Frittata z makaronem prosto z piekarnika

Tym razem w piekarniku przygotujesz pyszne danie obiadowe. A będzie to frittata z makaronem, do której dodaliśmy passatę pomidorową i dwa rodzaje sera. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 6 szt. jajka
  2. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 200 g makaron pappardelle ugotowany
  5. 2 szt. ząbki czosnku
  6. 3 łyżki oliwa z oliwek
  7. 1/2 szkl. passata pomidorowa
  8. 100 g pomidorki koktajlowe
  9. 1/3 szkl. ser mozzarella starta
  10. 1/3 szkl. ser parmezan starty
  11. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą jajka i śmietankę. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż czosnek. Po chwili dodaj ugotowany makaron, aby nabrał aromatu.

Obrazek

3. Przełóż makaron do formy do pieczenia, po czym dodaj jajeczny miks.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o passacie pomidorowej, serach...

Obrazek

5. ...oraz pomidorkach. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska