Grilluję, a później wrzucam do sałatki i robię pyszny dressing. W majówkę inne nie mają szans
Majówka rządzi się swoimi prawami – ma być smacznie, prosto i z charakterem. A że pogoda sprzyja grillowaniu, to właśnie wtedy najchętniej robię moją sprawdzoną opcję: sałatka z grillowanym kurczakiem. Soczyste mięso, chrupiące warzywa, złociste grzanki i domowy dressing – nie ma opcji, żeby ktoś się nie skusił.
Majówka to dla mnie nie tylko czas odpoczynku, ale też okazja, żeby pobyć na świeżym powietrzu, spotkać się z bliskimi i... dobrze zjeść. Nie lubię jednak spędzać długich godzin przy stole czy grillu. Wolę rozwiązania szybkie, pyszne i efektowne – takie, które robią wrażenie, ale nie wymagają całej listy składników i miliona kroków. I właśnie wtedy do akcji wchodzi moja niezawodna sałatka z grillowanym kurczakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem
W majówkę nie kombinuję – sięgam po to, co sprawdzone, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z grillowanym kurczakiem to mój osobisty hit – lekka, a jednocześnie sycąca.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 główki sałaty lodowej,
- garść pomidorków koktajlowych,
- grzanki czosnkowe lub bagietka pokrojona i podpieczona na oliwie,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy do kurczaka (papryka słodka, czosnek, oregano, sól, pieprz).
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kurczaka kroję na cieńsze filety, nacieram oliwą i przyprawami, grilluję z obu stron, odkładam na kilka minut, kroję w paski.
- Sałatę rwę na kawałki, pomidorki kroję na połówki, grzanki przygotowuję z bagietki podsmażonej na oliwie z czosnkiem (albo używam gotowych).
- Dressing mieszam w słoiczku – oliwa, musztarda, miód, cytryna, sól i pieprz, wszystko składam na dużym półmisku – sałata, pomidory, kurczak, grzanki, polewam dressingiem.
Jak grillować kurczaka, żeby nie był suchy?
- Rozbij lekko filety - pierś z kurczaka bywa nierówna – grubsza z jednej strony, cieńsza z drugiej. Ja lekko rozbijam ją tłuczkiem (przez folię), żeby miała równą grubość. Dzięki temu mięso smaży się równomiernie i nie przesusza.
- Marynata to podstawa - zawsze marynuję kurczaka minimum 30 minut, najlepiej 1-2 godziny (albo całą noc w lodówce). Marynata z oliwy, przypraw i odrobiny kwasu (np. sok z cytryny, jogurt naturalny lub musztarda) nie tylko poprawia smak, ale też zmiękcza mięso.
- Nie grilluj prosto z lodówki - kurczaka wyjmuję z lodówki ok. 20 minut przed smażeniem – dzięki temu mięso ma temperaturę pokojową i szybciej się "zamyka", zachowując soczystość.
- Wysoka temperatura na początku - rozgrzewam grill (lub patelnię grillową) porządnie, żeby kurczak od razu się przypiekł z zewnątrz – wtedy zamyka się w nim sok. Smażę po 3–5 minut z każdej strony (w zależności od grubości), tylko raz przewracając.
- Nie dociskam i nie przewracam co chwilę - kurczak nie lubi być męczony – zostawiam go w spokoju, żeby się ładnie przypiekł. Nie naciskam go łopatką (to tylko wyciska soki).
- Odpoczynek po grillowaniu - po zdjęciu z grilla daję mu 5 minut "odpocząć" pod folią aluminiową. Dzięki temu soki się rozkładają równomiernie i nic nie wypływa przy krojeniu.