PrzepisDania głównePieczone pomidory faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bazylii
Pieczone pomidory faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bazylii
W tym artykule chciałabym zaprezentować ci przepis, który idealnie sprawdzi się jako przystawka bądź przekąska na spotkaniu z rodziną lub znajomymi.
Pyszności
21.10.2016 | aktual.: 23.05.2017 12:11
Będą to pieczone pomidory faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bazylii posypane bułką tartą i parmezanem.
Są naprawdę pyszne i jestem pewna, że twoje kubki smakowe je pokochają.
Przepis poniżej.
Składniki:
- 4 szt. pomidory
- 1 łyżka olej
- 55 g bułka tarta
- 55 g parmezan starty
- 115 g cebula posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnek wyciśnięte
- 1/8 łyżeczki płatki chilli
- 400 g wołowina mielona
- 115 g ryż arborio suchy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bazylia świeżo posiekana
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górne części pomidorów, a następnie wydrąż ich środek. Zachowaj wydrążony miąższ.
2. Wydrążony miąższ przełóż do durszlaka i wyciśnij z niego sok do miski. Zachowaj zarówno sok, jak i miąższ w durszlaku.
3. Przełóż miąższ z durszlaka na deskę i pozbądź się pestek. Następnie posiekaj miąższ w drobną kostkę.
4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek i płatki chilli. Wymieszaj, a następnie dodaj zmieloną wołowinę. Kiedy wołowina będzie dosmażona, dodaj ryż i gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj sok z pomidorów, posiekany miąższ, sól i pieprz. Wymieszaj. Kiedy mieszanina się zagotuje, przykryj ją pokrywką i gotuj przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10-15 minutach dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia.
5. Ułóż wydrążone pomidory w naczyniu żaroodpornym i nałóż do nich przygotowany farsz.
6. Do miski włóż bułkę tartą, starty parmezan, 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszaj, a następnie posyp tą mieszanką pomidory. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do
7. Po 45 minutach wyjmij pomidory z piekarnika i przełóż je na talerze.
8. Smacznego!