Gdy tęsknię za mizerią, robię surówkę z zielonego ogórka. Smakuje jak wygrana na loterii

Nie możesz się doczekać lata i sezonu ogórkowego, by cieszyć się smakiem mizerii? Postaw na inną surówkę z zielonego ogórka, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięsa lub warzywnych placków. Jest odświeżająca, chrupiąca, lekko pikantna — po prostu przepyszna.

Surówka z ogórkiem i rzodkiewką idealnie pasuje do obiaduSurówka z ogórkiem i rzodkiewką idealnie pasuje do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Endovitskiy Vladimir

Wiem, że zbilansowana dieta powinna się opierać na dużej ilości warzyw, dlatego często serwuję surówkę do obiadu. W lecie stawiam na mizerię z ogórków gruntowych, ale w okresie jesienno-zimowym nie smakują one zbyt dobrze. Na szczęście przyjaciółka poleciła mi ostatnio przepis na surówkę z ogórków szklarniowych i rzodkiewek, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Taki dodatek do posiłku jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyrazisty w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Surówka z zielonego ogórka pasuje do wszystkiego

Do zrobienia tej surówki potrzebne będą przede wszystkim świeże ogórki i rzodkiewki. Warto dodać do nich także czosnek granulowany i wędzoną paprykę, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zamiast koperku spokojnie można użyć szczypiorku albo natki pietruszki. Ta sałatka jest bardzo uniwersalna. Świetnie pasuje do grillowanego mięsa, ale nie tylko. Można ją dorzucić zarówno do burgera lub falafela, jak i do placków ziemniaczanych.

Przepis na surówkę z zielonego ogórka

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek albo natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki i rzodkiewki, a potem pokrój je w cienkie plasterki. Wymieszaj je w misce.
  2. Dodaj do warzyw jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy oraz pieprz i sól według uznania. Na koniec posyp koperkiem (ewentualnie posiekaną natką pietruszki).
  3. Dokładnie wymieszaj sałatkę i odstaw ją na kilka minut, aby smaki miały szansę się przegryźć.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości