Fasolka podana w ten sposób to mistrzostwo. Dużo lepsza niż z bułką tartą i masłem

Fasolka szparagowa kojarzy się nam z letnimi daniami, ale przecież to warzywo możemy jeść praktycznie przez cały rok. Zwłaszcza że warto docenić nie tylko jej smak, ale też walory zdrowotne. Gdy wypróbujesz ten przepis na fasolkę, będziesz często do niego wracać.

Ten sposób na fasolkę jest przepyszny! Ten sposób na fasolkę jest przepyszny!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fasolka szparagowa zielona to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jesienią i zimą to bardzo pożądany składnik diety. Warzywo jest także cennym źródłem błonnika, co wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.

Francuski sposób na fasolkę

Nie tylko zdrowotne korzyści przemawiają za tym, by zielona fasolka szparagowa jak najczęściej pojawiała się na naszych talerzach. To warzywo jest niezwykle smaczne i uniwersalne w kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów – od gotowania na parze, przez smażenie, aż po pieczenie. Doskonale komponuje się zarówno jako dodatek do mięs, jak i element sałatek czy dań wegetariańskich. Ostatnio znajomy kucharz zdradził mi przepis na fasolkę, który inspirowany jest kuchnią francuską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Koniecznie zielona

Kucharz zasugerował, by do tego dania użyć koniecznie zielonej fasolki szparagowej. Jej lekko orzechowy posmak oraz delikatność są cenione przez kulinarnych ekspertów. Co więcej, zielona fasolka szparagowa jest dostępna przez cały rok. Nawet jeśli uważasz, że nie ma lepszej metody jak podanie jej z bułką tartą, wypróbuj ten przepis. Przekonasz się, że może smakować jeszcze bardziej wyraziście.

Przepis na fasolkę po francusku

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • oliwa z oliwek,
  • 1-2 szalotki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę pozbaw końcówek i łyka.
  2. Umieść fasolkę w garnku, zalej litrem wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka, ale wciąż jędrna.
  3. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  4. Smaż fasolkę na średnim ogniu do chwili, gdy będzie apetycznie zarumieniona. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, a następnie zdejmij z ognia.
Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥