Faworki drobiowe to "must have" każdej imprezy. Biją o głowę nudne nuggetsy

Faworki drobiowe w chrupiącej panierce to godny rywal dla uwielbianych nuggetsów. Pyszna i prosta przekąska za każdym razem robi furorę na stole.

Obrazek
Ewa

Jeśli szukasz pomysłu na prostą i jednocześnie smaczną przekąskę na imprezę, to trafiłeś po prostu idealnie. Chrupiące faworki z kurczaka smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz serwować je samodzielnie lub z ulubionym dipem,w którym zanurzysz kawałki chrupiącej piersi z kurczaka.

Przepis na chrupiące faworki krok po kroku

Faworki drobiowe- składniki

2 filety z kurczaka

1 szklanki mąki pszennej

2 łyżki curry

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka soli

1,5 łyżeczki pieprzu

2 jajka

1,5 szklanki płatków kukurydzianych (pokruszone)

2 łyżki oleju roślinnego

Faworki z kurczaka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Przepis na chrupiące kąski z kurczaka

Filety z kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze, podłużne kawałki. W każdym z nich zrób nacięcie na 2 cm.

Obrazek

Teraz wykręć końcówki kurczaka do środka w taki sposób, aby uzyskać kształt faworków. Dokładnie tak, jak robi się to w przypadku słodkich wypieków.

Obrazek

Przygotuj 3 głębokie naczynia lub miseczki. W pierwszej umieść mąkę pszenną, w drugiej roztrzepane jajka, zaś w trzeciej pokruszone płatki kukurydziane. Do pierwszej miski dodaj również przyprawy, a mianowicie: słodką paprykę, suszony czosnek, curry, sól oraz pieprz.

Obrazek

Teraz obtocz każdy kawałek kurczaka najpierw w mieszance mąki i przypraw, jajkach i płatkach kukurydzianych.

Obrazek

Faworki możesz usmażyć na gorącym oleju lub upiec w Ovi. Wstaw je do urządzenia rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.

Obrazek

Gotowe faworki z kurczaka serwuj z posiekaną pietruszką i ulubionym sosem. Oczywiście możesz podać je również w formie obiadu, łącząc pyszne kęski drobiowe z frytkami, ryżem lub lekką sałatką.

Obrazek

Więcej pomysłów na pyszne i sprawdzone posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Ciekawych inspiracji z pewnością nie zabraknie, o czym przekonasz się już za moment!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości