Nie tylko poprawiają smak grzańca. Wbij je w banana i zobacz, co się stanie

Goździki w bananach? To może być bardzo ciekawy pomysł. Koniecznie go wypróbuj. Efekt będzie wspaniały. Zakochasz się w nim niemal od razu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

W kuchni często wykorzystuje się banany i goździki. Owoce świetnie pasują do ciast, deserów i koktajli. Przyprawa zaś sprawdza się jako składnik herbaty rozgrzewającej i zimowego grzańca. Co się stanie, jeśli połączysz obydwa składniki? Stworzysz coś, co sprawi, że będziesz częściej po nie sięgać.

Goździki w bananach to hit. Zrobisz z nich przepyszną herbatę

Aromatyczna i pełna witamin — taka właśnie jest mikstura przygotowana z tych składników. Regularne jej picie przyniesie zaskakujące efekty. Nie dość, że twój dom wypełni się pięknym zapachem, to jeszcze łatwiej będzie ci zasypiać.

Smart Fox opublikował na Youtubie filmik, na którym pokazuje, w jaki sposób nabijać goździki w banana. Wystarczy, że obierzesz owoc i dodasz do niego 15 wysuszonych pąków kwiatowych. To będzie pierwszy krok. W drugim musisz włożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Musi ona przykrywać całego banana. Składniki gotuj przez dziesięć minut. Zdejmij naczynie z ognia i poczekaj pół godziny. W tym czasie owoc ostygnie i sprawi, że napój zyska cudowny smak. Po tym czasie wyrzuć banana z goździkami do kosza. Przelej zawartość przez sitko. Postaraj się, by nic nie pływało w środku.

Obrazek
Goździki w bananach (Youtube)

Herbata pomoże zwalczyć bezsenność

Najlepiej wypić ją 20-30 minut przed snem. Jej działanie sprawi, że uspokoimy umysł i szybko zaczniemy czuć się senni. Ponadto goździki mają inne specjalne działania. Łagodzą kaszel, redukują nieprzyjemny zapach z ust oraz wspomagają trawienie. Napar możesz pić, gdy się przeziębisz lub boli cię gardło. Znajdziesz w nim mnóstwo witamin oraz soli mineralnych. Herbata jest źródłem potasu, wapnia, sody, magnezu, fosforu i cynku. Dzięki goździkom dostarczamy sobie zdrowych kwasów omega-3 oraz sporych ilości kwasu foliowego.

Dlatego też nie zastanawiaj się nad tym, czy warto ją przygotować. Ta prozdrowotna herbatka czyni cuda i do tego pachnie obłędnie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej