Grilluję, a później wrzucam do sałatki i robię pyszny dressing. W majówkę inne nie mają szans

Majówka rządzi się swoimi prawami – ma być smacznie, prosto i z charakterem. A że pogoda sprzyja grillowaniu, to właśnie wtedy najchętniej robię moją sprawdzoną opcję: sałatka z grillowanym kurczakiem. Soczyste mięso, chrupiące warzywa, złociste grzanki i domowy dressing – nie ma opcji, żeby ktoś się nie skusił.

Sałatka z grillowanym kurczakiemSałatka z grillowanym kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Majówka to dla mnie nie tylko czas odpoczynku, ale też okazja, żeby pobyć na świeżym powietrzu, spotkać się z bliskimi i... dobrze zjeść. Nie lubię jednak spędzać długich godzin przy stole czy grillu. Wolę rozwiązania szybkie, pyszne i efektowne – takie, które robią wrażenie, ale nie wymagają całej listy składników i miliona kroków. I właśnie wtedy do akcji wchodzi moja niezawodna sałatka z grillowanym kurczakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem

W majówkę nie kombinuję – sięgam po to, co sprawdzone, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z grillowanym kurczakiem to mój osobisty hit – lekka, a jednocześnie sycąca.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • grzanki czosnkowe lub bagietka pokrojona i podpieczona na oliwie,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy do kurczaka (papryka słodka, czosnek, oregano, sól, pieprz).

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroję na cieńsze filety, nacieram oliwą i przyprawami, grilluję z obu stron, odkładam na kilka minut, kroję w paski.
  2. Sałatę rwę na kawałki, pomidorki kroję na połówki, grzanki przygotowuję z bagietki podsmażonej na oliwie z czosnkiem (albo używam gotowych).
  3. Dressing mieszam w słoiczku – oliwa, musztarda, miód, cytryna, sól i pieprz, wszystko składam na dużym półmisku – sałata, pomidory, kurczak, grzanki, polewam dressingiem.

Jak grillować kurczaka, żeby nie był suchy?

  1. Rozbij lekko filety - pierś z kurczaka bywa nierówna – grubsza z jednej strony, cieńsza z drugiej. Ja lekko rozbijam ją tłuczkiem (przez folię), żeby miała równą grubość. Dzięki temu mięso smaży się równomiernie i nie przesusza.
  2. Marynata to podstawa - zawsze marynuję kurczaka minimum 30 minut, najlepiej 1-2 godziny (albo całą noc w lodówce). Marynata z oliwy, przypraw i odrobiny kwasu (np. sok z cytryny, jogurt naturalny lub musztarda) nie tylko poprawia smak, ale też zmiękcza mięso.
  3. Nie grilluj prosto z lodówki - kurczaka wyjmuję z lodówki ok. 20 minut przed smażeniem – dzięki temu mięso ma temperaturę pokojową i szybciej się "zamyka", zachowując soczystość.
  4. Wysoka temperatura na początku - rozgrzewam grill (lub patelnię grillową) porządnie, żeby kurczak od razu się przypiekł z zewnątrz – wtedy zamyka się w nim sok. Smażę po 3–5 minut z każdej strony (w zależności od grubości), tylko raz przewracając.
  5. Nie dociskam i nie przewracam co chwilę - kurczak nie lubi być męczony – zostawiam go w spokoju, żeby się ładnie przypiekł. Nie naciskam go łopatką (to tylko wyciska soki).
  6. Odpoczynek po grillowaniu - po zdjęciu z grilla daję mu 5 minut "odpocząć" pod folią aluminiową. Dzięki temu soki się rozkładają równomiernie i nic nie wypływa przy krojeniu.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟