Nie tylko poprawiają smak grzańca. Wbij je w banana i zobacz, co się stanie

Goździki w bananach? To może być bardzo ciekawy pomysł. Koniecznie go wypróbuj. Efekt będzie wspaniały. Zakochasz się w nim niemal od razu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

W kuchni często wykorzystuje się banany i goździki. Owoce świetnie pasują do ciast, deserów i koktajli. Przyprawa zaś sprawdza się jako składnik herbaty rozgrzewającej i zimowego grzańca. Co się stanie, jeśli połączysz obydwa składniki? Stworzysz coś, co sprawi, że będziesz częściej po nie sięgać.

Goździki w bananach to hit. Zrobisz z nich przepyszną herbatę

Aromatyczna i pełna witamin — taka właśnie jest mikstura przygotowana z tych składników. Regularne jej picie przyniesie zaskakujące efekty. Nie dość, że twój dom wypełni się pięknym zapachem, to jeszcze łatwiej będzie ci zasypiać.

Smart Fox opublikował na Youtubie filmik, na którym pokazuje, w jaki sposób nabijać goździki w banana. Wystarczy, że obierzesz owoc i dodasz do niego 15 wysuszonych pąków kwiatowych. To będzie pierwszy krok. W drugim musisz włożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Musi ona przykrywać całego banana. Składniki gotuj przez dziesięć minut. Zdejmij naczynie z ognia i poczekaj pół godziny. W tym czasie owoc ostygnie i sprawi, że napój zyska cudowny smak. Po tym czasie wyrzuć banana z goździkami do kosza. Przelej zawartość przez sitko. Postaraj się, by nic nie pływało w środku.

Obrazek
Goździki w bananach (Youtube)

Herbata pomoże zwalczyć bezsenność

Najlepiej wypić ją 20-30 minut przed snem. Jej działanie sprawi, że uspokoimy umysł i szybko zaczniemy czuć się senni. Ponadto goździki mają inne specjalne działania. Łagodzą kaszel, redukują nieprzyjemny zapach z ust oraz wspomagają trawienie. Napar możesz pić, gdy się przeziębisz lub boli cię gardło. Znajdziesz w nim mnóstwo witamin oraz soli mineralnych. Herbata jest źródłem potasu, wapnia, sody, magnezu, fosforu i cynku. Dzięki goździkom dostarczamy sobie zdrowych kwasów omega-3 oraz sporych ilości kwasu foliowego.

Dlatego też nie zastanawiaj się nad tym, czy warto ją przygotować. Ta prozdrowotna herbatka czyni cuda i do tego pachnie obłędnie.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie