Fasolka podana w ten sposób to mistrzostwo. Dużo lepsza niż z bułką tartą i masłem

Fasolka szparagowa kojarzy się nam z letnimi daniami, ale przecież to warzywo możemy jeść praktycznie przez cały rok. Zwłaszcza że warto docenić nie tylko jej smak, ale też walory zdrowotne. Gdy wypróbujesz ten przepis na fasolkę, będziesz często do niego wracać.

Ten sposób na fasolkę jest przepyszny! Ten sposób na fasolkę jest przepyszny!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fasolka szparagowa zielona to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jesienią i zimą to bardzo pożądany składnik diety. Warzywo jest także cennym źródłem błonnika, co wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.

Francuski sposób na fasolkę

Nie tylko zdrowotne korzyści przemawiają za tym, by zielona fasolka szparagowa jak najczęściej pojawiała się na naszych talerzach. To warzywo jest niezwykle smaczne i uniwersalne w kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów – od gotowania na parze, przez smażenie, aż po pieczenie. Doskonale komponuje się zarówno jako dodatek do mięs, jak i element sałatek czy dań wegetariańskich. Ostatnio znajomy kucharz zdradził mi przepis na fasolkę, który inspirowany jest kuchnią francuską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Koniecznie zielona

Kucharz zasugerował, by do tego dania użyć koniecznie zielonej fasolki szparagowej. Jej lekko orzechowy posmak oraz delikatność są cenione przez kulinarnych ekspertów. Co więcej, zielona fasolka szparagowa jest dostępna przez cały rok. Nawet jeśli uważasz, że nie ma lepszej metody jak podanie jej z bułką tartą, wypróbuj ten przepis. Przekonasz się, że może smakować jeszcze bardziej wyraziście.

Przepis na fasolkę po francusku

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • oliwa z oliwek,
  • 1-2 szalotki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę pozbaw końcówek i łyka.
  2. Umieść fasolkę w garnku, zalej litrem wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka, ale wciąż jędrna.
  3. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  4. Smaż fasolkę na średnim ogniu do chwili, gdy będzie apetycznie zarumieniona. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, a następnie zdejmij z ognia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej