Fasolka podana w ten sposób to mistrzostwo. Dużo lepsza niż z bułką tartą i masłem
Fasolka szparagowa kojarzy się nam z letnimi daniami, ale przecież to warzywo możemy jeść praktycznie przez cały rok. Zwłaszcza że warto docenić nie tylko jej smak, ale też walory zdrowotne. Gdy wypróbujesz ten przepis na fasolkę, będziesz często do niego wracać.
27.10.2024 21:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Fasolka szparagowa zielona to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jesienią i zimą to bardzo pożądany składnik diety. Warzywo jest także cennym źródłem błonnika, co wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Francuski sposób na fasolkę
Nie tylko zdrowotne korzyści przemawiają za tym, by zielona fasolka szparagowa jak najczęściej pojawiała się na naszych talerzach. To warzywo jest niezwykle smaczne i uniwersalne w kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów – od gotowania na parze, przez smażenie, aż po pieczenie. Doskonale komponuje się zarówno jako dodatek do mięs, jak i element sałatek czy dań wegetariańskich. Ostatnio znajomy kucharz zdradził mi przepis na fasolkę, który inspirowany jest kuchnią francuską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koniecznie zielona
Kucharz zasugerował, by do tego dania użyć koniecznie zielonej fasolki szparagowej. Jej lekko orzechowy posmak oraz delikatność są cenione przez kulinarnych ekspertów. Co więcej, zielona fasolka szparagowa jest dostępna przez cały rok. Nawet jeśli uważasz, że nie ma lepszej metody jak podanie jej z bułką tartą, wypróbuj ten przepis. Przekonasz się, że może smakować jeszcze bardziej wyraziście.
Przepis na fasolkę po francusku
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej,
- oliwa z oliwek,
- 1-2 szalotki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę pozbaw końcówek i łyka.
- Umieść fasolkę w garnku, zalej litrem wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka, ale wciąż jędrna.
- W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Smaż fasolkę na średnim ogniu do chwili, gdy będzie apetycznie zarumieniona. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, a następnie zdejmij z ognia.