Grillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów
Kaszanka z grilla to coś, czego nie może u nas zabraknąć. Grillowane kieszonki z kaszanki w 5 pysznych wariantach skradły nasze serce. Te przepisy udowodnią, że kaszanka może być nie tylko smaczna, ale również może świetnie prezentować się na talerzu.
23.06.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:25
Jak wybrać kaszankę na grilla?
Przy wyborze kaszanki warto zwrócić uwagę na producenta, jakość produktów użytych do jej wytworzenia, barwę, zapach i teksturę. W skrócie — przeczytać skład! Wzmacniacze smaku, konserwanty, cukry, oleje...tego nie powinno być w dobrej jakości wyrobie. Idealny skład to po prostu kasza, mięso, sól, krew i przyprawy. Im skład krótszy, tym lepiej. Zwróć też uwagę na otoczkę – najlepiej, jeśli jest to jelito wieprzowe.
Czy wiesz, że na kaszankę mówi się "polski kawior"? Przez wzgląd na wysoką zawartość żelaza oraz cynku kaszanka w Wielkiej Brytanii została uznana za superfood.
Przepis na sakiewki z kaszanką znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Nasze kaszanki przygotowaliśmy na grillu marki Weber.
Grillowane kieszonki z kaszanki – składniki
Wersja 1:
- 2 małe laski kaszanki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 jabłka
- 1 garść posiekanego szczypiorku
Wersja 2:
- 2 małe laski kaszanki
- 40 g kiszonej kapusty
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżki prażonej cebuli
Wersja 3:
- 2 małe laski kaszanki
- 4 plastry boczku
- 100 g sera camembert
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 2 gałązki świeżego tymianku
Wersja 4:
- 2 małe laski kaszanki
- 1 ziemniak
- 1/2 małej cukinii
- 2 łyżki musztardy
- 30 g tartej mozzarelli
Wersja 5:
- 2 małe laski kaszanki
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pomidora
- sól/pieprz
Przepis na kieszonki z kaszanką
Przygotowanie kaszanek jest proste. Przygotuj "miseczkę" z folii aluminiowej. W jednej umieść kaszankę, cebulę w piórkach, pokrojone w kostkę jabłko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
W drugiej folii do kaszanki dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Na górze posyp całość prażoną cebulką.
Kaszankę owiń plastrami boczku i ułóż na nich plastry sera camembert. Dodaj na górę konfiturę żurawinową- świetnie komponuje się z lekko pikantnym i wyrazistym smakiem serka camembert. Na sam koniec połóż gałązki świeżego tymianku. Można powiedzieć, że to kaszanka w nieco francuskim wydaniu.
Do czwartego naczynia dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i cukinię. Nie obieraj obu warzyw. W skórce jest najwięcej witamin i na dodatek po upieczeniu doda ona jeszcze więcej smaku. Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj musztardę i posyp całość startym serem mozzarella.
Ostatni wariant sakiewki z kaszanką to połączenie jej z kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i pomidorem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Grillowane kieszonki z kaszanki
Kieszonki grilluj pod przykryciem przez 1-12 minut i gotowe.
Smacznego!