Z piosenki zna ją każdy, ale jedzą tylko Ślązacy. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb

Na sam widok tej zupy aż chce się zanucić "mmmm, wodziunka, suchy chlyb i wody szklunka". Piosenkę zna niemal cała Polska, ale to Ślązacy zajadają się tą zupą. Jak ją przygotować i skąd wziął się jej fenomen?

Z piosenki zna ją każdy, ale jedzą tylko Ślązacy. Głównym składnikiem jest czerstwy chlebWodzionka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fanfo
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

W wodzionce próżno szukać wyszukanych składników czy bukietu przypraw. Jej bazę stanowi bowiem pokrojony w kostkę chleb, zalany wodą z dodatkiem smalcu. I nie ma w tym nic specjalnie zaskakującego, bo przecież kuchnia śląska słynie z prostoty i z tego, że jest dość tłusta. Wszystkie te warunki spełnia właśnie wodzionka - najprostsza ze śląskich zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Wodzionka - najlepsza ze wszystkich śląskich zup

Na wodzionkę zawsze była pora - jedzono ją śniadanie, obiad i kolację, pojawiała się w dni powszednie i weekendy. Gotowały ją zarówno rodziny robotnicze, jak i chłopskie. Idealnie odzwierciedla charakter kuchni śląskiej – prostej, sycącej i pożywnej, stworzonej z myślą o ciężko pracujących górnikach i zmęczonych paniach domu, które szybko chciały przygotować obiad dla strudzonego pracą męża.

Wodzionka
Wodzionka © Adobe Stock | MYCHKO

Wodzionka powstała z potrzeby wykorzystania resztek czerstwego pieczywa, które dawniej było cenne i nie wolno go było marnować. To przykład tego, jak z prostych składników można stworzyć pożywne danie. Wodzionka jest także świadectwem bogatej historii i tradycji kuchni śląskiej, która potrafi zaskakiwać smakiem i pomysłowością. Wodzionka zyskała sporą popularność w ostatnich latach dzięki piosence, która w żartobliwy sposób opisuje jej przygotowanie i zachwala, jako ósmy cud świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

FEET-Wodzionka

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego pieczywa,
  • ok. 2 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki smalcu, najlepiej ze skwarkami,
  • sól, pieprz,
  • maggi.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb na mniejsze kawałki lub porwij go na kawałki dłońmi. Rozłóż na talerzach.
  2. W garnku zagotuj wodę z posiekanym czosnkiem i smalcem. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zalej gorącą mieszanką chleb na talerzach.
  4. Dopraw do smaku przyprawą maggi w płynie.

Na koniec całość możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. W bogatszej wersji możesz dorzucić podsmażoną cebulkę z boczkiem, a wodę zastąpić bulionem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo