Francuzi robią placki ziemniaczane inaczej. Trudno uwierzyć, co wkładają do środka

Francuska kuchnia to nie tylko wykwintne dania, ale także proste potrawy, które chwytają za serce. Wśród nich znajdują się ziemniaki po francusku – zamienią każdą uroczystość w prawdziwą ucztę.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
SKOMENTUJ

Pomme de Terre Darphin – francuskie placki ziemniaczane

Pomme de Terre Darphin to francuskie placki ziemniaczane. W odróżnieniu od polskich, które często stanowią samodzielne danie, Pomme de Terre Darphin cieszą się popularnością jako dodatek do posiłków. Są chrupiące z zewnątrz i mają miękki, kremowy środek. Przyrządza się je z grubszych kawałków ziemniaków. Idealnie smakują z dodatkiem sera mozzarella lub parmezanu, które dodają im wyrazistego smaku. Placki te często przypominają wyglądem hiszpańską tortillę, a ich przygotowanie, mimo że wymaga precyzji, wynagradza niepowtarzalnym smakiem.

Najbardziej znane sposoby serwowania tego przysmaku obejmują podanie od razu po zdjęciu z patelni lub po krótkim zapieczeniu w piekarniku. Dzięki temu placki zyskują dodatkową chrupkość i odporność na rozpadanie się podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Przepis na Pomme de Terre Darphin

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 30 g suszonych grzybów, najlepiej borowików,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 2 godziny. Wodę po moczeniu można wykorzystać do przygotowania sosu.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach i odciśnij nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Namoczone grzyby podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około 4 minuty, a następnie przełóż je do ostygnięcia. Przestudzone grzyby dodaj do startych ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła. Rozprowadź masę ziemniaczaną równomiernie. Smaż do momentu, aż placki od spodu zaczną się rumienić.
  5. Ostrożnie odwróć placki na drugą stronę za pomocą płaskiego talerza i smaż dalej, aż druga strona również będzie rumiana.
  6. Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 4 minuty.

Pomme de Terre Darphin najlepiej podaje się na gorąco, prosto z pieca, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub kremowego sosu grzybowego.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza