InspiracjeMało kto o nim słyszał. Możesz ukisić jak ogórki

Mało kto o nim słyszał. Możesz ukisić jak ogórki

Ostatnio w sklepach pojawiły się nowe, ciekawe owoce. Wyglądem i kształtem przypominają małe dynie. Podobnie jak one, mają charakterystyczną pręgę na skórce. Są zielone jak ogórki i soczyste w środku. Możesz je jeść na surowo lub zrobić z nich pyszną kiszoną przekąskę.

Mysi melon świetnie sprawdza się jako kiszonka
Mysi melon świetnie sprawdza się jako kiszonka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fantazyjne owoce występują pod różnymi nazwami – jako cucamelon, mysi melon lub ogórek meksykański. Do Polski przywędrowały z Ameryki Środkowej. Są powszechnie uprawiane od Wenezueli po Meksyk. Mysi melon ma wielkość winogrona i zaskakujący słodki smak z lekką nutą kwasowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co to jest mysi melon?

Ogórki meksykańskie wysiewane są z nasion, które wyglądem przypominają nasiona dyni. Coraz częściej uprawiane są w polskich szklarniach. Owoce rosną na pędach, podobnie jak dynia, cukinia czy ogórki, tylko są o wiele mniejsze – mają około 2-3 cm.

Cienka skórka jest delikatna w smaku, więc nie musisz obierać owoców. Pod nią znajduje się miękki i słodki miąższ o zaskakujących kwaskowych nutach przypominających limonkę.

Jak jeść ogórki meksykańskie?

Mysie melony możesz jeść na surowo. Ich niebagatelny kształt sprawia, że idealnie sprawdzają się jako przekąska do szkolnej śniadaniówki. Możesz dodawać je do kanapek i sałatek. Świetnie wyglądają jako koreczki i dobrze smakują w kompozycji z twardymi serami, na przykład cheddarem.

Przepis na kiszony cucamelon

Świeże owoce umieszczasz w słoiku. Dodajesz kilka ząbków czosnku, kwiat kopru, pieprz w ziarnach i gorczycę. Zalewasz solanką przygotowaną w proporcjach: 2 łyżki soli na 1 litr wody.

Mysie melony z dodatkami i solanką lekko zakręcasz pokrywką, zostawiając niewielką szczelinę, która pozwoli kiszonce oddychać. Po tygodniu możesz dokręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce.

Kiszone mysie melony możesz przechowywać w chłodnej spiżarni lub lodówce przez maksymalnie 3 miesiące.

Jak podawać kiszone ogórki meksykańskie?

Bronią się same w formie niezależnej przekąski. Świetnie pasują do wędlin i pasztetów. Możesz je wykorzystać także jako składnik kolorowych bowli z ryżem, kurczakiem, tofu lub krewetkami. Do pożywnej miski warto dodać wyrazisty sos, na przykład chimichurri i owoce, takie jak mango czy melon.

Cucamelon świetnie smakuje nie tylko w formie kiszonki, ale także marynowany w zalewie octowej. Jeśli lubisz orientalne smaki, koniecznie wypróbuj mysie melony z marynatą curry.

kiszone warzywaprzepisogórki

Wybrane dla Ciebie