PrzepisProste przepisyEkspresowy chleb z nietypowym dodatkiem. Idealny na śniadanie

Ekspresowy chleb z nietypowym dodatkiem. Idealny na śniadanie

Czy jest coś lepszego niż świeży, jeszcze ciepły chleb? Wystarczy posmarować kromkę odrobiną masła, żeby rozkoszować się prostym, ale jakże smacznym posiłkiem. Chciałbyś upiec chleb samodzielnie? Zacznij od poniższego przepisu — prościej się już nie da.

Świeży chleb
Świeży chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Narin

04.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 15:07

Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów. To pierwszy przetworzony produkt spożywczy zrobiony przez człowieka. To też element naszej kultury i dziedzictwa, bowiem w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Chciałbyś zacząć swoją przygodę z chlebem? Poznaj najprostszy możliwy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy chleb śniadaniowy

Czy jest coś piękniejszego niż zapach ciepłego, świeżego chleba? To jeden z najpiękniejszych, wręcz nostalgicznych aromatów, który działa niczym balsam dla duszy. Czy pamiętasz, kiedy ostatnio go czułeś? Jeśli miało to miejsce w dzieciństwie, to znak, że czas zabrać się za samodzielny wypiek chleba.

Zrobienie domowego chleba jest naprawdę proste i... tanie. Większość potrzebnych składników zapewne i tak masz już w dom. To woda, mąka i drożdże. W proponowanym przepisie znajduje się jeszcze jeden składnik, który fantastycznie podbija smak wypieku. To suszone pomidory. Dzięki pomidorom miąższ będzie miękki i wilgotny, a skórka będzie chrupać pod zębami. Prościej i pyszniej się już nie da.

Ekspresowy chleb z suszonymi pomidorami — przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • łyżka soli,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • opcjonalnie: suszona bazylia, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Pomidory wyjmij z zalewy i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę, sól oraz pokrojone wcześniej pomidory.
  3. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Odczekaj 15 minut, aby mogły się aktywować.
  4. Zaczyn przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Masa powinna być dość zwarta. Jeśli tak nie jest, dodaj odrobinę mąki.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Uformuj z niego kulkę na kształt chleba. Możesz naciąć go w kilku miejscach, aby po upieczeniu zdobiły go fantazyjne wzroki.
  7. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30-45 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez 20-30 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pokrój po wystudzeniu.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
chlebprzepissuszone pomidory
Wybrane dla Ciebie