Zawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej przy zlewie. Oszczędzam tak sporo pieniędzy

Folia aluminiowa ma szereg zastosowań w naszej kuchni. Chociaż najczęściej wykorzystujemy ją do owijania i pieczenia, to ma ja jedną dodatkową funkcję. W ten sposób zaoszczędzisz sporo pieniędzy!

Obrazek
Ewa

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Folia z aluminium potrafi być naprawdę niezastąpiona w kuchni. Zawija się w nią kanapki, przykrywa mięso lub jedzenie w lodówce. Ma jednak dodatkowe zastosowanie. Dziś pokażemy Ci, dlaczego warto trzymać kulkę z folii aluminiowej tuż przy swoim zlewie. Ten patent odmieni Twoje życie. Albo przynajmniej je ułatwi ;)

Czy można piec w folii aluminiowej?

Chociaż wiele osób wciąż wykłada nią blaszki do pieczenia, to lepiej z tego zrezygnować. Naukowcy od lat badają wpływ aluminium na zdrowie i życie człowieka. Doszli do wniosku, że wysokie stężenie tego związku może przysporzyć się do wielu chorób, w tym do rozwoju Alzheimera. Rozsądniejszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest pieczenie w specjalnie przeznaczonych do tego naczyniach. Wiele z nich ma nieprzywierające warstwy, inne wystarczy posmarować tłuszczem. Folię aluminiową można użyć za to w inny, bardzo przydatny sposób.

Folia aluminiowa- Pyszności
Folia aluminiowa- Pyszności

Folia aluminiowa przy zlewie

Okazuje się, że najlepszym miejscem na wykorzystanie folii aluminiowej jest kuchenny zlew. Urwij kawałek folii i uformuj z niej kulkę. Z jej pomocą idealnie doczyścisz przypalone garnki i patelnie. To lepsze rozwiązanie niż skrobak i przy okazji jest o wiele tańsze.

Kulkę z folii umieść również na górnej półce zmywarki. Wejdzie ona w reakcję ze składnikami tabletek do zmywania i wzmocni ich skuteczność. W ten sposób Twoje naczynia (a przede wszystkim szklanki) będą jeszcze bardziej lśniące i krystalicznie czyste.

Folia aluminiowa- Pyszności
Folia aluminiowa- Pyszności

Uniknij zatkanego zlewu

Folia pozwoli Ci również uniknąć zatkanego odpływu i kłopotliwego wzywania hydraulika. Wyłóż folią otwór w zlewie, gdy chcesz wylać tłuszcz. Uformuj "miseczkę" i tam odcedź nadmiar oleju. Później odczekaj kilka chwil, aż olej zastygnie. Będziesz mógł z łatwością wyrzucić szkodliwy tłuszcz do kosza na śmieci, a Twój zlew Ci za to podziękuje!

Szukasz inspiracji na obiad? Zerknij na nasz kanał na Youtube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej