PrzepisGrillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów

Grillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów

Kaszanka z grilla to coś, czego nie może u nas zabraknąć. Grillowane kieszonki z kaszanki w 5 pysznych wariantach skradły nasze serce. Te przepisy udowodnią, że kaszanka może być nie tylko smaczna, ale również może świetnie prezentować się na talerzu.

Grillowane kieszonki z kaszanki na 5 pysznych sposobów
Ewa

23.06.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:25

Jak wybrać kaszankę na grilla?

Przy wyborze kaszanki warto zwrócić uwagę na producenta, jakość produktów użytych do jej wytworzenia, barwę, zapach i teksturę. W skrócie — przeczytać skład! Wzmacniacze smaku, konserwanty, cukry, oleje...tego nie powinno być w dobrej jakości wyrobie. Idealny skład to po prostu kasza, mięso, sól, krew i przyprawy. Im skład krótszy, tym lepiej.  Zwróć też uwagę na otoczkę – najlepiej, jeśli jest to jelito wieprzowe.

Czy wiesz, że na kaszankę mówi się "polski kawior"? Przez wzgląd na wysoką zawartość żelaza oraz cynku kaszanka w Wielkiej Brytanii została uznana za superfood.

Przepis na sakiewki z kaszanką znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nasze kaszanki przygotowaliśmy na grillu marki Weber.

Grillowane kieszonki z kaszanki – składniki

Wersja 1:

      
  • 2 małe laski kaszanki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Wersja 2:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 40 g kiszonej kapusty
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki prażonej cebuli

Wersja 3:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 4 plastry boczku
  • 100 g sera camembert
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Wersja 4:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 1 ziemniak
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżki musztardy
  • 30 g tartej mozzarelli

Wersja 5:

       
  • 2 małe laski kaszanki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • sól/pieprz

Przepis na kieszonki z kaszanką

Przygotowanie kaszanek jest proste. Przygotuj "miseczkę" z folii aluminiowej. W jednej umieść kaszankę, cebulę w piórkach, pokrojone w kostkę jabłko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Obraz

W drugiej folii do kaszanki dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Na górze posyp całość prażoną cebulką.

Obraz

Kaszankę owiń plastrami boczku i ułóż na nich plastry sera camembert. Dodaj na górę konfiturę żurawinową- świetnie komponuje się z lekko pikantnym i wyrazistym smakiem serka camembert. Na sam koniec połóż gałązki świeżego tymianku. Można powiedzieć, że to kaszanka w nieco francuskim wydaniu.

Obraz

Do czwartego naczynia dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i cukinię. Nie obieraj obu warzyw. W skórce jest najwięcej witamin i na dodatek po upieczeniu doda ona jeszcze więcej smaku. Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj musztardę i posyp całość startym serem mozzarella.

Obraz

Ostatni wariant sakiewki z kaszanką to połączenie jej z kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i pomidorem. Całość dopraw solą i pieprzem.

Obraz

Grillowane kieszonki z kaszanki

Kieszonki grilluj pod przykryciem przez 1-12 minut i gotowe.

Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie