PrzepisŚniadanieJabłkowe bułeczki

Jabłkowe bułeczki

Jabłkowe bułeczki
Pyszności

09.05.2021 10:00, aktual.: 10.05.2021 13:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jabłkowe bułeczki to mega prosty, a zarazem sprawdzony przepis na pyszne śniadanie. Pokocha je cała Twoja rodzina. Skąd to wiemy? W naszych domach to największy hit 😍

Nasze bułeczki przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. jabłka
  2. 2 szt. jajka
  3. 3 łyżki cukier
  4. 2 łyżki olej roślinny
  5. 550 g mąka pszenna
  6. 7 g suche drożdze
  7. 1 szt. żółtko
  8. 1/3 szkl. mleko

Sposób przygotowania:

1. Podziel jabłka na mniejsze kawałki. Nie zapomnij również o usunięciu gniazd nasiennych z owoców.

Obraz

2. Następnie umieść kawałki jabłek w blenderze próżniowym. Do urządzenia dodaj również: jajka, cukier oraz olej roślinny.

Obraz

3. W dużej misce połącz: mąkę, suche drożdże, mleko oraz mieszankę z blendera. Wymieszaj składniki, po czym odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Obraz

4. Powstałe ciasto podziel na mniejsze kawałki, po czym stwórz z nich kuleczki.

Obraz

5. Ułóż kulki w formie do pieczenia i odstaw ponownie do wyrośnięcia - tym razem na 15 minut. Następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowe bułeczki udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz