Dodaj do tradycyjnych kotletów mielonych. Smaczne jak u mamy

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Z tymi poradami wyjdą idealnie puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie pomijaj tego składnika.

Kotlety mielone- Pyszności, źródło: Unsplash/Karolina KołodziejczakKotlety mielone- Pyszności, źródło: Unsplash/Karolina Kołodziejczak
Ewa

Dwa najpopularniejsze dania na polskich stole zaczynają się od słowa "kotlet". Pierwszym z nich są tradycyjne schabowe, których odgłos tłuczenia niesie się po wielu klatkach schodowych w niedzielne przedpołudnie Drugie to kultowe mielone, czyli okrągłe kulki z mięsa, które najczęściej serwuje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i tartych buraczków.

Pierwsze wzmianki o mielonych, a właściwie to wtedy siekanych, pojawiają się w XIX wieku w książkach kucharskich. Chociaż mogłoby się wydawać, że przez tyle lat przepis został dopracowany do perfekcji, to w każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. I nie każdy też potrafi osiągnąć kotletową perfekcję. Mamy jednak kilka wskazówek, dzięki którym stworzenie idealnych mielonych stanie się proste jak bułka z masłem.

Postaw na dobre mięso

Zacznijmy od podstaw, czyli dobrej jakości mięsa. Kotlety mielone możesz przyrządzić z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Nieco tłustsze wyjdą z mięsa z łopatki, chudsze z mięsa z szynki. Wymieszanie mielonej wołowiny z wieprzowiną pozwoli uzyskać kotlety o intensywniejszym, wyrazistym smaku. Postaw na świeżo mielone mięso od rzeźnika, jeśli masz taką możliwość. Różnica potrafi być naprawdę wyczuwalna. Jeśli chcesz postawić na jeszcze lżejszą wersję, to sięgnij po mieloną cielęcinę lub indyka.

Obrazek
Mięso mielone. Fot. Pixabay

Jak zrobić puszyste kotlety mielone?

Temat mięsa mamy już za sobą. Jednak nie tylko ono jest ważne przy robieniu mielonych. Poza przyprawami, bułką tartą (lub namoczona w mleku kajzerka), jajkiem czy cebulą w masie ląduje również woda, która ma nieco zmiękczyć mięso. Możesz zamienić ją na warzywny lub mięsny bulion, żeby jeszcze bardziej dosmaczyć całe danie. W bulionie (zamiast w mleku) możesz namoczyć również bułkę, którą dorzucasz do masy. Poza solą i pieprzem pasować będą również majeranek, słodka papryka czy oregano. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby eksperymentować z dodatkami. Do mięsnej masy dorzucić możesz również startą marchewkę i cukinię, aby przemycić nieco więcej warzyw w codziennej diecie.

Obrazek
patent na soczyste kotlety mielone - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Sekretem idealnie puszystych kotlecików jest za to soda oczyszczona. Odrobina proszku dodanego do masy sprawi, że kotlet idealnie się wysmaży i zarumieni. Zatrzyma również w środku wodę, dzięki czemu wnętrze mielonych będzie soczyste i wilgotne. Dodaj szczyptę do masy, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz zabrać się za dalsze kroki.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety