Pieczone pomidory faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bazylii

W tym artykule chciałabym zaprezentować ci przepis, który idealnie sprawdzi się jako przystawka bądź przekąska na spotkaniu z rodziną lub znajomymi.

Obrazek
Pyszności

Będą to pieczone pomidory faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bazylii posypane bułką tartą i parmezanem.

Są naprawdę pyszne i jestem pewna, że twoje kubki smakowe je pokochają.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 4 szt. pomidory
  2. 1 łyżka olej
  3. 55 g bułka tarta
  4. 55 g parmezan starty
  5. 115 g cebula posiekana w kostkę
  6. 2 ząbki czosnek wyciśnięte
  7. 1/8 łyżeczki płatki chilli
  8. 400 g wołowina mielona
  9. 115 g ryż arborio suchy
  10. sól
  11. pieprz
  12. 2 łyżki bazylia świeżo posiekana
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górne części pomidorów, a następnie wydrąż ich środek. Zachowaj wydrążony miąższ.
2. Wydrążony miąższ przełóż do durszlaka i wyciśnij z niego sok do miski. Zachowaj zarówno sok, jak i miąższ w durszlaku.
3. Przełóż miąższ z durszlaka na deskę i pozbądź się pestek. Następnie posiekaj miąższ w drobną kostkę.
4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek i płatki chilli. Wymieszaj, a następnie dodaj zmieloną wołowinę. Kiedy wołowina będzie dosmażona, dodaj ryż i gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj sok z pomidorów, posiekany miąższ, sól i pieprz. Wymieszaj. Kiedy mieszanina się zagotuje, przykryj ją pokrywką i gotuj przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10-15 minutach dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia.
5. Ułóż wydrążone pomidory w naczyniu żaroodpornym i nałóż do nich przygotowany farsz.
6. Do miski włóż bułkę tartą, starty parmezan, 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszaj, a następnie posyp tą mieszanką pomidory. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do
7. Po 45 minutach wyjmij pomidory z piekarnika i przełóż je na talerze.
8. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat