Dodaj do tradycyjnych kotletów mielonych. Smaczne jak u mamy

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Z tymi poradami wyjdą idealnie puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie pomijaj tego składnika.

Kotlety mielone- Pyszności, źródło: Unsplash/Karolina KołodziejczakKotlety mielone- Pyszności, źródło: Unsplash/Karolina Kołodziejczak
Ewa
SKOMENTUJ

Dwa najpopularniejsze dania na polskich stole zaczynają się od słowa "kotlet". Pierwszym z nich są tradycyjne schabowe, których odgłos tłuczenia niesie się po wielu klatkach schodowych w niedzielne przedpołudnie Drugie to kultowe mielone, czyli okrągłe kulki z mięsa, które najczęściej serwuje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i tartych buraczków.

Pierwsze wzmianki o mielonych, a właściwie to wtedy siekanych, pojawiają się w XIX wieku w książkach kucharskich. Chociaż mogłoby się wydawać, że przez tyle lat przepis został dopracowany do perfekcji, to w każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. I nie każdy też potrafi osiągnąć kotletową perfekcję. Mamy jednak kilka wskazówek, dzięki którym stworzenie idealnych mielonych stanie się proste jak bułka z masłem.

Postaw na dobre mięso

Zacznijmy od podstaw, czyli dobrej jakości mięsa. Kotlety mielone możesz przyrządzić z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Nieco tłustsze wyjdą z mięsa z łopatki, chudsze z mięsa z szynki. Wymieszanie mielonej wołowiny z wieprzowiną pozwoli uzyskać kotlety o intensywniejszym, wyrazistym smaku. Postaw na świeżo mielone mięso od rzeźnika, jeśli masz taką możliwość. Różnica potrafi być naprawdę wyczuwalna. Jeśli chcesz postawić na jeszcze lżejszą wersję, to sięgnij po mieloną cielęcinę lub indyka.

Obrazek
Mięso mielone. Fot. Pixabay

Jak zrobić puszyste kotlety mielone?

Temat mięsa mamy już za sobą. Jednak nie tylko ono jest ważne przy robieniu mielonych. Poza przyprawami, bułką tartą (lub namoczona w mleku kajzerka), jajkiem czy cebulą w masie ląduje również woda, która ma nieco zmiękczyć mięso. Możesz zamienić ją na warzywny lub mięsny bulion, żeby jeszcze bardziej dosmaczyć całe danie. W bulionie (zamiast w mleku) możesz namoczyć również bułkę, którą dorzucasz do masy. Poza solą i pieprzem pasować będą również majeranek, słodka papryka czy oregano. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby eksperymentować z dodatkami. Do mięsnej masy dorzucić możesz również startą marchewkę i cukinię, aby przemycić nieco więcej warzyw w codziennej diecie.

Obrazek
patent na soczyste kotlety mielone - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Sekretem idealnie puszystych kotlecików jest za to soda oczyszczona. Odrobina proszku dodanego do masy sprawi, że kotlet idealnie się wysmaży i zarumieni. Zatrzyma również w środku wodę, dzięki czemu wnętrze mielonych będzie soczyste i wilgotne. Dodaj szczyptę do masy, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz zabrać się za dalsze kroki.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy