PrzepisGrillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów

Grillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów

Grillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów
Ewa
23.06.2022 15:01, aktualizacja: 13.10.2023 11:25

Kaszanka z grilla to coś, czego nie może u nas zabraknąć. Grillowane kieszonki z kaszanki w 5 pysznych wariantach skradły nasze serce. Te przepisy udowodnią, że kaszanka może być nie tylko smaczna, ale również może świetnie prezentować się na talerzu.

Jak wybrać kaszankę na grilla?

Przy wyborze kaszanki warto zwrócić uwagę na producenta, jakość produktów użytych do jej wytworzenia, barwę, zapach i teksturę. W skrócie — przeczytać skład! Wzmacniacze smaku, konserwanty, cukry, oleje...tego nie powinno być w dobrej jakości wyrobie. Idealny skład to po prostu kasza, mięso, sól, krew i przyprawy. Im skład krótszy, tym lepiej.  Zwróć też uwagę na otoczkę – najlepiej, jeśli jest to jelito wieprzowe.

Czy wiesz, że na kaszankę mówi się "polski kawior"? Przez wzgląd na wysoką zawartość żelaza oraz cynku kaszanka w Wielkiej Brytanii została uznana za superfood.

Przepis na sakiewki z kaszanką znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nasze kaszanki przygotowaliśmy na grillu marki Weber.

Grillowane kieszonki z kaszanki – składniki

Wersja 1:

      
  • 2 małe laski kaszanki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Wersja 2:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 40 g kiszonej kapusty
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki prażonej cebuli

Wersja 3:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 4 plastry boczku
  • 100 g sera camembert
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Wersja 4:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 1 ziemniak
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżki musztardy
  • 30 g tartej mozzarelli

Wersja 5:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • sól/pieprz

Przepis na kieszonki z kaszanką

Przygotowanie kaszanek jest proste. Przygotuj "miseczkę" z folii aluminiowej. W jednej umieść kaszankę, cebulę w piórkach, pokrojone w kostkę jabłko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Obraz

W drugiej folii do kaszanki dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Na górze posyp całość prażoną cebulką.

Obraz

Kaszankę owiń plastrami boczku i ułóż na nich plastry sera camembert. Dodaj na górę konfiturę żurawinową- świetnie komponuje się z lekko pikantnym i wyrazistym smakiem serka camembert. Na sam koniec połóż gałązki świeżego tymianku. Można powiedzieć, że to kaszanka w nieco francuskim wydaniu.

Obraz

Do czwartego naczynia dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i cukinię. Nie obieraj obu warzyw. W skórce jest najwięcej witamin i na dodatek po upieczeniu doda ona jeszcze więcej smaku. Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj musztardę i posyp całość startym serem mozzarella.

Obraz

Ostatni wariant sakiewki z kaszanką to połączenie jej z kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i pomidorem. Całość dopraw solą i pieprzem.

Obraz

Grillowane kieszonki z kaszanki

Kieszonki grilluj pod przykryciem przez 1-12 minut i gotowe.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także