PrzepisProste przepisyEkspresowy chleb z nietypowym dodatkiem. Idealny na śniadanie

Ekspresowy chleb z nietypowym dodatkiem. Idealny na śniadanie

Świeży chleb
Świeży chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Narin
04.03.2024 18:40, aktualizacja: 20.03.2024 15:07

Czy jest coś lepszego niż świeży, jeszcze ciepły chleb? Wystarczy posmarować kromkę odrobiną masła, żeby rozkoszować się prostym, ale jakże smacznym posiłkiem. Chciałbyś upiec chleb samodzielnie? Zacznij od poniższego przepisu — prościej się już nie da.

Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów. To pierwszy przetworzony produkt spożywczy zrobiony przez człowieka. To też element naszej kultury i dziedzictwa, bowiem w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Chciałbyś zacząć swoją przygodę z chlebem? Poznaj najprostszy możliwy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy chleb śniadaniowy

Czy jest coś piękniejszego niż zapach ciepłego, świeżego chleba? To jeden z najpiękniejszych, wręcz nostalgicznych aromatów, który działa niczym balsam dla duszy. Czy pamiętasz, kiedy ostatnio go czułeś? Jeśli miało to miejsce w dzieciństwie, to znak, że czas zabrać się za samodzielny wypiek chleba.

Zrobienie domowego chleba jest naprawdę proste i... tanie. Większość potrzebnych składników zapewne i tak masz już w dom. To woda, mąka i drożdże. W proponowanym przepisie znajduje się jeszcze jeden składnik, który fantastycznie podbija smak wypieku. To suszone pomidory. Dzięki pomidorom miąższ będzie miękki i wilgotny, a skórka będzie chrupać pod zębami. Prościej i pyszniej się już nie da.

Ekspresowy chleb z suszonymi pomidorami — przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • łyżka soli,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • opcjonalnie: suszona bazylia, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Pomidory wyjmij z zalewy i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę, sól oraz pokrojone wcześniej pomidory.
  3. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Odczekaj 15 minut, aby mogły się aktywować.
  4. Zaczyn przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Masa powinna być dość zwarta. Jeśli tak nie jest, dodaj odrobinę mąki.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Uformuj z niego kulkę na kształt chleba. Możesz naciąć go w kilku miejscach, aby po upieczeniu zdobiły go fantazyjne wzroki.
  7. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30-45 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez 20-30 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pokrój po wystudzeniu.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także