Faworki drobiowe to "must have" każdej imprezy. Biją o głowę nudne nuggetsy

Faworki drobiowe w chrupiącej panierce to godny rywal dla uwielbianych nuggetsów. Pyszna i prosta przekąska za każdym razem robi furorę na stole.

Obrazek
Ewa

Jeśli szukasz pomysłu na prostą i jednocześnie smaczną przekąskę na imprezę, to trafiłeś po prostu idealnie. Chrupiące faworki z kurczaka smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz serwować je samodzielnie lub z ulubionym dipem,w którym zanurzysz kawałki chrupiącej piersi z kurczaka.

Przepis na chrupiące faworki krok po kroku

Faworki drobiowe- składniki

2 filety z kurczaka

1 szklanki mąki pszennej

2 łyżki curry

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka soli

1,5 łyżeczki pieprzu

2 jajka

1,5 szklanki płatków kukurydzianych (pokruszone)

2 łyżki oleju roślinnego

Faworki z kurczaka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Przepis na chrupiące kąski z kurczaka

Filety z kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze, podłużne kawałki. W każdym z nich zrób nacięcie na 2 cm.

Obrazek

Teraz wykręć końcówki kurczaka do środka w taki sposób, aby uzyskać kształt faworków. Dokładnie tak, jak robi się to w przypadku słodkich wypieków.

Obrazek

Przygotuj 3 głębokie naczynia lub miseczki. W pierwszej umieść mąkę pszenną, w drugiej roztrzepane jajka, zaś w trzeciej pokruszone płatki kukurydziane. Do pierwszej miski dodaj również przyprawy, a mianowicie: słodką paprykę, suszony czosnek, curry, sól oraz pieprz.

Obrazek

Teraz obtocz każdy kawałek kurczaka najpierw w mieszance mąki i przypraw, jajkach i płatkach kukurydzianych.

Obrazek

Faworki możesz usmażyć na gorącym oleju lub upiec w Ovi. Wstaw je do urządzenia rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.

Obrazek

Gotowe faworki z kurczaka serwuj z posiekaną pietruszką i ulubionym sosem. Oczywiście możesz podać je również w formie obiadu, łącząc pyszne kęski drobiowe z frytkami, ryżem lub lekką sałatką.

Obrazek

Więcej pomysłów na pyszne i sprawdzone posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Ciekawych inspiracji z pewnością nie zabraknie, o czym przekonasz się już za moment!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo