Imbirowe babeczki
Imbirowe babeczki z waniliowym kremem i świątecznymi dekoracjami to nasz najnowszy hit. Kiedy je przygotowujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka. Po prostu nie sposób im odmówić!
Już za kilka tygodni będziemy obchodzić Boże Narodzenie, dlatego przychodzimy dziś ze sprawdzoną recepturą na genialne babeczki w świątecznym klimacie. Nasze słodkie wypieki nie tylko fenomenalnie smakują, ale też genialnie się prezentują. O czym przekonasz się już za moment.
Do przygotowania naszych imbirowych babeczek użyliśmy Mąki ze Smokiem z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Mąka tortowa, która stała się bazą naszych wypieków, powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy, dzięki czemu jest wyjątkowo biała. Idealnie nadaje się do wyrobu tortów, wszelkiego rodzaju wypieków oraz makaronów.
Składniki
Ciasto na babeczki
- Suche składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mokre składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki maślanki
Krem
- 375 g serka śmietankowego
- 100 g masła
- 40 g cukru waniliowego
Do dekoracji
- błyszcząca posypka
- mini pierniczki
Ciasto na babeczki
Zanim zaczniemy pracę nad przepisem, przypominamy, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na babeczki mają mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj więc, aby wcześniej wyjąć potrzebne składniki z lodówki.
Pracę nad imbirowymi babeczki rozpocznij od przygotowania suchych składników. W tym celu ustaw na blacie kuchennym dużą miskę. Następnie umieść na jej wierzchu sitko i przesyp do środka: mąkę tortową, ciemne kakao, proszek do pieczenia oraz mielone przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir oraz goździki.
Powstałą mieszankę odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Do suchej i czystej miski dodaj jajka i cukier, po czym połącz składniki przy pomocy robota kuchennego. Po kilku minutach zacznij dodawać małymi partiami najpierw miód, potem olej roślinny i na koniec maślankę.
Powstały miks z mokrych składników przelej do miski z suchymi produktami, po czym połącz w jednolitą mieszankę. I pierwszy etap pracy mamy już za sobą!
Pieczenie babeczek
W formie przeznaczonej do pieczenia babeczek rozprowadź papierowe papilotki.
Następnie przy pomocy łyżki do lodów, wypełnij każdą papierową foremkę do połowy przygotowaną przed chwilą mieszanką.
Następnie wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do upieczenia dzisiejszych słodkości użyj programu "góra-dół".
Waniliowy krem
Kiedy babeczki będą piekły się w piekarniku, przygotuj krem, którym ozdobisz świąteczne wypieki.
W tym celu połącz w misce: miękkie masło, serek śmietankowy oraz cukier waniliowy. Do tego zadania użyj ponownie robota kuchennego.
Kiedy krem będzie już gotowy, przełóż go do rękawa cukierniczego przy pomocy łopatki kuchennej. Następnie powstały miks wstaw do lodówki.
Podanie
Babeczki i krem są już gotowe. Teraz wystarczy połączyć składniki i będziesz mogła podać swoim bliskim pyszny deser.
Na upieczonych i ostudzonych babeczkach rozprowadź waniliowy krem. Następnie posyp wypieki delikatnie błyszczącą posypką. Nie zapomnij również o dodaniu mini pierniczków, które możesz udekorować samodzielnie z bliskimi.
Jak sama widzisz, przygotowanie świątecznych babeczek wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Z naszym przepisem masz pewność, że wypieki bedą idealne za każdym razem. Gwarantujemy, że Twoi bliscy nie bedą potrafili się im oprzeć. Co więcej, z pewnością poproszą Cię o dokładną instrukcję, jak je przygotować.