Frittata z makaronem prosto z piekarnika

Tym razem w piekarniku przygotujesz pyszne danie obiadowe. A będzie to frittata z makaronem, do której dodaliśmy passatę pomidorową i dwa rodzaje sera. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 6 szt. jajka
  2. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 200 g makaron pappardelle ugotowany
  5. 2 szt. ząbki czosnku
  6. 3 łyżki oliwa z oliwek
  7. 1/2 szkl. passata pomidorowa
  8. 100 g pomidorki koktajlowe
  9. 1/3 szkl. ser mozzarella starta
  10. 1/3 szkl. ser parmezan starty
  11. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą jajka i śmietankę. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż czosnek. Po chwili dodaj ugotowany makaron, aby nabrał aromatu.

Obrazek

3. Przełóż makaron do formy do pieczenia, po czym dodaj jajeczny miks.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o passacie pomidorowej, serach...

Obrazek

5. ...oraz pomidorkach. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę