PrzepisSałatkiGdy tęsknię za mizerią, robię surówkę z zielonego ogórka. Smakuje jak wygrana na loterii

Gdy tęsknię za mizerią, robię surówkę z zielonego ogórka. Smakuje jak wygrana na loterii

Nie możesz się doczekać lata i sezonu ogórkowego, by cieszyć się smakiem mizerii? Postaw na inną surówkę z zielonego ogórka, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięsa lub warzywnych placków. Jest odświeżająca, chrupiąca, lekko pikantna — po prostu przepyszna.

Surówka z ogórkiem i rzodkiewką idealnie pasuje do obiadu
Surówka z ogórkiem i rzodkiewką idealnie pasuje do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Endovitskiy Vladimir

Wiem, że zbilansowana dieta powinna się opierać na dużej ilości warzyw, dlatego często serwuję surówkę do obiadu. W lecie stawiam na mizerię z ogórków gruntowych, ale w okresie jesienno-zimowym nie smakują one zbyt dobrze. Na szczęście przyjaciółka poleciła mi ostatnio przepis na surówkę z ogórków szklarniowych i rzodkiewek, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Taki dodatek do posiłku jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyrazisty w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Surówka z zielonego ogórka pasuje do wszystkiego

Do zrobienia tej surówki potrzebne będą przede wszystkim świeże ogórki i rzodkiewki. Warto dodać do nich także czosnek granulowany i wędzoną paprykę, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zamiast koperku spokojnie można użyć szczypiorku albo natki pietruszki. Ta sałatka jest bardzo uniwersalna. Świetnie pasuje do grillowanego mięsa, ale nie tylko. Można ją dorzucić zarówno do burgera lub falafela, jak i do placków ziemniaczanych.

Przepis na surówkę z zielonego ogórka

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek albo natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki i rzodkiewki, a potem pokrój je w cienkie plasterki. Wymieszaj je w misce.
  2. Dodaj do warzyw jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy oraz pieprz i sól według uznania. Na koniec posyp koperkiem (ewentualnie posiekaną natką pietruszki).
  3. Dokładnie wymieszaj sałatkę i odstaw ją na kilka minut, aby smaki miały szansę się przegryźć.

Wybrane dla Ciebie