Francuzi robią placki ziemniaczane inaczej. Trudno uwierzyć, co wkładają do środka

Francuska kuchnia to nie tylko wykwintne dania, ale także proste potrawy, które chwytają za serce. Wśród nich znajdują się ziemniaki po francusku – zamienią każdą uroczystość w prawdziwą ucztę.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)

Pomme de Terre Darphin – francuskie placki ziemniaczane

Pomme de Terre Darphin to francuskie placki ziemniaczane. W odróżnieniu od polskich, które często stanowią samodzielne danie, Pomme de Terre Darphin cieszą się popularnością jako dodatek do posiłków. Są chrupiące z zewnątrz i mają miękki, kremowy środek. Przyrządza się je z grubszych kawałków ziemniaków. Idealnie smakują z dodatkiem sera mozzarella lub parmezanu, które dodają im wyrazistego smaku. Placki te często przypominają wyglądem hiszpańską tortillę, a ich przygotowanie, mimo że wymaga precyzji, wynagradza niepowtarzalnym smakiem.

Najbardziej znane sposoby serwowania tego przysmaku obejmują podanie od razu po zdjęciu z patelni lub po krótkim zapieczeniu w piekarniku. Dzięki temu placki zyskują dodatkową chrupkość i odporność na rozpadanie się podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Przepis na Pomme de Terre Darphin

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 30 g suszonych grzybów, najlepiej borowików,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 2 godziny. Wodę po moczeniu można wykorzystać do przygotowania sosu.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach i odciśnij nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Namoczone grzyby podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około 4 minuty, a następnie przełóż je do ostygnięcia. Przestudzone grzyby dodaj do startych ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła. Rozprowadź masę ziemniaczaną równomiernie. Smaż do momentu, aż placki od spodu zaczną się rumienić.
  5. Ostrożnie odwróć placki na drugą stronę za pomocą płaskiego talerza i smaż dalej, aż druga strona również będzie rumiana.
  6. Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 4 minuty.

Pomme de Terre Darphin najlepiej podaje się na gorąco, prosto z pieca, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub kremowego sosu grzybowego.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis