Z piosenki zna ją każdy, ale jedzą tylko Ślązacy. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb

Na sam widok tej zupy aż chce się zanucić "mmmm, wodziunka, suchy chlyb i wody szklunka". Piosenkę zna niemal cała Polska, ale to Ślązacy zajadają się tą zupą. Jak ją przygotować i skąd wziął się jej fenomen?

Wodzionka - PysznościWodzionka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fanfo
Ewa Malinowska

W wodzionce próżno szukać wyszukanych składników czy bukietu przypraw. Jej bazę stanowi bowiem pokrojony w kostkę chleb, zalany wodą z dodatkiem smalcu. I nie ma w tym nic specjalnie zaskakującego, bo przecież kuchnia śląska słynie z prostoty i z tego, że jest dość tłusta. Wszystkie te warunki spełnia właśnie wodzionka - najprostsza ze śląskich zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Wodzionka - najlepsza ze wszystkich śląskich zup

Na wodzionkę zawsze była pora - jedzono ją śniadanie, obiad i kolację, pojawiała się w dni powszednie i weekendy. Gotowały ją zarówno rodziny robotnicze, jak i chłopskie. Idealnie odzwierciedla charakter kuchni śląskiej – prostej, sycącej i pożywnej, stworzonej z myślą o ciężko pracujących górnikach i zmęczonych paniach domu, które szybko chciały przygotować obiad dla strudzonego pracą męża.

Wodzionka
Wodzionka © Adobe Stock | MYCHKO

Wodzionka powstała z potrzeby wykorzystania resztek czerstwego pieczywa, które dawniej było cenne i nie wolno go było marnować. To przykład tego, jak z prostych składników można stworzyć pożywne danie. Wodzionka jest także świadectwem bogatej historii i tradycji kuchni śląskiej, która potrafi zaskakiwać smakiem i pomysłowością. Wodzionka zyskała sporą popularność w ostatnich latach dzięki piosence, która w żartobliwy sposób opisuje jej przygotowanie i zachwala, jako ósmy cud świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

FEET-Wodzionka

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego pieczywa,
  • ok. 2 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki smalcu, najlepiej ze skwarkami,
  • sól, pieprz,
  • maggi.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb na mniejsze kawałki lub porwij go na kawałki dłońmi. Rozłóż na talerzach.
  2. W garnku zagotuj wodę z posiekanym czosnkiem i smalcem. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zalej gorącą mieszanką chleb na talerzach.
  4. Dopraw do smaku przyprawą maggi w płynie.

Na koniec całość możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. W bogatszej wersji możesz dorzucić podsmażoną cebulkę z boczkiem, a wodę zastąpić bulionem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom