
  • 60 g tartego cheddara,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 100 g boczku - usmażonego,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

1. Brokuł ścieram na drobnych oczkach tarki lub siekam w malakserze. Dodaję jajka, suszone pomidory oraz sól i pieprz i mieszam.

Omlet z brokuła- Pyszności
Omlet z brokuła- Pyszności

2. Na patelni rozgrzewam olej roślinny lub masło klarowane i wykładam przygotowaną masę brokułową. Podsmażam kilka minut na niezbyt dużym ogniu, a następnie przy pomocy talerza lub drugiej patelni przekładam omlet na drugą stronę.

Przewracanie na patelni- Pyszności
Przewracanie na patelni- Pyszności

3. Posypuję placek na górze startym serem cheddar, pokrojoną w drobną kostkę papryką oraz kawałkami podsmażonego boczku. Dodaję również posiekaną natkę pietruszki i przykrywam patelnię dużą pokrywką. Smażę całość na małym ogniu, aż omlet od spodu się zetnie, a ser rozpuści.

Omlet z brokuła- Pyszności
Omlet z brokuła- Pyszności

4. Gotowy omlet przekładam na talerz. Świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz podać do niego również prosty sos pomidorowy lub jogurtowo-czosnkowy, który upodobni go do pizzy. Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż możesz pokroić go również na części i zabrać w pudełku na drugie śniadanie lub pożywny lunch.Smacznego!

Omlet z brokuła- Pyszności
Omlet z brokuła- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce