Frittata z makaronem prosto z piekarnika

Tym razem w piekarniku przygotujesz pyszne danie obiadowe. A będzie to frittata z makaronem, do której dodaliśmy passatę pomidorową i dwa rodzaje sera. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 6 szt. jajka
  2. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 200 g makaron pappardelle ugotowany
  5. 2 szt. ząbki czosnku
  6. 3 łyżki oliwa z oliwek
  7. 1/2 szkl. passata pomidorowa
  8. 100 g pomidorki koktajlowe
  9. 1/3 szkl. ser mozzarella starta
  10. 1/3 szkl. ser parmezan starty
  11. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą jajka i śmietankę. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż czosnek. Po chwili dodaj ugotowany makaron, aby nabrał aromatu.

Obrazek

3. Przełóż makaron do formy do pieczenia, po czym dodaj jajeczny miks.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o passacie pomidorowej, serach...

Obrazek

5. ...oraz pomidorkach. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀