Gdy tęsknię za mizerią, robię surówkę z zielonego ogórka. Smakuje jak wygrana na loterii

Nie możesz się doczekać lata i sezonu ogórkowego, by cieszyć się smakiem mizerii? Postaw na inną surówkę z zielonego ogórka, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięsa lub warzywnych placków. Jest odświeżająca, chrupiąca, lekko pikantna — po prostu przepyszna.

Surówka z ogórkiem i rzodkiewką idealnie pasuje do obiaduSurówka z ogórkiem i rzodkiewką idealnie pasuje do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Endovitskiy Vladimir
SKOMENTUJ

Wiem, że zbilansowana dieta powinna się opierać na dużej ilości warzyw, dlatego często serwuję surówkę do obiadu. W lecie stawiam na mizerię z ogórków gruntowych, ale w okresie jesienno-zimowym nie smakują one zbyt dobrze. Na szczęście przyjaciółka poleciła mi ostatnio przepis na surówkę z ogórków szklarniowych i rzodkiewek, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Taki dodatek do posiłku jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyrazisty w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Surówka z zielonego ogórka pasuje do wszystkiego

Do zrobienia tej surówki potrzebne będą przede wszystkim świeże ogórki i rzodkiewki. Warto dodać do nich także czosnek granulowany i wędzoną paprykę, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zamiast koperku spokojnie można użyć szczypiorku albo natki pietruszki. Ta sałatka jest bardzo uniwersalna. Świetnie pasuje do grillowanego mięsa, ale nie tylko. Można ją dorzucić zarówno do burgera lub falafela, jak i do placków ziemniaczanych.

Przepis na surówkę z zielonego ogórka

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek albo natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki i rzodkiewki, a potem pokrój je w cienkie plasterki. Wymieszaj je w misce.
  2. Dodaj do warzyw jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy oraz pieprz i sól według uznania. Na koniec posyp koperkiem (ewentualnie posiekaną natką pietruszki).
  3. Dokładnie wymieszaj sałatkę i odstaw ją na kilka minut, aby smaki miały szansę się przegryźć.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie